menu

Chaesikju-uija - Han Kang (2007)

Alternatieve titels: De Vegetariër | 채식주의자

mijn stem
3,28 (18)
18 stemmen

Koreaans
Psychologisch

224 pagina's
Eerste druk: Changbi, Gyeonggi-do (Korea)

Yeong-Hye lijdt aan afschuwelijke terugkerende nachtmerries waardoor ze van de een op de andere dag besluit te stoppen met het eten van vlees. Het wrede vlees-eten staat voor haar voor de wreedheid in de wereld van nu. Nadat haar echtgenoot haar verlaat wil ze niet liever dan zelf ontsnappen aan haar vleselijke bestaan door een boom te worden, de puurste levensvorm op aarde. Met een fantasie die ontsproten is uit de plantenwereld worden in De vegetariër de thema's menselijk geweld en mogelijke onschuld op literaire wijze gecombineerd.

zoeken in:
avatar van liv2
*** (op 4)

Han Kang - De vegetariër - Humo: The Wild Site: Inloggen noodzakelijk


avatar van Lalage
3,0
Misschien komt het doordat ik zulke hoge verwachtingen had of iets anders had gehoopt bij dit thema, maar ik vind dit boek een beetje tegenvallen. Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik ervan moet denken. Ik houd van bizarre verhalen, maar dit is wel heel vreemd.

De vegetariër – Han Kang | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van psyche
psyche (crew)
Lalage schreef:
Ik houd van bizarre verhalen, maar dit is wel heel vreemd.


Hierom
In het laatste deel is Yeong-hye (weer) opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ze wil een boom worden en denkt dat ze alleen nog maar water en zonlicht nodig heeft.
moest ik wel erg

avatar van Lalage
3,0
psyche schreef:

Hierom
In het laatste deel is Yeong-hye (weer) opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ze wil een boom worden en denkt dat ze alleen nog maar water en zonlicht nodig heeft.
moest ik wel erg

Op zich is dat best een mooi beeld, vind ik.

avatar van psyche
psyche (crew)
Lalage schreef:

Op zich is dat best een mooi beeld, vind ik.


Dat ook. Soms zijn mooie, tragische beelden evengoed komisch ...
Het beeld van de vrouw is het topje van haar ijsberg vermoed ik zo.

...stilte...
Zelf ben ik ook vegetariër, maar dat gaat niet zo ver dat ik een boom wil worden.

Het verhaal roept bij mij de vraag op of natuurlijkheid wel in overeenstemming is met ons menszijn. We houden altijd iets achter en passen ons aan. We ontsnappen niet aan het kader waarin wij leven en zodra we dat wel doen zal je omgeving het niet accepteren.
Alleen een kunstenaar en in dit geval Han Kang, die er uiting aan geeft doormiddel van deze sterke roman, kan er uit breken. Het is zelfs de taak van een kunstenaar om grenzen te verleggen...

avatar van Donkerwoud
...stilte... schreef:
Zelf ben ik ook vegetariër, maar dat gaat niet zo ver dat ik een boom wil worden


Lijkt me meer uit de hand gelopen cosplay dan vegetariër zijn...

...stilte...
Een serieuze reactie zit er vrees ik niet in

avatar van Jason82
...stilte... schreef:
Een serieuze reactie zit er vrees ik niet in

Het thema bracht het slechtste in mij naar boven ?

Reactie verwijderd ?

...stilte...
Het thema bracht het slechtste in mij naar boven ?


Er zijn ook vegetarische hamburgers en die zijn (zeker met ketjchub) nauwelijks van echt vlees te onderscheiden

avatar van eRCee
2,5
De hype is weer gaan liggen, en terecht, want De vegetariër biedt een zwak verhaal over ... eigenlijk niks (of in elk geval niet over vegetariërs). De verklaring voor het succes zal wel ergens liggen op het snijvlak van de vleugjes mystiek, de seksuele obsessie, de drie perspectieven (in even zoveel korte delen) en de Koreaanse origine. Maar u kunt gewoon doorlopen, hier valt niets te zien.

avatar van Donkerwoud
eRCee schreef:
De hype is weer gaan liggen, en terecht, want De vegetariër biedt een zwak verhaal over ... eigenlijk niks (of in elk geval niet over vegetariërs). De verklaring voor het succes zal wel ergens liggen op het snijvlak van de vleugjes mystiek, de seksuele obsessie, de drie perspectieven (in even zoveel korte delen) en de Koreaanse origine. Maar u kunt gewoon doorlopen, hier valt niets te zien....stilte...
Degenen die van een "beetje gek" verhaal houden kunnen hier niet aan voorbij gaan.

avatar van Bassievrucht
3,5
Een bevreemdend en intrigerend verhaal met ijzersterke scenes, maar uiteindelijk lichtelijk teleurstellend.
Het eerste verhaal begint direct goed met een man die pas aandacht krijgt voor zijn, in alle opzichten, onopvallende vrouw als ze weigert vlees te eten. De metamorfose die volgt, met brute dromen, en uiteindelijk een paar bloedstollende scenes - het familiediner en daarna bij het ziekenhuis/de fontein - zijn geweldig uitgevoerd. En om het gênante bedrijfsetentje heb ik erg moeten lachen.
Het tweede deel is minstens zo goed en spannend, met opnieuw enkele sterke en ook zeer beeldende scenes. Het is een prima vondst om de hoofdpersoon, de vegetariër, steeds in een nieuwe fase te zien, steeds door de ogen van anderen, maar uiteindelijk is het een raadsel wat de schrijver met dit verhaal wil zeggen. Dat 'de vegetariër' met haar overtuiging - geen vlees meer eten/een boom willen zijn - een complete familie ontwricht is erg sterk neergezet, maar ik had gehoopt dat ik meer te weten zou komen over haar drijfveren. Nu blijft ze oneerbieding gezegd te veel een gekkie en dat lijkt me niet de opzet van de schrijver.
Ik had dus meer van deze korte roman verwacht, maar verwacht dat ik nog regelmatig zal terugdenken aan een aantal intense scenes.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:23 uur

geplaatst: vandaag om 07:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.