menu

The Story of Art - Ernst Gombrich (1950)

Alternatieve titel: Eeuwige Schoonheid

mijn stem
4,35 (10)
10 stemmen

Engels
Historisch

1048 pagina's
Eerste druk: Phaidon, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Dit boek geeft een overzicht van de ontwikkeling van de (beeldende) Kunst. Van de grotschilderingen in Altamira, over de Griekse beeldhouwkunst, gotische architectuur in de Middeleeuwen, Barok, impressionisme, tot wat in 1950 moderne en hedendaagse kunst werd genoemd. Gombrich beschrijft deze niet enkel aan de hand van bepaalde voorbeelden, maar laat zien dat de ontwikkeling van kunst(stromingen) steeds een antwoord was op de problemen waar de kunstenaar met geconfronteerd werd in zijn tijd.

zoeken in:
avatar van MatthiasVA
4,5
Fantastische inleiding in de kunstgeschiedenis.

Zeer toegankelijk voor de leek en volgens mij op sommige momenten ook nog verhelderend voor het al iets meer getrainde oog. Het boek wordt wel eens bekritiseerd om zijn westerse benadering en het feit dat er geen vrouwelijke kunstenaars in staan (als ik me niet vergis krijgt enkel Kathe Kollwitz een plaatsje, terwijl bv. Artemisia Gentileschi of Camille Claudel er ook best in hadden gekunnen). Terechte kritiek misschien, maar ik denk niet dat Gombrich dit bewust deed en zijn verhaal vooral wou vertellen a.d.h.v. de werken die hij goed kende en gepassioneerd door was, iets wat je duidelijk terugvindt in zijn tekst.
Zijn beschrijvingen van bepaalde werken en kunstenaars lopen vaak over van enthousiasme dat je er haast niet aan kan ontsnappen, maar dit gaat echter niet ten koste van zijn objectiviteit.
Opvallend is ook dat hij geen waardeoordeel maakt tussen verschillende tijdsperiodes of stijlen. De onrealistische lichamen van de Egyptenaren zijn volgens hem niet minder dan de harmonie in het werk van Rafaël. Wat zij echter illustreren zijn de begrenzingen en uitdagingen waar de kunstenaar mee geconfronteerd werd en zijn/haar antwoord hierop. Wanneer Gombrich dit uitlegt zie je vaak net waarom de kunstenaar deze beslissing nam en dit leidt vaak tot een grotere appreciatie van een bepaalde stijl dat je daarvoor niet veel zei.

avatar van Pageturner
4,0
Ach kijk, wist niet dat deze op de site stond. Een boek als een kassei dat verplichte kost was in mijn tweede jaar in de lerarenopleiding geschiedenis. Gombrich heeft een heel open blik, hij maakt zich nergens schuldig aan cheerleaderisme, dikkenekkerij of het systematisch hekelen van bepaalde kunstenaars of stromingen, wat bij andere auteurs die we toen moesten lezen (Tom Holland, Amy Chua) wel anders was. Op een aangename, vertellende manier geeft hij een helder overzicht van beeldende kunst door de eeuwen heen, dat veel meer is dan een opsomming van namen, maar ook aandacht besteedt aan sociale, culturele, economische en politieke omstandigheden. De belangrijkste werken die hij vermeldt, staan ook gewoon afgebeeld. Achterin het boek gaat hij ook nog eens in op de zin en onzin van het indelen in periodes en stromingen, het bestaan van meesterschap in de kunst en de breuk tussen klassieke en moderne kunst (die te maken heeft met de uitvinding van de fotografie en hoe die de perceptie van realistisch schilderen veranderde). Het blijft inderdaad allemaal erg Westers, maar als één van Gombrichs criticasters een even goed werk schrijft over niet-Westerse kunst, zal ik dat met veel plezier lezen.

avatar van vork666
4,5
Moeilijk om dit een beoordeling te geven binnen dezelfde sterren waarmee ook Tolstoj, Wolkers en Giphart beoordeeld zouden moeten worden, maar dit is een geweldig boek voor iedereen die geïnteresseerd is in (beeldende) kunst. Geduldig en gebruiksvriendelijk legt Gombrich de verbanden tussen verschillende kunststijlen uit, laat hij zien wat de artistieke verdienste van bepaalde kunstenaars is geweest en wat de artistieke problemen waren waar zij mee te maken hebben gehad. Gombrich reikt de lezer een referentiekader aan om kunst te 'begrijpen', zonder zelf al te opzichtig zijn smaak door te drukken.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:46 uur

geplaatst: vandaag om 16:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.