menu

Euthydemos - Plato (-384)

Alternatieve titels: Εὐθύδημος | Euthydemus

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Oudgrieks
Ideeënliteratuur

51 pagina's
Eerste druk: onbekend, Athene (Griekenland)

Socrates praat met Kriton over twee broers die nieuw zijn in Athene, Euthydemos en Dionysodoros. Zij beweren namelijk de deugd te kunnen onderwijzen. Socrates en zijn pupil Kleinias hopen van deze wijzen te leren, maar al snel komen ze erachter dat zij slechts bedreven zijn in de eristiek en de sofistiek en niets van belang te onderwijzen hebben.

zoeken in:
avatar van MatthiasVA
3,0
Geen al te diep werkje van Plato en goed verteerbaar.
Wat vooral aan bod komt in deze dialoog is Plato's afkeer van de Sofistiek, die hier belichaamd worden door de twee broers Euthydemos en Dionysodoros (die overigens historische personages zijn). Zij zijn bedreven in de eristiek en leiden hun discussiepartners met hun listige redeneringen en woordkunst steeds in de val, wat dan tot algemene hilariteit van de medestanders leidt.
Deze zijn voor ons moderne mensen misschien niet altijd duidelijk te volgen (niet dat ze moeilijk te volgen zijn, maar ze komen wel eens "onlogisch" over, of je hebt het gevoel dat er zeker een andere mogelijkheid was), want ze zijn vaak afgeleid van Griekse woordbetekenissen en gangbare "logica" van die tijd.
De dialoog is erg ironisch en bedoelt om de sofisten in hun hemd te zetten. Socrates heeft na een tijdje door dat deze broers hem niets wezenlijks kunnen bijbrengen en helpt zijn pupil Kleinias al een beetje op weg met zijn eigen bevindingen. Zo zijn ze het er uiteindelijk over eens dat het verwerven van bepaalde kennis of vaardigheden geen nut heeft zonder dat men weet hoe men er gebruik van moet maken of hoe men er gelukkig mee wordt. Hoe deze kennis van het goede te verwerven is blijft voorlopig onduidelijk. Dit is een thema dat in Plato's latere dialogen verder zal uitgewerkt worden, maar we hier dus al de probleemstelling van te zien krijgen.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:10 uur

geplaatst: vandaag om 14:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.