menu

Nincstelenek: Már Elment a Mesijás? - Borbély Szilárd (2014)

Alternatieve titel: De Bezitlozen

mijn stem
geen stemmen

Hongaars
Sociaal

328 pagina's
Eerste druk: Kalligram, Bratislava (Slowakije)

In de jaren zeventig groeit de elfjarige hoofdpersoon op in een Hongaars dorp. Hij moet werken, heeft het koud en is hongerig. Samen met zijn zus probeert hij zijn moeder ervan te weerhouden zelfmoord te plegen, terwijl hun gewelddadige vader het weinige geld wegdrinkt. Niemand spreekt over het verleden. Waarom worden ze verketterd? Zijn ze joden? Szilárd Borbély schildert een jeugd in een onbarmhartige wereld.

zoeken in:
avatar van vladlev
Autobiografische roman over de harde en sombere kindertijd van de auteur. Szilard, voornamelijk bekend als dichter, pleegde vorig jaar zelfmoord.


...stilte...
Dit is waarschijnlijk het treurigste boek dat ik ooit gelezen heb...

...stilte...
Dat de schrijver een jaar na voltooiing van het boek een einde aan zijn leven heeft gemaakt, maakt het lezen ervan tot een beklemmende ervaring. Toch zit er nog genoeg humor in om het dragelijk te maken. Met name het personage met de bijnaam de Messias is erg grappig.
Het leven van de vader van de elfjarige verteller (de schrijver) is bijzonder triest. Hij is door vrijwel alle bewoners van het dorp verstoten...omdat hij "anders" is. Het hele gezin worstelt met hun identiteit. Uiteindelijk bijkt het onmogelijk om in de vijandelijke omgeving te blijven wonen.
Dit boek is zo eerlijk...je kan het bijna geen literatuur meer noemen. Of juist wel?

Gast
geplaatst: vandaag om 13:57 uur

geplaatst: vandaag om 13:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.