menu

Magere Jaren - Natascha van Weezel (2006)

Alternatieve titel: Anorexiadagboek

mijn stem
3,10 (5)
5 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Psychologisch

250 pagina's
Eerste druk: Archipel, Amsterdam (Nederland)

Hoe en wanneer hij in mijn leven kwam, weet ik niet meer precies. Hij was er gewoon. Opeens. Een vriend – althans, dat dacht ik. In het begin had ik het niet door, maar hij beinvloedde mijn manier van denken op een negatieve manier. Ik ging hem steeds meer volgen, me steeds meer aan hem aanpassen. Hij bepaalde uiteindelijk hoe ik me voelde. Ik geloofde hem als hij me vertelde dat ik niet de moeite waard was, als hij zei dat ik nooit gelukkig zou kunnen zijn, dat ik nooit liefde zou kennen. Ook luisterde ik naar hem als hij me uitschold. Waarom ik met hem om bleef gaan, begreep ik op een gegeven moment zelf niet meer. Of misschien ook wel: ik was voor hem gevallen, hij had me totaal in zijn macht. Uiteindelijk heeft hij me bijna de dood in gejaagd, me zo tot wanhoop gedreven dat ik niet meer wilde leven. Met veel hulp is het me gelukt hem uit mijn leven te bannen. Hij en ik zijn nu geen vrienden meer. Hij komt niet meer bij me over de vloer. Ik hoef hem nooit meer te zien. Zijn naam: Anorexia Nervosa.

zoeken in:
avatar van Donna Tartt
3,0
Anorexia is echt een welvaartziekte en het lijkt ook wel in de mode te zijn. Je kan geen blad openslaan of je wordt met de ziekte geconfronteerd. Het lijkt wel of de ziekte (eetproblemen) veel "Celebs" treft. Paris Hilton (boulimia), Nicole Ritchie (anorexia), fotomodellen (2 doden in 2006) etc. etc. Ik heb laatst in de Nieuwe Revu gelezen dat meisjes die aan anorexia lijden contact zoeken met lotgenoten om elkaar trucjes te leren. Dit kun je lezen op webblogs "starvationinsilence" is daar een voorbeeld van. Ik heb het boek "Magere jaren" gelezen en heb daar gemengde gevoelens aan overgehouden. Voorop gesteld dat anorexia een complexe ziekte is denk ik toch dat je een soort van aanleg moet hebben om de ziekte te krijgen. Al verder lezend kreeg ik een duidelijk beeld van Natascha. Natascha is klein, onzeker, voelt zich lelijk, heeft weinig vriendinnen maar daarentegen is het ook een intelligent meisje die gymnasium doet. Een studie trutje op een uitstekend aangeschreven school als het Vossius te Amsterdam-Zuid. Het boek is een dagboek. De schrijfstijl is erg "ouwelijk". (Natascha haar schrijfstijl vind ik verre van puberachtig!). Soms irriteerde ik mij aan haar uiting van "Joods" zijn. Zij is er trots op om Joods te zijn. Persoonlijk ben ik allergisch voor dit soort uitspraken. Ik vind dit in de trant van "ik-ben-blank-en-ik-ben-daar-trots-op"- uitspraken. Wat kan mij het als lezer nou schelen of jij trots bent omdat je Joods bent, Blank of Zwart? Mijnsinziens word je zo geboren dus kun je er weinig wat aan doen....(Trots????) Maar goed dit even terzijde..... Ik heb meer inzicht gekregen in de ziekte anorexia. Als dit de doelstelling is geweest van Natascha dan heeft zij dit bij mij bereikt. Het is een psychische ziekte en complex. Ik ben blij dat Natascha de ziekte heeft overwonnen!

-3-

Dennis
Donna Tartt schreef:
Soms irriteerde ik mij aan haar uiting van "Joods" zijn. Zij is er trots op om Joods te zijn. Persoonlijk ben ik allergisch voor dit soort uitspraken. Ik vind dit in de trant van "ik-ben-blank-en-ik-ben-daar-trots-op"- uitspraken. Wat kan mij het als lezer nou schelen of jij trots bent omdat je Joods bent, Blank of Zwart? Mijnsinziens word je zo geboren dus kun je er weinig wat aan doen....(Trots????)

Ik ben ook van mening dat men mensen niet zou mogen beoordelen op aspecten als geaardheid op het gebied van sekse, seksuele voorkeur, huidskleur, ras en meer. Desalniettemin kan niet ontkend worden dat er onderscheid wordt gemaakt op de genoemde kenmerken. Helaas werkt dit onderscheid veelal discriminerend en dus is het vanzelfsprekend dat de gedupeerde zelf ook dat onderscheid maakt. Het slachtoffer kan zich gedragen naar deze status van zondebok of zich juist gaan afzetten tegen het verkeerde beeld dat van de persoon bestaat. Indien de persoon kiest voor het eerste, kan dit zelfs suïcidale vormen aannemen; indien de persoon voor het tweede kiest, kan er sprake zijn van een lichte zelfverheerlijking; of dit oprecht gebeurt, dat is een tweede. Het zelfbeeld kan immers ook negatief zijn, en om dit te verloochenen kunnen er uitspraken volgen in de trant van uitspraken als "Ik ben er trots op Joods te zijn."

Ik veronderstel dat vooral dit laatste het geval is en daarom kan het woord trots in die context paradoxaal opgevat worden. Ik ben van mening dat jij enigszins hardvochtig bent wat betreft het genoemde, en dat vind ik ongepast.

avatar van Froid de canard
2,0
Geen slecht boek, maar het ging me wel een beetje vervelen. Voornamelijk omdat ik Natascha best wel een beetje een zeur vond (en dan bedoel ik overigens niet op "anorexiagebied", maar gewoon in het algemeen). Het boek had van mij dan ook korter gemogen.
Het is inderdaad volwassen geschreven (beter dan menig ander waargebeurd verhaal) en het was leuk om een kijkje te krijgen in het leven van een anorexiapatiënt,maar daar blijft het ook bij.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:33 uur

geplaatst: vandaag om 08:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.