menu

Een Schitterend Vergeten Leven. De Eeuw van Frieda Belinfante - Toni Boumans (2015)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Biografie

360 pagina's
Eerste druk: Balans, Amsterdam (Nederland)

Frieda Belinfante (1904-1995) leidde een leven dat haar beroemd had kunnen maken, maar toch kent bijna niemand haar. Ze was de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland. Ze trad op in het Concertgebouw met een eigen kamerorkest, maar haar carrière werd getorpedeerd door de oorlog. Toen de nazi’s binnenvielen, ontbond ze haar orkest en werd ze, zelf van joodse komaf, actief in het verzet: ze was een van de drijvende krachten achter de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Na de oorlog vertrok ze, volkomen ontgoocheld, aan boord van het passagiersschip Queen Mary naar Amerika, om nooit meer in Nederland terug te keren. In de Verenigde Staten bouwde ze een bijzondere carrière op, die in Nederland vrijwel onopgemerkt is gebleven. Ze was oprichtster van een philharmonisch orkest en werd daarmee één van de eerste vrouwelijke dirigenten van de wereld met een eigen orkest. In 'Een schitterend vergeten leven' wordt Frieda Belinfante, celliste, dirigente, verzetsvrouw en lesbienne, uit de schaduw getrokken en in het volle licht geplaatst.

zoeken in:
avatar van liv2
****

Volkskrant recensie: Beperkt beschikbaar in tijd


avatar van eRCee
Aangezien ik nogal vreemd opkeek van de constructie "lesbienne avant la lettre" in de huidige plotomschrijving heb ik even een wikipedia-studie gemaakt van lesbinisme. Ik kwam twee interessante weetjes tegen.

Weetje één: "Before the late 19th century, the word lesbian referred to any derivative or aspect of Lesbos, including a type of wine."

Weetje twee: "Lesbianism, to describe erotic relationships between women, had been documented in 1870."

Conclusie: een vrouw die geboren is in 1904 kan nooit een lesbienne "avant la lettre" zijn.

avatar van Donkerwoud
Je moet wat op de vrije zondagochtend.

avatar van Lalage
4,0
geplaatst:
Frieda Belinfante was de eerste vrouw ter wereld die de vaste dirigent werd van een professioneel orkest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ze in het verzet, terwijl ze zelf joods was. Haar leven blijkt spannend genoeg om me steeds te blijven boeien. Dit boek is een prachtige beschrijving van een geweldige vrouw, die voor veel mensen iets heeft betekend.

Een schitterend vergeten leven: de eeuw van Frieda Belinfante | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van psyche
psyche (crew)
geplaatst:
Artikel over Frieda Belinfante Reporters online d.d. 4 mei 2021.

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
geplaatst:
Het verhaal doet denken aan dat van de Nederlands-Amerikaanse dirigente en pianiste Antonia Brico, die vanaf februari 1930 optrad als professioneel dirigente en te maken kreeg met tegenwerking vanuit een 'besloten mannenwereld'. Het verhaal van Frieda Belinfante is dan weer dramatischer vanwege de oorlogsellende en de mogelijke reacties op haar geaardheid.
Zie: De Dirigent - Maria Peters (2019)

Gast
geplaatst: vandaag om 21:50 uur

geplaatst: vandaag om 21:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.