menu

England and Other Stories - Graham Swift (2014)

Alternatieve titel: Engeland en Andere Verhalen

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Verhalenbundel
Sociaal

288 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In deze verhalenbundel portretteert Graham Swift zijn eigen land: een natie in een permanente identiteitscrisis, gevangen tussen verleden en moderniteit, tussen komedie en drama. Swifts beschrijving van Engeland, soms liefdevol, soms ontluisterend, is vooral ook die van haar bewoners: van hun verlangens en teleurstellingen, hun hang naar avontuur, hun vasthouden aan het bestaande, hun houding ten opzichte van leven en dood. We ontmoeten dr. Shah, die nog nooit een voet in India heeft gezet, Charlie en Don, die de dokken hebben zien veranderen in de Docklands, Daisy Baker, die als de dood is voor Yorkshire en Lily Dobbs, de enige vrouw die met een overhemd is getrouwd. Swifts verhalen voeren ons door de bewogen geschiedenis van zijn vaderland: van de Burgeroorlog tot de dag van vandaag, van de grote gebeurtenissen die de wereld hebben geschokt tot aan de drama's die zich in kamers, huizen, kantoren en werkplaatsen afspelen. Met humor en met een altijd scherp oog voor onvermijdelijkheid en verlies probeert hij het ondefinieerbare lichaam te beschrijven dat een natie vormt. Maar het verhaal van Engeland is natuurlijk het verhaal van ons allemaal: van geboorte, opgroeien, seks, ouderdom en dood. Van het vinden van onze weg. En van het kwijtraken daarvan.

zoeken in:
avatar van liv2
Eerste verhalenbundel sinds dertig jaar.

avatar van Shaky
3,5
Prima verhalenbundel waarbij Swift op uitstekende wijze de alledaagse dingen in het leven van de Britten weet te verwoorden en het zo laat klinken alsof het alledaagse al meer dan speciaal genoeg is. Dat is het natuurlijk ook en ieder individu maakt zijn eigen unieke dingen mee... ook al worden die natuurlijk door vrijwel iedereen meegemaakt. Iedere persoon, ieder verhaal, is echter het zijne en daarmee speciaal. Dit komt mooi naar voren in deze bundel.

Niet elk verhaal vind ik even geslaagd (het verhaal dat zich in een ver verleden afspeelt wist me niet echt te boeien), maar over het geheel genomen voelde ik me alsof ik weer terug in Engeland was en dat lijkt me ook wel de bedoeling van Swift geweest.

3,5* neigend richting de 4*.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:06 uur

geplaatst: vandaag om 16:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.