menu

Sjálfstætt Fólk - Halldór Kiljan Laxness (1935)

Alternatieve titels: Onafhankelijke Mensen | Vrije Mannen

mijn stem
4,29 (12)
12 stemmen

IJslands
Psychologisch

733 pagina's
Eerste druk: Helgafell, Reykjavik (IJsland)

Tegen de stroom in probeert de IJslandse schapenboer Bjart van het Zomerhuis zijn zelfstandigheid te handhaven. Na achttien jaar in dienst van een lokale rentmeester te hebben gewerkt, wil hij niets liever dan zijn eigen kudde schapen hoeden. Alles zet hij daarvoor op het spel, zelfs zijn eigen bestaan en dat van zijn naasten. Slechts één persoon ontziet hij, zijn stiefdochter Asta.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
'Roman uit IJsland', zo laat de omslag van dit boek weten. Dit leek me aanvankelijk een nogal onnozel statement maar na het lezen van Onafhankelijke mensen moet ik toegeven dat er weinig woorden treffender het boek beschrijven dan deze.

Nobelprijswinnaar Laxness kiest als held de kleine IJslandse boer, de meest onverzettelijke mens op deze aarde. Bjart is een machtige hoofdfiguur die alles in zich omvat: inzicht en stupiditeit, het vermogen tot dichtkunst en obsceniteiten, eigenwijsheid, koppigheid, kracht en tenslotte toch ook liefde.
Het boek zelf bevat eveneens veel. Naast de treffende natuurbeschrijvingen en de sterke sfeerschepping zijn er bijvoorbeeld schitterende dialogen (vooral wanneer Bjart tussen haakjes zijn droge commentaar ertussen spuwt). Een van de beste passages wat mij betreft gaat over de Eerste Wereldoorlog, waarbij een van de boeren opmerkt dat hij, na het bestuderen van foto's van Duitsland en Frankrijk, zeker weet dat het om een misverstand gaat. De beide landen zijn immers precies hetzelfde en de mensen zeker niet meer of minder gemeen dan elders.

Vanwege de miserabele levensomstandigheden die worden beschreven is Onafhankelijke mensen haast een sociale roman maar dan zonder de aanklagende toon. Helaas voor mij ook een beetje zonder de emotionele impact. Het is een groot werk dat terecht de nobelprijs heeft opgeleverd maar in mijn persoonlijke lijstje scoort het net wat minder.

Melchert
Voor mij zat die emitionele impact juist in die absolute keus van de hoofdpersoon voor zijn onafhankelijkheid. In een inderdaad leeg en medogenloos land. Een van de betere boeken, voor mij een klassieker in het rijtje van Mann, Tolstoy en Couperus.

4,0
Goed boek, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Ik vergelijk het een beetje met op vakantie gaan op het platteland. In het begin moet je nog onthaasten, maar daarna ben je geboeid door zaken die je in je normale hectische leven niet zouden opvallen (hey wat doet die auto op het erf? moet je die paarden elkaar zien najagen, etc). Dat gevoel had ik ook met dit boek. Ik heb er lang over gedaan en op het moment dat ik het tekens in kleine stukjes las vond ik er niet veel aan. Op momenten dat ik het in grotere stukken tot me nam en er dus meer in zat, vond ik het geweldig. Want ja, de onderwerpen die dit boek aanslaat zijn op het eerste gezicht niet de meest aansprekende: schapen, het boerenleven, en af en toe een koe. Er gebeurt aan de ene kant niet veel in dit boek, aan de andere kant juist wel. De boeken van Laxness gaan volgens mij veel over teleurstelling. De personen in het boek hebben grootse dromen, vechten ervoor, maar hebben veel tegenslagen en soms moeten ze zich ondanks hun starre overtuigingen dan toch gewonnen geven. Wel vond ik de hoofdpersonen soms wel erg grof en koel reageren op bepaalde gebeurtenissen, ook al snap ik heus wel dat het hier over een starre boer gaat, die zijn emoties niet zo uit. Maar ik kan niet geloven dat hij ze niet hééft. Ik vond dat gedeelte wat ongeloofwaardig neergezet en miste inderdaad misschien ook wel een beetje emotionele impact en wat er precies in de hoofden van mensen omgaat.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:39 uur

geplaatst: vandaag om 06:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.