menu

Der Untergang des Abendlandes. Umrisse einer Morphologie der Weltgeschichte - Oswald Spengler (1923)

Alternatieve titel: De Ondergang van het Avondland

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Duits
Ideeƫnliteratuur / Historisch

1216 pagina's
Eerste druk: C.H. Beck, München (Duitsland)

De auteur verwerpt in dit boek de eurocentrische kijk op de geschiedenis, in het bijzonder de verdeling van de geschiedenis in de klassieke lineaire tijdvakken. De betekenisvolle eenheden zouden niet tijdperken moeten zijn, maar culturen, die als organismen evolueren. Volgens de theorie van Spengler loopt de Westerse wereld in feite ten einde en zijn wij getuige van de laatste stuiptrekkingen in het "winter" seizoen van deze beschaving. De Westerse mens is volgens hem een trotse, maar tragische figuur, die hoewel hij doelen nastreeft en creëert, er heimelijk van overtuigd is dat het eigenlijke doel nooit zal worden bereikt.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
De ondergang van het Avondland verschijnt op 10 oktober in twee kloeke delen bij Boom (vertaling Mark Wildschut) bij elkaar 1200 pagina’s.

Het Avondland is er nog steeds: De Groene Amsterdammer

avatar van Abubakari
Dus we trekken al bijna 100 jaar stuip in een oneindige winter en voor die conclusie heeft Herr Spengler dik 1200 pagina's nodig?

Niks voor mij. Dikke boeken zijn uit, lange leve de niet zo dikke boeken, vooral de niet zo dikke boeken die niet uit zijn.



5,0
Werkelijk tot in de puntjes verzorgd. Schitterende vertaling, stijlvol en duurzaam. Heb nu de helft van het eerste deel gelezen en ik ben echt onder de indruk. Het boek is vast niet voor iedereen maar als dit binnen je interessegebied ligt (geschiedenis en wijsbegeerte) dan is dit een must read. Persoonlijk wilde ik het al lezen sinds in geschiedenis op de universiteit studeerde maar omdat er geen NL vertaling voor handen was, de Engelse incompleet was en mijn Duits niet goed genoeg is om dergelijke complexe werken goed te doorgronden moest ik het op de wachtlijst zeggen. Groot was mijn vreugde dan ook toen Boom aankondigde dat er een paar jaar geleden een NL vertaling zou gaan verschijnen.

Het was even wachten, maar het resultaat mag er zijn. Boom is alleen maar te complimenteren voor het werk dat hierin is gestoken. Ik kan naast het lezen van het boek zelf iedereen ook van harte aanraden om de meegeleverde website www.leesspengler.nl (alleen toegankelijk middels een code in het boek) door te nemen. De toelichtingen van Ad Verbrugge op ieder hoofdstuk zijn verhelderend, het glossarium is erg handig voor naslag en alle essays van anderen bijzonder interessant in relatie tot relevatie, de tijd waarin het werk tot stand kwam en de invloed ervan.

Heel interessant en kan alleen maar hopen dat Boom zo door gaat. Kijk nu al uit naar het volgende werk dat ze onder handen gaan nemen.

Heel langzaam lezen, van genieten en je verwonderen over alle fantastische inzichten die her en der in het boek ten toon gespreid worden. Dit is duidelijk een product van een extreem wijd belezen kamerintellectueel zoals we tegenwoordig niet meer (of helemaal niet meer) zoveel tegenkomen maar die in de 19de een vroeg 20ste eeuw vrij gebruikelijk was. Wat dat betreft is hij als persoon ook bewijs voor zijn stelling dat de faustiaanse geest uitgeput en zijn beste tijd wel heeft gehad. De ondergang is in het avondland daarmee definitief ingeluid. Een wat sombere conclusie maar de tijd van grote denkers, intellectuelen, kunstenaars, wetenschappers en musici lijkt inderdaad voorbij te zijn. Ik kan me in ieder geval geen huidige intellectueel bedenken op het niveau van Kant, Hegel of Marx.

Een punt van kritiek dan. De Spengler App is alleen beschikbaar voor Android en niet voor iOS.

Het eerste deel kwam in de zomer van 1918 uit tegen het einde van WO I.
Het tweede deel verscheen in 1922.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:08 uur

geplaatst: vandaag om 15:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.