menu

Hold the Dark - William Giraldi (2014)

Alternatieve titel: Toen Kwamen de Wolven

mijn stem
3,97 (19)
19 stemmen

Engels
Psychologisch / Avontuur

203 pagina's
Eerste druk: Liveright, New York (Verenigde Staten)

Aan de vooravond van weer een genadeloze winter grijpt een roedel wolven drie kinderen uit Keelut, een gehucht in het verre noorden van Alaska. Een van de kinderen is de zesjarige zoon van Medora en Vernon Slone. Terwijl Vernon in het Midden-Oosten in een bloederige oorlog dient, roept de wanhopige Medora de hulp in van schrijver en wolfexpert Russell Core. De zestigjarige Core reist af naar Keelut om de verdwijningen te onderzoeken en de roedel hongerige wolven op te sporen. Wanneer hij terugkeert uit de kille, besneeuwde bossen rondom het dorp ontdekt hij dat niet alleen Medora, maar ook het vijandige en onherbergzame landschap een duister geheim met zich meedraagt.

zoeken in:
avatar van liv2
4,0
****

William Giraldi maakt kou en wilde schoonheid van Alaska voelbaar

Volkskrant recensie****

Recensie: Wraak in een plunjezak | Roman | De Morgen - demorgen.be

avatar van liv2
4,0
'De wijsheid van mensen is van geen betekenis meer wanneer we worden geconfronteerd met het wilde in onszelf' maw wildernis, zowel binnen als buiten, is het grote thema van dit boek.

In de natuur is infanticide schering en inslag. Wanneer Russell Core, een wolfexpert en schrijver, op vraag van een vrouw afreist naar het godvergeten, afgelegen gat Keelut in Alaska wordt hij ook daar met dat fenomeen geconfronteerd. Na zijn aankomst volgen een bizarre reeks gebeurtenissen. Wanneer ook de man van de vrouw in kwestie terugkeert uit de hel van de oorlog in het Midden-Oosten begint ook deze aan een bloedstollende tocht.

William Giraldi slaagt erin om de lezer mee te voeren naar een ander universum. De uithoek van de wereld als het ware. Een gebied waarin het weer en het leven ineen vloeien. Een streek waar mensen op elkaar zijn aangewezen en waar geen enkele buitenstaander vat op heeft.
Bloedmooie beschrijvingen van de natuur, de sfeer en het licht in Alaska vormen het hart van dit boek. Variaties op sneeuwlandschappen: woest, meedogenloos, onbezoedeld en wild, volgen elkaar op. Zelfs begrippen zoals koude en bevriezing kan je bijna lijflijk aanvoelen. En dit maakte voor mij dit boek echt de moeite waard. Veel meer dan het verhalende gedeelte.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
liv2 schreef:

William Giraldi slaagt erin om de lezer mee te voeren naar een ander universum. De uithoek van de wereld als het ware. Een gebied waarin het weer en het leven ineen vloeien. Een streek waar mensen op elkaar zijn aangewezen en waar geen enkele buitenstaander vat op heeft.
Bloedmooie beschrijvingen van de natuur, de sfeer en het licht in Alaska vormen het hart van dit boek. Variaties op sneeuwlandschappen: woest, meedogenloos, onbezoedeld en wild, volgen elkaar op. Zelfs begrippen zoals koude en bevriezing kan je bijna lijflijk aanvoelen.


Het verhaal van Toen de wolven kwamen speelt zich onder meer af in het dorpje Keelut. In de
Inuit-mythologie betekent de naam van deze plaats: een slechte aardgeest die op een kale hond lijkt.
De dorpelingen in Keelut, de uitspraken die moeder Medora in het begin van het boek doet, doen me sterk denken aan de verfilming van het boek Deliverance. Ook al speelt deze in Georgia opgenomen film zich in een ander jaargetijde af dan de winter.
Er zit een onderhuidse dreiging in de uitspraken van hen die heel anders zijn dan mensen elders.
Het duistere geheim had ik vrij snel door, misschien wel door het gevoel bij die dorpelingen, de vergelijking met de film. Ook in dit boek zijn dorpelingen op de éen of andere manier door bloed verwant.
Bij sommige vragen naar het waarom twijfel(de) ik; niet waarom er zoveel mensen zonder enige compassie en beestachtig worden vermoord voordat Vernon Medora vindt. Hij wil haar vinden voordat iemand anders dat doet. Onduidelijker is me waarom Russel Core meermaals gespaard blijft, waarom hij met zoveel liefde wordt verzorgd als hij gewond door de dorpelingen wordt gevonden. Is het omdat hij het heilige in de wolven respecteert? Hij heeft ooit een wolf gedood en wordt door dit beeld achtervolgd. Russel scheert bijna ritueel al zijn beharing af als hij ziek is geweest en met een politieagent later in het verhaal op zoek gaat naar Medora.
Infanticide komt onder meer voor als een moeder haar kind door de dood wil beschermen tegen iets dat erger of groter is dan dat. Bij inteelt kunnen zowel de goede als slechte eigenschappen versterkt worden. Vernon die als kind genadeloos een wolf doodde. En van zijn vader moest leren houden van een levend wezen, door middel van een hond.
Zijn tweelingzus tegelijkertijd zijn vrouw voelt dat Vernon haar wil bezitten, in alles, zelfs haar schaduw.
Zal ze haar droom waarmaken? Zal ze
meedogenloos als een wolvin zijn? Net als Vernon bezit ze een levensecht wolvenmasker.
De natuurbeschrijvingen zijn inderdaad van toegevoegde waarde in dit verhaal. Misschien wordt een mens vanzelf zo in dergelijke oorden. De natuurbeschrijvingen zijn inderdaad ook goed invoelbaar. Wat samengaat met de daad van Medora .

4*

avatar van Abubakari
4,0
Het is geen dik boek, nog geen 200 paginas. Daarin gaat het er flink hard aan toe. Er wordt heel wat af geslacht en dan niet zo zeer dieren voor hun pels of vlees, maar vooral mensen. Ze worden gekeeld, hun halve kop wordt er afgeschoten, ze worden met een mes dwars door hun hoofd gestoken, met een pijl doodgeschoten en dat alles door een koele stille en kille moordenaar. Rauw, hard en volgens de wetten van de natuur, de sterkste (of de hardste) blijft leven, de rest valt af. Bijzonder boek, je krijgt het er koud van.

Meer:
Abubakari leest… Toen kwamen de Wolven – William Giraldi | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

avatar van Jasper
4,0
Fascinerende en enorm spannende roman. Ik geloof dat ik zelden zo'n bloederig boek heb gelezen. Het verhaal stelt niet teleur. Tegelijkertijd roept het wel de vraag op of het één en ander niet beter uitgewerkt had kunnen worden.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:13 uur

geplaatst: vandaag om 05:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.