menu

Duistere Wegen: Reis naar Vincent van Gogh in de Borinage - Pascal Verbeken (2015)

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Waargebeurd / Biografie

192 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Antwerpen (België)

Vincent van Gogh verbleef van 1878 tot 1880 in de Borinage, de legendarische mijnstreek. Het was een cruciale periode in zijn leven. Als would-be-evangelist reisde hij naar Wallonië om het woord van God te verkondigen aan de mijnwerkers, maar hij mislukte en zonk weg in een diepe crisis. Het waren maanden van armoede, isolement, ontreddering en grote geestelijke nood. In diepten van ellende koos hij uiteindelijk voor de schilderkunst. Vincent van Gogh, de schilder van het licht, vond zijn ware roeping in het 'zwarte land'. In 'Duistere wegen' volgt Pascal Verbeken het spoor van Van Gogh in de mijndorpen van de Borinage. Zich onder andere baserend op Van Goghs brieven aan zijn broer Theo, beschrijft hij de geschiedenis van dit oudste industriegebied van het Europese continent met o.a. de opkomst van het syndicalisme en de arbeidersbeweging en de komst van de eerste migranten. Maar Verbeken gaat na ook wat er na de mijnsluitingen vandaag van deze regio overblijft in het tijdperk van globalisering en wereldkapitalisme. In protestantse kerken, volkshuizen en mijncités luisterde Verbeken naar de laatste getuigen van een verzonken België en hij registreerde de grote en kleine tekenen des tijds in een streek die altijd mythisch gebleven is.

zoeken in:
avatar van Bruno_6
3,0
De Borinage, een vergeten uithoek van België. Ver weg van Brussel, tegen de Franse grens geplakt.

Ooit was dit de voorhoede van de industriële wereld. Verspreid over de streek waren veel koolputten. Deze waren veel kleinschaliger dan de latere koolmijnen in Noord-Frankrijk, het Ruhrgebied of Limburg.

De jonge Van Gogh probeerde hier ooit zijn roeping als predikant waar te maken. Dit mislukte, maar Van Gogh vond er wel een andere roeping. Hij zou kunstenaar worden.

Door de mondialisering kwam er een einde aan het tijdperk van de Belgische kolen. De Borinage bleef bestaan, maar de werkgelegenheid verdween, net als de herinnering aan de passage van Van Gogh.

Verbeken gaat op zoek naar sporen van Van Gogh en het mijnverleden en geeft de regio zo de aandacht die ze zelden krijgt.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:36 uur

geplaatst: vandaag om 14:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.