menu

The Entrepreneurial State - Mariana Mazzucato (2011)

Alternatieve titel: De Ondernemende Staat

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

262 pagina's
Eerste druk: Demos, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Zonder de jarenlange investeringen van de Amerikaanse overheid waren Apple en Microsoft nooit zo groot geworden. De econome Mariana Mazzucato laat in 'De Ondernemende Staat' zien hoe belangrijk een investerende en innoverende overheid is; onontbeerlijk voor slimme en duurzame groei. Mazzucato ontkracht de mythe van een ingeslapen, bureaucratische overheid versus een dynamische, innovatieve private sector. Aan de hand van veel casestudy’s laat zij zien dat het tegenovergestelde waar is. Pas als de overheid heeft geïnvesteerd, volgt de private sector. Voorbeelden te over: internet, geneesmiddelen, biotechnologie, GPS ... Met een ondernemende overheid de crisis uit, dat is wat Mazzucato ons met dit boek ook wil voorhouden.

zoeken in:
avatar van eRCee
Een mooie aflevering van Tegenlicht over de ideeën van deze interessante econome, die zelf ook veelvuldig aan het woord komt: De Slimme Staat (25 oktober 2015).

4,0
De Ondernemende Staat is gebaseerd op fantastisch economisch onderzoek, dus zeker een aanrader! Helaas valt het boek op een gegeven moment wel een beetje in herhaling, waardoor het op het laatst nog even doorploeteren is

avatar van mjk87
2,0
Zeer tegenvallend als boek hoewel het verhaal wel interessant is. Het is alleen dat Mazzucato nogal eens de focus verkeerd legt en veel onnodige informatie in het boek stopt. Dit boek had makkelijk 150 pagina's korter kunnen zijn en aan de andere kant mis je nogal eens informatie. Zo gaat Mazzucato wat dieper in op bepaalde investeringen maar praat ze veel en zegt ze niet meer dan dat in 1 alinea had gekund. Om dat hoofdstukje van goed 20 pagina's af te sluiten met een conclusie van 7 pagina's waarin het meeste nog eens herhaald wordt. Dat frustreert.

Verder is dit boek ook deels politiek en zegt Mazzucato weinig meer dan je normaal uit die hoek (links economisch) hoort, ergens verwacht je misschien wat originelere invalshoeken. Ook zegt ze dat de overheid veel vaker ingrijpt, niet alleen waar de markt tekort schiet. Maar ze komt nu steeds met voorbeelden (in gebieden) waar precies die markt tekort schiet. Wel geeft ze nu een zinnige reden waarom bepaalde bedrijven als Apple meer belasting moeten betalen. Daar wordt het interessant maar dan houdt het al weer op. Ook het stukje over durfkapitalisten (dat ze bij erbij komen als de overheid als de belangrijkste en meest risicovolle investeringen heeft gedaan) krijgt alleen een goede aanzet, maar hier kan zoveel meer over gezegd worden.

Dat neemt niet weg dat het verhaal dat ze vertelt wel boeiend is, alleen simpelweg slecht verteld. Ze had veel meer case studies erbij mogen halen, want ze fixeert zich nu op Apple in het bijzonder, en verder ICT, big pharma en groene energie in het algemeen. Maar juist daar had best meer informatie bij gemogen. De boodschap is helder, maar vooral door zelf helder nadenken, niet per se door dit boek. 2,0*.

avatar van eRCee
In de algemene politieke beschouwingen kwam dit boek ook even voorbij, waarbij ik de indruk kreeg dat het voor de fractievoorzitters bekende kost was. Het lijkt ook de grondgedachte achter het investeringsfonds. Zeer invloedrijk dus!

Ik vraag me wel af of de ideeen van Mazzucato inmiddels al zover zijn doorgedrongen dat het bij lezing nog weinig nieuws lijkt te brengen. Terwijl dit verhaal over het falen van durfkapitalisme en het belang van overheidsinvesteringen een jaar of tien geleden volgens mij redelijk onbekend was. Zou dat je lage waardering misschien ook deels kunnen verklaren?

avatar van mjk87
2,0
eRCee schreef:
Ik vraag me wel af of de ideeen van Mazzucato inmiddels al zover zijn doorgedrongen dat het bij lezing nog weinig nieuws lijkt te brengen. Terwijl dit verhaal over het falen van durfkapitalisme en het belang van overheidsinvesteringen een jaar of tien geleden volgens mij redelijk onbekend was. Zou dat je lage waardering misschien ook deels kunnen verklaren?


Nee, want dit punt was wel redelijk nieuw voor mij maar hier had ik graag meer van gelezen. Dit bleef te summier. Had graag meer voorbeelden gezien op dit punt. Net als de vraag of Apple meer belasting moet betalen. In de basis zal ze gelijk hebben, maar toon dat aan met cijfers (ruim meer dan het kleine stukje dat ze geeft) dat de banengroei door Apple bijvoorbeeld wel tegenvalt. Dat zou het begin van je boek moeten zijn, maar bij haar is het de slotsom.

avatar van eRCee
In Nederland is ASML een bekend voorbeeld, noemt ze die ook?

avatar van mjk87
2,0
Nee, ik heb geen Nederlandse bedrijven gezien. Het is redelijk Amerikaans georiënteerd met veelal Amerikaanse overheidsprojecten met kleine uitstapjes naar Duitsland (groene energie) en China (zonnecellen).

Ook dat had dus breder gekund. Zoals Piketty in ieder geval enkele landen pakte om zijn onderzoek te ondersteunen.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:02 uur

geplaatst: vandaag om 19:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.