menu

Heretic: Why Islam Needs a Reformation Now - Ayaan Hirsi Ali (2015)

Alternatieve titel: Ketters: Pleidooi voor een Hervorming van de Islam

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

288 pagina's
Eerste druk: Harper Collins, New York (Verenigde Staten)

Met de Arabische Lente leek de islamitische wereld aan een veelbelovende omslag bezig. Maar de recente aanslag op Charlie Hebdo, de opkomst van de barbaarse IS en de oorlogen in Syrië en Irak tonen aan dat de relatie tussen de islamitische samenlevingen en het Westen weinig is veranderd, en een gevaar vormt voor de wereldvrede. Ayaan Hirsi Ali pleit voor een reformatie van de islam – een gematigde islam met gelovigen die kunnen leven met twijfel over de Koran en kritiek op de Profeet verdragen. Ayaan Hirsi Ali daagt de jihadisten onverschrokken uit en beschrijft wat islamieten moeten doen om hun religie van de 7e naar de 21ste eeuw te ‘tillen’. Het Westen moet ophouden concessies te doen, want Islam is geen vredelievende religie’, zegt ze. Niet degenen die tegen de vrijheid van meningsuiting zijn, maar hervormingsgezinde Moslims verdienen onze steun. Ketters is geen oproep tot strijd maar een pleidooi voor vreedzame verandering en mondiale tolerantie.

zoeken in:

avatar van eRCee
Ik denk dat Stewart een wat te nauwe definitie hanteert van het begrip 'reformatie'. In historische context was het naast een inhoudelijk geloofsstroming toch ook een strijd tegen centraal (leer)gezag en onwankelbare dogma's, tegen de hele machtsstructuur van de kerk, de corruptie, en het gebruiken van religie voor persoonlijk gewin. Niet voor niets werd de reformatie gevolgd door de verlichting. In die zin kan je denk ik best oproepen tot een reformatie in de islam. Daarnaast kan het woord reformatie ook buiten de historische context worden gebruikt (in de zin van opnieuw vormen).


avatar van Donkerwoud
Hier dan een vernietigende analyse van de opstapeling van hypocriete leugens van Hirsi Ali: Exposing Anti-Islam Author Ayaan Hirsi Ali?s Latest Deception | Alternet

4,0
nuf
Mooi betoog, goed onderbouwd met onderzoeken, (islamitische) literatuur en meestal in alle redelijkheid, naar mijn mening.
Soms een beetje te pessimistisch naar mijn mening: Waar is het bewijs dat het merendeel van de moslims in Islamitische staten gelukkiger zouden zijn met politieke invoering van ons westerse concept van vrijheid?

Soms ook weer erg 'optimistisch'. Eerst een hoop cijfers die aantonen dat het overgrote deel van de bevolking van bv Pakistan en Saoedi-Arabië het eens is met extreme shariastellingen. Aan het eind een uitgebreid betoog over dat de reformatie van Islam snel komt of al gaande is. Daar zie ik zelf nou weinig bewijs van, integendeel. Ze kan dissident na dissident aanhalen maar die vallen in aantallen in het niets tegenover de aantallen medina-moslims die ze nota bene ook zelf aanhaalt om de ernst van de zaak aan te tonen.

Hirsi Ali is geleerde en bovendien ervaringsdeskundige op het gebied van orthodoxe islam. Haar betoog, of je het nou in grote lijnen mee eens bent of niet, is interessant, goed onderbouwd en biedt vooral context in een politiek klimaat waarin populisten alle nuance weglaten.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:44 uur

geplaatst: vandaag om 05:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.