menu

Le Tour du Monde en Quatre-Vingts Jours - Jules Verne (1872)

Alternatieve titels: De Reis om de Wereld in Tachtig Dagen | De Reis om de Wereld in 80 Dagen | Le Tour du Monde en 80 Jours

mijn stem
3,68 (71)
71 stemmen

Frans
Avontuur

336 pagina's
Eerste druk: Hetzel, Parijs (Frankrijk)

Nadat de Bank of England is overvallen, gaat de deftige en zeer punctuele Phileas Fogg een weddenschap aan met de medeleden van zijn wetenschapsclub met als inzet de som van 20.000 Engelse ponden. Fogg beweert dat hij in slechts tachtig dagen een reis om de wereld kan maken en om het te bewijzen voegt hij meteen, samen met zijn net aangenomen butler Passepartout, de daad bij het woord en begint onverstoorbaar aan het hachelijke avontuur.

zoeken in:
avatar van Grovonion2
4,0
Wat een heerlijk boek om te lezen. Ik vermoed terecht zijn meest bekende. Deze keer maakt hij niet alleen eens goed gebruik van de toen bestaande middelen zonder te zeer op niet bevestigde theorien te rekenen, maar geeft hij ook zijn protagonisten eens wat werk en onvoorziene problemen op te lossen. Voor de lezer in alle belangen een plezierreis.

Leven van Loser
Een fantastisch boek met erg spannende gebeurtenissen. Verne was zijn tijd ver vooruit. 4*

4,0
Inderdaad een heerlijk boek om te lezen, mede door de curieuze personages die Verne in zijn verhaal opvoert. Ook de hier en daar subtiele geestige toon kon mij erg bekoren.

avatar van manonvandebron
4,5
Jules Verne was gefascineerd door nieuwe technologie. Dankzij de uitvinding van de stoommachine, de aanleg van spoorwegen en het graven van het Suezkanaal werd het mogelijk sneller en veiliger de wereld rond te reizen. Deze fictieve reis kun je meevolgen op een wereldbol. Globetrotter Phileas Fogg legt de grootste afstanden af per stoomschip of -trein, maar er zijn ook komische voertuigen, zoals de olifant en de zeilslee. Z'n race tegen klok en kalender wordt bemoeilijkt door oponthoud wegens allerlei onvoorziene omstandigheden.

De personages hebben toepasselijke namen. De meeste gebeurtenissen worden verteld uit het standpunt van Passepartout, een polyvalente Fransman met het hart op de tong. Fogg is een Britse gentleman met een moeilijk doordringbaar karakter die geen emoties laat zien. Fix is een misdaadbestrijder met een idee-fixe. Aouda is een exotisch liefdesobject.

Verne was een anglofiel met een kolonialistisch wereldbeeld. Hij stelt de beschaafde Britten tegenover de primitieve barbaren in verre landen. De verhouding tussen Fogg en z'n trouwe dienaar Passepartout illustreert het negentiende-eeuwse klassedenken. Er zitten wat rekenfoutjes in. Zo geeft Fogg veel meer geld uit dan uit de eindafrekening blijkt. De ontknoping is knap gevonden en op voorhand gepland. Dit meeslepende, fantasierijke avontuur is nog spannender dan een treinreis met de NMBS op een dag met een spoorwegongeval.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:55 uur

geplaatst: vandaag om 16:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.