menu

Tonic - Ralf Mohren (2015)

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Nederlands
Sociaal

256 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Arthur Poolman is alcoholist. Hij leeft in een wereld waarin drank de baas is. Het begint met de weekends: de teugels los, alle zorgen voor even vergeten. Maar het kan niet altijd vrijdagavond zijn. De werkweek schudt hem wakker, en steeds meer heeft hij diezelfde drank nodig om nog te kunnen functioneren op de middelbare school waar hij lesgeeft. Steeds vaker verliest hij de controle over de angst en de schaamte vanbinnen, die hem alleen maar meer, meer, méér laat drinken om te vergeten, te verdringen. Arthur valt steeds dieper, onbereikbaar voor zijn dierbaren, tot hij de bodem raakt. Daar rest hem nog maar één keuze: nooit meer drinken of alles verliezen.In rauw en eerlijk proza beschrijft Mohren in ''Tonic'' hoe Arthur vecht tegen zijn alcoholverslaving. En hoe hij uiteindelijk bij de AA de steun en herkenning vindt die hij nodig heeft om iedere dag weer op te kunnen staan met de zekerheid: vandaag drink ik niet.

zoeken in:
avatar van boekaap
4,5
Tonic is de autobiografische debuutroman van Ralf Mohren. Vooraf had ik nog nooit van deze schrijver gehoord en wist niet eens dat het om een Limburger ging, terwijl ik hier zelf vandaan kom. Zoals zo vaak met mooie boeken kwam ik er toevallig achter, nadat ik op zoek ging naar een nieuw boek van van een van mijn favoriete schrijvers Robert van Eijden. Helaas vond ik niets nieuws maar zag tot mijn grote geluk dat deze Tonic warm werd aanbevolen, als ik enig plezier had beleefd aan Boek (256 blz.) - Robert van Eijden (2015)

Ik las de samenvatting op de achterkant en besloot de gok te wagen. Behoudens de gele cover en een unieke hoofdpersoon, heeft dit boek weinig overeenkomsten met het werk van Robert van Eijden. Ralf Mohren heeft een autobiografische roman geschreven die doorspekt is met humor en tragiek. Op een nuchtere en eerlijke manier beschrijft hij hoe het is om een alcoholverslaving te hebben en laat hij zien wat hij in zijn verslaafde jaren heeft doorgemaakt.

Zijn overpeinzingen zijn invoelbaar en herkenbaar, ook voor niet drinkers. De vlotte schrijfstijl maakt dat je voortdurend door wil lezen en mee gaat leven met het wel een wee van Mohren. Tonic is een waardevolle roman die mij veel inzichten heeft gegeven over denkpatronen, angsten en het maken van keuzes. Ik vond het een hele dankbare leeservaring en kijk uit naar, het dit jaar verschenen, vervolg Droogte.

Ralf Mohren is voor mij een grote ontdekking die meer aandacht verdiend. Liefhebbers van Mark Verver of Henk van Straten zullen dit debuut zeker kunnen waarderen.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:59 uur

geplaatst: vandaag om 07:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.