menu

Theaetetus - Plato (-369)

Alternatieve titel: Θεαίτητος

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Oudgrieks
Ideeënliteratuur

108 pagina's
Eerste druk: onbekend, Athene (Griekenland)

Socrates gaat in gesprek met de jongeling Theaethetos. Samen zoeken ze naar een goede definitie van kennis. Er worden drie pogingen gedaan; Kennis is waarneming, kennis is een juist inzicht en kennis is een juist gemotiveerd inzicht. Ze komen echter tot de conclusie dat geen van deze definities voldoet.

zoeken in:
avatar van MatthiasVA
3,5
Een steviger werkje van Plato en dat niet alleen omdat het een relatief langere dialoog is, maar vooral door zijn moeilijkheidsgraad. De centrale vaar luidt: "Wat is kennis?" of "Wanneer kan men van iemand zeggen dat deze kennis heeft over dit of dat?" Hoewel er enkele andere dialogen zijn die deze materie aankaarten (bv. Ion of Euthydemos), wordt dit volgens mij nergens zo grondig gedaan dan in deze dialoog.

Epistemologie is niet echt een funky thema tegenover liefde (Symposion) of staatsindeling (Politeia), daarom dat deze wel eens over het hoofd wordt gezien denk ik dan. Het is ook zo dat het een redelijk droge dialoog is, waar via vraag en antwoord de verschillende definities omtrent kennis weerlegd worden. Een andere reden waarom deze misschien weinig gelezen wordt is het feit dat men op het einde nog steeds niet weet wat kennis is of in elk geval wat Plato hierover te zeggen heeft. Mensen die willen weten wat de filosofie van Plato inhoudt vinden in deze dialoog enkel wat kennis NIET is. Nu Plato was dan ook niet de systemenbouwer waar men hem doorgaans voor aanneemt.

Waarom deze dialoog dan wel lezen? Eerst en vooral omdat het een leuke uitdaging is om de argumentaties en gedachtegangen je eigen te maken en dat zal een stevige inspanning vragen. Ten tweede illustreert deze dialoog op een mooie manier de Socratische methode om de kennis als het ware te baren, met Socrates als vroedvrouw. Ten derde is het vaak gewoonweg fascinerend om de genialiteit van Plato aan het werk te zien in de verschillende argumentaties, metaforen, voorbeelden die hij geeft om de verschillende definities te weerleggen. Veel ervan zijn nu bekeken gewoon fout of hebben verkeerde premissen om mee te beginnen, maar dat doet niets af van de geniale constructies die soms worden opgezet.

Leuk om te weten dat in de hedendaagse epistemologie een ware onderbouwde opvatting (true justified belief) nog vaak wordt gebruikt als gangbare definitie voor kennis (een berucht papertje van ene Gettier deed hieromtrent echter veel stof opwaaien), terwijl Plato toen al een variant hiervan probeerde te weerleggen.

avatar van Animosh
MatthiasVA schreef:
Leuk om te weten dat in de hedendaagse epistemologie een ware onderbouwde opvatting (true justified belief) nog vaak wordt gebruikt als gangbare definitie voor kennis (een berucht papertje van ene Gettier deed hieromtrent echter veel stof opwaaien)

Het wordt gebruikt als uitgangspositie/beginpunt, maar door dat "beruchte papertje" van Gettier wordt die definitie nog maar door heel weinig epistemologen aangehangen. Sommigen voegen een extra conditie toe aan de definitie, anderen vervangen "gerechtvaardigd" door "betrouwbaar geproduceerd", etc. Zie hier voor een korte uitleg en hier voor een behoorlijk lange. Als het je interesseert dan.

avatar van MatthiasVA
3,5
Ja uitgangspunt is misschien wel een iets beter woord dan gangbare definitie.
Wat je zegt ligt in de lijn wat ik wat omslachtig wou verwoorden, met gangbare definitie bedoelde ik eerder werkdefinitie, gezien men hun theorieën over kennis door dat artikeltje toch maar moest gaan aanpassen. Wanneer we dan de term onderbouwd gaan uitwerken, wordt het pas echt leuk.

Bedankt voor de links, interessant om te zien dat er nog personen zijn die zich hier wat in verdiepen.

3,5
geplaatst:
MatthiasVA schreef:
Een andere reden waarom deze misschien weinig gelezen wordt is het feit dat men op het einde nog steeds niet weet wat kennis is of in elk geval wat Plato hierover te zeggen heeft. Mensen die willen weten wat de filosofie van Plato inhoudt vinden in deze dialoog enkel wat kennis NIET is.


En toch komt hij op het eind wel op een soort conclusie uit:

“So it seems, the answer to the question ‘What is knowledge?’ will be ‘Correct judgement accompanied by knowledge of the differentness”


Al voelt het inderdaad meer als een statement dat gemaakt wordt om een strik te binden om zijn dialoog ter afsluiting, dan een bevredigende conclusie (omdat hij erbinnen ook weer spreekt van ‘knowledge’).

Verder ben ik het helemaal eens met je argumenten waarom je deze dialoog zou moeten lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:57 uur

geplaatst: vandaag om 03:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.