menu

All the Light We Cannot See - Anthony Doerr (2014)

Alternatieve titel: Als Je het Licht Niet Kunt Zien

mijn stem
3,70 (33)
33 stemmen

Engels
Oorlog

544 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

zoeken in:
avatar van liv2
Doerr schreef tien jaar lang aan deze roman, die door de internationale pers als een meesterwerk wordt beschouwd en waarvan de filmrechten zijn verkocht aan 20th Century Fox.

avatar van Pageturner
Jeej, laat de nazi's die op een blaffende manier Engels met een Duits accent spreken, de zware strijkers die elk tragisch of spannend moment ondersteunen en de beelden die er blauwig uitzien als de oorlog woedt en geel-bruinig op warme momenten van samenzijn en hoop maar komen!

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Zo werkt dat, he.

Spr77
Mooi verhaal met talrijke spannende passages. Veel historische bijzonderheden van de 2e WO, met nadruk op gebeurtenissen in Saint-Malo. Wel opgebouwd als een puzzel: verschillende verhaallijnen, die elk ook weer terug en vooruit springen in de tijd, alvorens ze als echte puzzelstukjes in elkaar gaan passen. Centraal in het geheel staan de levens van het blinde Franse meisje Marie-Laure en de Duitse jongeman Werner, alsmede een beroemde diamant.

avatar van mjk87
Pageturner schreef:
Jeej, laat de nazi's die op een blaffende manier Engels met een Duits accent spreken, de zware strijkers die elk tragisch of spannend moment ondersteunen en de beelden die er blauwig uitzien als de oorlog woedt en geel-bruinig op warme momenten van samenzijn en hoop maar komen!


En Engelssprekende Fransen ernaast natuurlijk. Maar zo slecht als in The Book Thief zal het niet snel meer worden, dus alles kan meevallen.

avatar van liv2
Winnaar pulizer Prize 2015 fictie.

avatar van Neil Zappa
2,5
"Een boek volgens het boekje". dit boek leest erg vlot, maar is nergens spannend. sterker nog het hele verhaal is erg voorspelbaar, zo voorspelbaar dat het op den duur gaat vervelen. ik snap niet dat men aan een dergelijk boek de Pulitzer Prize for Fiction toekent, maar dat zegt waarschijnlijk meer over die prijs dan over dit boek. op de kaft staat dat dit boek voor liefhebbers van "The book thief" is, dat boek ga ik dan maar wijselijk laten liggen........

avatar van Donkerwoud
3,0
Anthony Doerr heeft in 'All the Light We Cannot See' (2014) de bevlogenheid van een tikkeltje nerderige geschiedenisleraar die enthousiast doorratelt over zijn zeer specifieke interesses. Of het de uitvoerige beschrijvingen zijn van mineralogie, kunstschatten in het Natuurhistorisch Museum of vooroorlogse radiotechnologie. Of het detail waarmee de schrijver het stratenplan van Saint-Malo beschrijft en hoe uitvinder Daniel LeBlanc zijn waarnemingen omzet in maquettes. Dochter Marie-Laure LeBlanc verliest namelijk geleidelijk aan haar zicht, terwijl ook de eerste voortekenen zich aandienen van de tweede wereldoorlog. Op hetzelfde moment wordt in Duitsland Werner Pfennig, wees van een gestorven mijnwerker, ingelijfd bij de hitlerjugend, omdat hij een uitzonderlijk talent heeft voor het repareren van radioapparaten. De verwikkelingen rond de Duitser en de Française lopen parallel aan elkaar, maar ze hebben geen weet van het bestaan van hun gespiegelde ander. Uiteindelijk delen ze een soortgelijk lot als ze door het bombardement op Saint-Malo gevangen zitten in een uitzichtloze situatie.

Het is me een raadsel waarom 'All the Light We Cannot See' (2014) een Pulitzerprijs won. Hoewel opgezet als een imposante maquette waar zoveel verschillende losse onderdelen bevredigend bij elkaar komen, is het om die reden ook een wat formulematige roman. Met een gladde, overzichtelijke vertelstructuur en veel thrillerachtige cliffhangers. En het is ook weer een typisch Amerikaans underdogverhaal waar morele ambiguïteit wordt gesuggereerd, maar dit beperkt blijft in hoe goede, pure personages gevormd worden door hun omstandigheden. Ik vind het ook een beetje flauw om zo expliciet een visueel beperkt personage in de hoofdrol te nemen en dan te kiezen voor een externe verteller. Zodat Doerr nog steeds los kan gaan met lyrische beschrijvingen vanuit het perspectief en de belevingswereld van een ziend iemand. Ook rechtvaardigt het ietwat schematische verhaal niet het behoorlijk forse aantal bladzijdes. 'All the Light We Cannot See' (2014) is als een warm bad waar je je veilig in kunt terugtrekken voor een gevoel van sentimentele verwondering over dat beladen stuk geschiedenis. Maar bij nader inzien blijkt het water lauw en zijn de vingers al verrimpeld.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:37 uur

geplaatst: vandaag om 06:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.