menu

Fregat' Pallada: Otsjerki Poetesjestvija v Dvoech Tomach - Ivan Gontsjarov (1858)

Alternatieve titels: Het Fregat Pallada | Фрегат Паллада: Очерки Путешествия в двух томах

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Russisch
Verhalenbundel
Reis

696 pagina's
Eerste druk: A.I. Glazoenov, Sint Petersburg (Rusland)

‘Fregat’ Pallada’ betreft een verzameling essays die is samengesteld op basis van reisnotities, geschreven tijdens een expeditie op een militair zeilschip in de periode van 1852-1855. Ivan Gontsjarov neemt deel als secretaris van het hoofd van de expeditie, vice-admiraal Poetjatin. De reis voert vanaf Kronstadt bij Sint-Petersburg onder andere langs Londen, Kaap-Verdië, Zuid-Afrika, de Filippijnen en Hong Kong naar Japan, waarna Gontsjaron over land via Siberië weer naar Sint-Petersburg terugkeert. Zijn essays verschijnen vanaf 1855 in een reeks Russische periodieken, terwijl een eerste volledige uitgave van de essays in 1858 in twee delen in boekvorm in Sint-Petersburg uitkomt. De essays beginnen met algemene beschouwingen over de plaats die reizen in het leven van de reiziger innemen. De vuurdoop van Gontsjarov vindt plaats op het eerste en kleinste deel van het traject. Hij haakt bijna in Portsmouth al af door alle problemen onderweg: stormen, averij, cholera, de dood van drie matrozen…Als hij toch besluit door te zetten, volgt een introductie van de bemanningsleden en beschrijvingen van het leven aan boord. Hij beschrijft alle plaatsen die het schip aandoet tot in detail en met een sterk ethnologische inslag: hij concentreert zich op de fenomenale aanpassingen van de mens aan de verschillende omstandigheden van het aardse bestaan, zijn vermogen zich aan te passen aan de diverse klimaatzones. Over het doel van hun diplomatieke, moeizame missie in Japan laat Gontsjarov zich echter maar beperkt uit. Opvallend detail is dat in opvolgende edities van het boek alle deelnemers aan de expeditie de eerste tientallen jaren slechts bekend staan onder hun initialen. Pas na de dood van de schrijver is in de twintigste eeuw achterhaald wie er feitelijk achter die initialen schuilgaan.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Een selectie van dit werk is tevens in de Privé-Domein reeks (Nr. 135) van de Arbeiderspers met de titel Reis om de Wereld (1987) verschenen.

Tekst achterplat:
In 1852 besloot de Russische regering een hernieuwde poging te doen betrekkingen met Japan aan te knopen. Er werd een eskader uitgerust dat een reis om de wereld zou moeten maken.

Tot ieders verbazing solliciteerde de veertigjarige vrijgezel Ivan Gontsjarov, bezadigd ambtenaar bij het ministerie van financiën, auteur van verhalen en de roman Een alledaagse geschiedenis, naar de post van secretaris. van de admiraal van het fregatschip Pallas.

De wereldreis, die ruim twee jaar zou duren, is uiteraard een enorme onderneming voor Gontsjarov. Hij was nog nooit op zee geweest en zeer gesteld op zijn rust, evenals de hoofdfiguur uit zijn roman Oblomov waaraan hij al voor zijn wereldreis was begonnen en die hem naderhand beroemd zou maken.

De tussen melancholie en lusteloosheid heen en weer geslingerde Gontsjarov kijkt nieuwsgierig naar alle wonderen die hij op Madeira, in Japan, op Java en in China aanschouwt. Zijn ervaringen zijn neergelegd in zijn reisjournaal 'Het fregatschip Pallas' en de vele levendige brieven die hij aan vrienden in Petersburg schreef.

* Een gentleman met de ziel van een ambtenaar, zonder ideeën en met de ogen van een gekookte vis - door God echter als voor de grap begiftigd met een schitterend talent. -F. M. Dostojevski
* Het is een meesterlijk reisboek en toont Gontsjarov op zijn best. Hij vertelt bijna alleen wat bij zelf meemaakt en dan nog slechts als het niet iets is wat in alle handboeken te vinden is.-Karel van het Reve

Gast
geplaatst: vandaag om 13:12 uur

geplaatst: vandaag om 13:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.