menu

The Harder They Come - T.C. Boyle (2015)

Alternatieve titel: Wie Storm Zaait

mijn stem
3,83 (9)
9 stemmen

Engels
Thriller / Sociaal

400 pagina's
Eerste druk: Ecco, New York (Verenigde Staten)

'The Harder They Come' speelt zich af in Noord-Californië en verkent de vluchtige verbindingen tussen drie beschadigde mensen – een bejaarde ex-marinier en Vietnam veteraan, zijn psychisch onstabiele zoon en diens paranoïde, veel oudere, minnares – als ze op een explosieve confrontatie afstevenen. Op een vakantiecruise naar Midden-Amerika doodt de zeventigjarige Sten Stensen zonder een moment te aarzelen met zijn blote handen een met een geweer zwaaiende overvaller die een groep toeristen bedreigd. Stensen wordt een held tegen wil en dank, die alleen maar opgelucht is dat hij ongedeerd naar huis kan terugkeren. Thuis in Fort Bragg beseft hij dat zijn aan waanvoorstellingen lijdende zoon, Adam, niet meer onder controle te krijgen is. Adam is een relatie begonnen met Sara Hovarty Jennings, een gehard lid van de Beweging van Soevereine Burgers, rechtse anarchisten die weigeren om de wetten en regels van de staat te erkennen omdat ze deze als vals en niet toepasbaar beschouwen. De vijftien jaar oudere Sara wordt Adam's beschermer en geliefde. Maar haar paranoïde karaker zorgt er alleen maar voor dat Adam nog labieler wordt, leidend to schizofrenie. Nadat hij twee mensen heeft doodgeschoten vlucht hij de bossen in waarna de grootste klopjacht in de geschiedenis van Californië begint.

zoeken in:

avatar van Rudi S
Heel benieuwd hoe dat nu weer gaat aflopenavatar van Abubakari
4,5
Adam ziet achter elke boom een vijand en schiet op alles wat beweegt. En dus loopt het al vlot uit de klauw. Hetgeen een klopjacht ontketend.
Maar Wild Man Adam is in de wildernis beter thuis dan al die “sukkels” van de politie.

Voordat de klopjacht los gaat heeft Boyle de levens van zowel Adam, zijn ouders, Sara en de mensen uit hun omgeving treffend en met in sarcasme gedrenkte zwarte humor beschreven en dat alles vormt de opmaat voor de gebeurtenissen waarin de doorgedraaide Adam een tragische hoofdrol speelt.

Een vol vaart verteld verhaal, met zwarte humor, moord en doodslag, excentrieke personages en spanning. Ook de lotgevallen van Adam's grote held John Colter komen voorbij. Die ontvlucht onder andere op bewonderenswaardige wijze aan de klauwen van een paar honderd hysterische sadistische Blackfoot indianen die in bloederige martelingen hun specialiteit en grootste liefhebberij blijken te hebben.

Lees ik net ook nog dat het op ware feiten gebaseerd is(!)…
Wie storm zaait is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal, dat van Aaron Bassler, die in 2011 meer dan een maand lang het doelwit was van een grootse klopjacht in Californië.

Ik had er veel van verwacht en werd niet teleurgesteld, te gek boek!

Meer:
Abubakari leest Wie Storm Zaait – TC Boyle | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

avatar van Insignificance
4,5
Allemachtig, wat een figuren. Twee van de drie althans. Oke, het is gemakkelijk om allerlei thematiek en andere zaken aan dit soort buitengewone types op te hangen, maar Boyle maakt er ondertussen ook een niet weg te leggen relaas van. De thema's zijn niet misselijk, maar de pen is licht. Hij schept er bijvoorbeeld een soort sardonisch genoegen in om zijn personages flink door de mangel te halen. Zo heb ik me heerlijk kunnen ergeren aan Sara, een soeverein burger. Ja, zo eentje. Dat gekakel. Dat gedrag. Wat een vermoeiend mens. Ook Adam, nee, Colter, ontkomt er niet aan.

Het zit niet goed in die jongen z'n bovenkamer. Het is er een chaos. En ik zie hem daar zo staan, met z'n volgescheten zakkie. Een product van zijn vader, want die is ook niet bepaald feilloos, maar wel in zeer extreme vorm. Een drietal dat langs elkaar schuurt en waarvan het niet anders kan dan helemaal uit de hand kan lopen. Dat gebeurt dan uiteraard ook, maar dat je het ziet aankomen, is geen enkel probleem, want met deze bezetting, setting en schrijver is het hoe dan ook genieten. Amerikaanse tragiek met een zuurtje en een bittertje, maar bovenal zeer smakelijk gekruid.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:20 uur

geplaatst: vandaag om 00:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.