menu

Odessa Star - Herman Koch (2003)

mijn stem
3,41 (40)
40 stemmen

Nederlands
Psychologisch

304 pagina's
Eerste druk: Augustus, Amsterdam (Nederland)

Een zwarte jeep Cherokee, een langbenige vrouw, een nieuwe vriendenkring - daarvan droomt de hoofdpersoon in Odessa star. Ooit rende zijn zoontje hem enthousiast tegemoet wanneer hij thuiskwam. Nu begint het joch al te zuchten vóór hij is uitgesproken en mijmert zijn vrouw over haar leven na zijn dood. Bovendien hangt er een onuitroeibare, dierlijke stank in zijn huis en laat de benedenbuurvrouw haar mottige hond uit in de benedentuin. Zijn leven draait in cirkels rond, tot hij in de bioscoop Max G. tegen het lijf loopt, een oude vriend over wie op school al het gerucht ging dat hij handelde in verdovende middelen. Max imponeert achteloos, met zijn mobieltje, zijn kameraad Richard H., zijn Oekraïense vriendin en zijn zilverkleurige cabriolet. Onweerstaanbaar is de lokroep van de macht: de hoofdpersoon infiltreert in Max' kringen en is er getuige van hoe deze mannen de wereld naar hun hand zetten.

zoeken in:
4,0
Heerlijke Roman. Koch zijn beste.

3,5
Was Erik de Bruyn niet bezig hier een film van te maken?

3,5
Voor 2,50 gekocht bij de Slegte vandaag. Ben benieuwd...

3,5
Zeker niet onaardig, deze Odessa Star van ex-Jiskefetter Herman Koch. Mooi geschreven en goed heen en weer hoppend tussen heden en verleden vertelt Koch over een man in midlife crisis, die denkt dat een oude school kameraad (die inmiddels is uitgegroeid tot een gangster van Bruinsma achtige proporties) hem een andere leven kan geven. Nog nooit was een midlife crisis zo enerverend.

3,5*

Zie overgens dat Regisseur Erik de Bruyn al drie keer een bijdrage kreeg van het filmfonds. Iemand enig idee hoe het er nu mee staat? Gaat het binnekort gedraaid worden nu Nadine zo goed als af is?

4,5
Samen met 'Eten met Emma' en 'Eindelijk oorlog' behorende tot mijn favoriete Herman Koch boeken.

Koch weet op een directe manier, zonder aan mooischrijverij te doen, meeslepend een verhaal te vertellen, vol humor, vol psychologie, vol beleving. Dit boek is daar een uitstekend voorbeeld van.

avatar van thomzi50
3,0
Weet iemand hoe het zit met de film hiervan?

avatar van thomzi50
3,0
Vermakelijk boek, maar zal nooit een groot fan worden van Koch: heb hierbij eigenlijk precies dezelfde kritiekpunten als bij Het Diner (ook dezelfde pluspunten trouwens). De twee boeken hebben dan ook veel van elkaar weg, wat overigens nergens ergerlijk wordt.

3,5
thomzi50 schreef:
Weet iemand hoe het zit met de film hiervan?


Ligt volgens mij al jaren stil.

Ik ben enorme fan van Kochs werk. Maar na al alles gelezen te hebben zou ik graag gelijkaardige schrijvers vinden. Ik heb al Ammaniti gelezen, maar vond dit toch niet helemaal dezelfde stijl. Zoals God het wil zeker niet, Laat het feest beginnen kon me meer bekoren, maar is toch ook een andere stijl. Wie kan me tips geven?

avatar van Donkerwoud
2,5
In 'Odessa Star' (2003) komt een archetypische burgerman in aanraking met de grilligheid van de georganiseerde misdaad. Het ene moment is Frank Moorman een man van middelbare leeftijd met een ingeslapen huwelijk en een geruisloos bestaan; het volgende moment biedt Moorman's vriendschap met onderwereldfiguur Max G. een excuus om de grenzen van diens eigen hufterigheid te onderzoeken. Intertekstuele verwijzingen te over in Koch's cynische spel met hoge en lage cultuur. Van de geboeders Coen, Quentin Tarantino en Fight Club tot aan Willem Holleeder en Lotto Weekend Miljonairs. Ook stilistisch lijkt Herman Koch uit hetzelfde vaatje te tappen als Amerikaanse genrebroeders, zoals breed uitgesponnen leuterdialogen over alles en niks of hypermasculiene geweldfantasieën. Of een plot dat zich niet ontwikkelt langs grote psychologische ontwikkelingen, maar waarin een moreel ambigue underdog wordt gedreven door de ironische onvoorspelbaarheid van het lot.

'Odessa Star' (2003) voelt in 2020 een beetje gedateerd. De georganiseerde misdaad als een soort opstapje voor de gefrustreerde burgermens om duistere kantjes in zichzelf te ontdekken. Macht in combinatie met een karikatuur van mannelijkheid is al tot in den treure uitgeplozen in soortgelijke midlifecrisis-narratieven. Het is niet eens dat Herman Koch een onprettige schrijfstijl heeft, want de man houdt de spanning vast met fraaie volzinnen en een narratief dat effectief speelt met verwachtingen. Maar het voelt allemaal zo artificieel en leeg, terwijl de cynische/nihilistische ondertoon nergens écht gaat schuren. Misschien staat me het meeste tegen dat Koch weinig risico neemt met zijn postmoderne spielerei. Het is het toegankelijke soort absurdisme uit een cabaretvoorstelling of een populaire film. Het brengt geen grote ideeën over, maar het zit als literair werk zo dicht tegen genrewerk aan dat het zelf voelt als een luchtig tussendoortje.

(Oh hoi, ik ben kennelijk terug. Hopelijk volgt er deze keer wat sneller een nieuwe recensie, want ik heb erg lang op me laten wachten. Groeten uit Alexandrië!)

Ted Kerkjes
Donkerwoud schreef:
(Oh hoi, ik ben kennelijk terug. Hopelijk volgt er deze keer wat sneller een nieuwe recensie, want ik heb erg lang op me laten wachten. Groeten uit Alexandrië!)

avatar van devel-hunt
3,0
Leuk boek, maar zeker niet de beste van Koch. Waar het boek goed begint als een echte page turner weet het toch de aandacht niet vast te houden, het kakt wat in. Het thema is origineel gevonden, een vrij saaie man met een saai bestaan heeft behoefte aan verandering, en krijgt deze door zijn hernieuwde kennismaking met een vroegere schoolvriend die behoorlijk fout of gestoord blijkt te zijn, het hoofdpersonage die blijkbaar geen eigenheid heeft past zich geheel aan zijn nieuwe vrienden aan. Leuk thema, hoewel soms wat te veel van het goede.

avatar van superfreak
3,5
thomzi50 schreef:
Vermakelijk boek, maar zal nooit een groot fan worden van Koch: heb hierbij eigenlijk precies dezelfde kritiekpunten als bij Het Diner (ook dezelfde pluspunten trouwens). De twee boeken hebben dan ook veel van elkaar weg, wat overigens nergens ergerlijk wordt.


Eigenlijk de spijker op z'n kop. De man kan prima schrijven, je leest lekker door z'n boeken, maar het gaat nergens heen, het raakt je niet. Jammer, maar voor een vakantie bijvoorbeeld een prima boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:51 uur

geplaatst: vandaag om 07:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.