menu

Het Bestand - Arnon Grunberg (2015)

mijn stem
3,20 (10)
10 stemmen

Nederlands
Sociaal

172 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam (Nederland)

Bestaat er een mooiere, volmaaktere werkelijkheid dan de fysieke werkelijkheid zoals wij die kennen? Voor Lillian, een 'oosterse prinses in een betrekkelijk doorsnee meisjeslichaam', is daar geen twijfel over mogelijk: het ware leven is online - daarbuiten bestaat slechts sociaal wenselijk gedrag. De vernieuwing ofwel wedergeboorte van de mens zal in die betere werkelijkheid worden bewerkstelligd, maar eerst moet de oude mens verdwijnen. Onder het toeziend oog van haar mentor Banri Watanuki komt Lillian als receptioniste bij het cybersecuritybedrijf BClever stapje voor stapje dichter bij haar ideaal: leven zonder lichaam, niets meer zijn dan pure intelligentie; het dierenrijk verlaten.

zoeken in:
avatar van liv2
De inhoud van Het Bestand bleef tot vandaag een groot mysterie. Het boek werd immers gebruikt voor een wetenschappelijk onderzoek waarbij de hersengolven werden gemeten van de schrijver én van een groot aantal lezers.


Literatuur in het lab: de nieuwste Grunberg lezen met tientallen snoertjes aan je hoofd - Boeken - Knack.be

Nederlandse proeflezers voelen walging en boosheid na lezen nieuwste Grunberg - HLN.beavatar van david bohm
2,5
Vind dit eerder een novelle dan een roman. Gelukkig wel typisch Grunberg met absurde situaties maar het blijft allemaal wat aan de oppervlakte. Lillian maakt nauwelijks enige ontwikkeling door om eens wat te noemen en het plot is vederlicht.
De schrijver heeft weinig te melden en Het Bestand lijkt in korte tijd neergepend.

avatar van mjk87
3,0
Apart boekje. Lange tijd erg fijn en vooral vermakelijk. Grunberg excelleert altijd in het neerzetten van een bepaalde burgerlijke triestheid en ook in dit boek lukt dat prima. Vooral een scène met een pedofiele ambtenaar maakt dit erg voelbaar. Met een glimlach gelezen. En dat alles in een prettige stijl. Kort en puntig en zeer goed leesbaar. Maar dan ruim over de helft lijkt het of een andere schrijver het heeft overgenomen. Het wordt ineens een stuk vreemder en vager en ik had ook geen idee waar Grunberg nu naartoe wilde. Nog steeds overigens weet ik dat niet. Daarom maar 3,0*.

avatar van HankMoody
4,5
Zeer nice!

Behoorlijk moderne on-Nederlands aanvoelend boek wat ik niet had verwacht van Grunberg. Hij heeft goed zijn huiswerk gedaan en maakt dit tot een stijlvolle, absurdistische filosofische thriller. Lange tijd geleden dat ik zo heb genoten van een boek. Ik begrijp de matige tot slechte reviews niet die dit boek krijgt. Mensen vinden het te vaag (moet alles dan uitgelegd worden?) of vinden het al te (snel) depressief of te cynisch. De NRC begint ook met dat Grunberg boeken schrijft waar je niet blij van wordt. Blij worden? Alsof we allemaal peuters zijn.

avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
HankMoody schreef:
Behoorlijk moderne on-Nederlands aanvoelend boek wat ik niet had verwacht van Grunberg.
Wat bedoel je precies met "on-Nederlands"? En vond je het "on-Nederlands" qua stijl of qua thematiek?

avatar van HankMoody
4,5
Ted Kerkjes schreef:
(quote)
Wat bedoel je precies met "on-Nederlands"? En vond je het "on-Nederlands" qua stijl of qua thematiek?


Sorry voor de late reactie! Ik moet zeggen dat mensen vaak zeggen on-Nederlands maar dat de definitie daarvan niet helemaal duidelijk is. Ik heb zelf ook te weinig Nederlandse boeken gelezen om eigenlijk daar een oordeel over te vellen. Ik denk dat ik dan ook ergens gevoelsmatig zeg en als ik denk aan Nederlandse literatuur dan is het vaak op uitzonderingen na een boek dat toch wel veel seks bevat op een of andere manier net zoals Nederlandse films. Waarschijnlijk is dit ook weer te weerleggen. Dit boek is behoorlijk abstract, origineel, eigentijds en universeel. Ik krijg met Nederlandse kunst (films, boeken en muziek) vaak een gevoel dat het een kopie is van iets dat al bestaat. Zo is er geen Gooise vrouwen zonder Sex and the city. Er is geen Nederlandse 1984 of American Psycho of een meer hedendaags voorbeeld van The Circle bijvoorbeeld. Zowel in films en boeken zijn er wat mij betreft weinig uitschieters die wereldwijd problematiek aanpakken. Al ben ik altijd te porren voor aanraders! Grunberg is als het ware een genre op zich dat zich ook niet makkelijk laat beschrijven. Bonita Avenue is een best goed groot Nederlands boek maar ook weer heel Nederlands en ik denk niet dat dat boek het heel goed gaat doen in het buitenland. Is er een Nederlands Kafka of Camus of iets dergelijks. Vaak gaat Nederlandse literatuur ook best vaak over een stilleven heb ik het gevoel.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:27 uur

geplaatst: vandaag om 20:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.