menu

Fregat "Pallada" - Ivan Gontsjarov (1858)

Alternatieve titels: Het Fregat Pallada | Фрегат "Паллада"

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Russisch
Reis

696 pagina's
Eerste druk: Glazoenov, Sint Petersburg (Rusland)

Vanaf 1852 maakte Gontsjarov als secretaris van admiraal Poetjatin een Russische diplomatieke missie naar Japan mee aan boord van het fregat Pallada. In dit reisverslag geeft Gontsjarov een levendige beschrijving van zijn ruim twee jaar durende wereldreis tijdens welke Madeira, Kaap de Goede Hoop, Java, China, Japan, de Riukiu-eilanden en Manilla werden aangedaan. De terugreis verliep door Oost-Siberië.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Een selectie van dit werk is tevens in de Privé-Domein reeks (Nr. 135) van de Arbeiderspers met de titel Reis om de Wereld (1987) verschenen.

Tekst achterplat:
In 1852 besloot de Russische regering een hernieuwde poging te doen betrekkingen met Japan aan te knopen. Er werd een eskader uitgerust dat een reis om de wereld zou moeten maken.

Tot ieders verbazing solliciteerde de veertigjarige vrijgezel Ivan Gontsjarov, bezadigd ambtenaar bij het ministerie van financiën, auteur van verhalen en de roman Een alledaagse geschiedenis, naar de post van secretaris. van de admiraal van het fregatschip Pallas.

De wereldreis, die ruim twee jaar zou duren, is uiteraard een enorme onderneming voor Gontsjarov. Hij was nog nooit op zee geweest en zeer gesteld op zijn rust, evenals de hoofdfiguur uit zijn roman Oblomov waaraan hij al voor zijn wereldreis was begonnen en die hem naderhand beroemd zou maken.

De tussen melancholie en lusteloosheid heen en weer geslingerde Gontsjarov kijkt nieuwsgierig naar alle wonderen die hij op Madeira, in Japan, op Java en in China aanschouwt. Zijn ervaringen zijn neergelegd in zijn reisjournaal 'Het fregatschip Pallas' en de vele levendige brieven die hij aan vrienden in Petersburg schreef.

* Een gentleman met de ziel van een ambtenaar, zonder ideeën en met de ogen van een gekookte vis - door God echter als voor de grap begiftigd met een schitterend talent. -F. M. Dostojevski
* Het is een meesterlijk reisboek en toont Gontsjarov op zijn best. Hij vertelt bijna alleen wat bij zelf meemaakt en dan nog slechts als het niet iets is wat in alle handboeken te vinden is.-Karel van het Reve

Gast
geplaatst: vandaag om 20:10 uur

geplaatst: vandaag om 20:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.