Zeer toegankelijk werk, al moet men enige voorkennis van economische begrippen en geschiedenis kennen. Indien u af en toe een krant openslaat moet dit normaal gezien licht verteerbaar zijn.
Professor De Grauwe probeert aan te tonen dat kapitalisme wel degelijk de grootste motor is bij het creëren van welvaart, maar dat het wel zijn limieten heeft. De 'onzichtbare hand', het zelfregulerend mechanisme dat door (vrije)marktfundamentalisten wordt geponeerd wijst hij af. De mens is geen Homo economicus (Kahneman) en morele en maatschappelijke verloedering volgen wanneer de markten het persoonlijke leven binnendringen (Sandel). Milieuproblemen en groeiende ongelijkheid, die hij als een gevolg ziet van de kapitalistische motor, dreigen de samenleving en als gevolg ook de markt te destabiliseren.
Om dit te voorkomen dienen overheden en supranationale organen actief in te grijpen en markt te reguleren, zo niet, stevenen we af op een catastrofe. Dit zou wel eens minder vanzelfsprekend kunnen zijn want ook overheden hebben net als markten haar limieten en weten het collectieve belang niet altijd op de eerste plaats te zetten. Om milieuproblemen aan te pakken en een progressieve vermogensbelasting in te voeren (hierin volgt hij Piketty) is er internationale samenwerking nodig, maar landen kijken te veel naar hun eigen belangen. De Grauwe ziet de toekomst dan ook zeer somber in en een volgende catastrofe lijkt hem onafwendbaar.
Dit boek biedt een mooi overzicht van de huidige stand van zaken en de stellingen en argumenten worden mooi ondersteund door cijfermateriaal en duidelijke grafieken. Economie is echter geen exacte wetenschap, dus altijd oppassen. Economisch cijfermateriaal en grafiekjes kunnen vaak een ideologisch middeltje zijn, al wil ik De Grauwe daar zeker niet van beschuldigen, hij komt zeer genuanceerd over.
Verder nog een speciale vermelding voor het zeer intrigerende hoofdstuk 10: de euro brengt het marktsysteem in gevaar. Niet zo eurosceptisch als de titel doet vermoeden, maar een interessante analyse van de gevolgen van het hebben van een eenheidsmunt.