menu

Storia del Nuovo Cognome - Elena Ferrante (2012)

Alternatieve titels: De Nieuwe Achternaam | L'Amica Geniale Volume 2

mijn stem
4,11 (9)
9 stemmen

Italiaans
Sociaal

480 pagina's
Eerste druk: Edizione E/O, Rome (Italië)

In De nieuwe achternaam spelen zich enkele ingrijpende gebeurtenissen af in het leven van Lila en Elena, de twee vriendinnen uit een armoedige wijk in Napels. Lila is op haar zestiende getrouwd maar krijgt met haar nieuwe achternaam algauw het gevoel dat ze zichzelf kwijtraakt. Haar turbulente huwelijk komt zwaar onder druk te staan. Elena voltooit als voorbeeldige leerling het gymnasium, maar worstelt met haar eenvoudige afkomst. Ze voelt zich in de wijk niet meer thuis, daarbuiten evenmin. Ze vraagt zich af of haar universitaire ambities niet te hoog gegrepen zijn. De vriendinnen verliezen elkaar uit het oog, vinden elkaar terug, blijven zich aan elkaar spiegelen. En dan is er nog Nino Sarratore, de student die tussen hen in staat.

zoeken in:
avatar van liv2
4,5
liv2 (crew)
Volgens De Standaard der Letteren:

*****

Het is het haast obsessieve zoeken naar een nietsontziende ontleding van een vriendschap tussen twee vrouwen, moederschap, liefde, bedrog, seks, agressie en jaloezie dat deze cyclus zoveel beter maakt dan goed. Het is een zeldzaam goed een schrijfster als Elena Ferrante te leren kennen. Koester het

avatar van liv2
4,5
liv2 (crew)

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Bij het vorige deel De Geniale Vriendin gaf ik al aan dat beide hoofdpersonages Lila en Elena me niet bijster sympathiek zijn. Ik vraag me af: is hun relatie wel vriendschappelijk? Is er wel sprake van liefde voor elkaar? En toch, en toch ... Hun levens en lot zijn onmiskenbaar met elkaar verstrengeld, wat ze delen is een hoge intelligentie en eenzelfde Napolitaanse achtergrond.
Wat lijkt te missen is dat Lila tekortgedaan wordt wat betreft kennis en begeleiding hóe die juist te gebruiken, terwijl Elena die wel vindt maar juist het 'gevoel' en 'overgave' voor en aan het leven ontbeert of (nog) niet vatten en pakken kan. Zij is de observator, eerlijk ook, ze spaart zichzelf niet en beschrijft evengoed eigen valsheid als die van anderen. Tegelijkertijd is er een gevoel van zusterschap, zij tegen de rest van de wereld.
Het blijven diep van binnen meisjes van de straat, Lila om wat ze ontbeert; Elena die steeds meer vervreemd raakt, van haar achtergrond maar evenmin werkelijk thuishoort in de elitaire wereld die ze ambieert. Elena schrijft hierover als ze in aanraking komt met de elite
Zij zijn het gewend de problemen in de wereld echt persoonlijk te voelen niet louter informatie om op tentamens goede sier mee te halen.
Wat als Elena en Lila werkelijk zouden samenwerken? Wat als er een modus zou zijn tussen conformeren aan je achtergrond en meenemen wat je kunt gebruiken uit en in die andere wereld?
Het lijkt in de serie tot nu toe onmogelijk, er moet 'gekozen' worden waarmee altijd een deel van het andere ik, die Elena voor Lila vertegenwoordigt en andersom, verloren gaat.

He bah, deel 3 verschijnt pas in 2016.

avatar van liv2
4,5
liv2 (crew)
In dit tweede deel van haar Napolitaanse romans beschrijft EF de vriendschap tussen Lila en Elena tussen hun 16de en 23ste jaar. Een vriendschap die gekenmerkt wordt tussen wordt tussen wederzijds respect maar ook door aantrekken en afstoten, jaloezie en periodes van verwijdering. Ferrante begint dit boek met een beeld dat kenschetsend is voor hun vriendschap. nl. een doos vol geschreven notities wordt door Elena, tegen de afspraak in, gelezen. Hierdoor geraakt ze zo uit balans dat ze de doos vanaf de brugleuning de rivier in duwt. Weg ermee. Beide vrouwen versterken elkaar maar tevens spiegelen ze zich zo aan elkaar dat jaloezie en onzekerheid telkens weer de kop opsteken, maw een competitieve vriendschap

Ferrante beschrijft weergaloos het mechanisme van die vriendschap, de sociale omstandigheden en de positie van de vrouw in de jaren zestig. En dat doet ze zo minutieus en geduldig, uitgesponnen als het ware, zonder dat het ook maar één minuut verveelt. Ik vind dergelijke boeken echt een verademing. Van enige jachtigheid is geen spoor, integendeel.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:26 uur

geplaatst: vandaag om 07:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.