menu

Das Parfum: Die Geschichte eines Mörders - Patrick Süskind (1985)

Alternatieve titel: Het Parfum: De Geschiedenis van een Moordenaar

mijn stem
4,08 (464)
464 stemmen

Duits
Sprookje / Griezel

255 pagina's
Eerste druk: Diogenes, Zürich (Zwitserland)

Het levensverhaal van Jean-Baptiste Grenouille die op 17 juli 1738 wordt geboren op de Parijse vismarkt. Zijn ongehuwde moeder probeert hem er achter te laten tussen het visafval. Grenouille heeft geen eigen lichaamsgeur maar ziet die handicap gecompenseerd door een onvoorstelbaar scherpe reukzin. Op een dag wordt hij overvallen door de fijne geur van een meisje en in een poging om de geur te bezitten, wurgt hij het kind. Dat voorval doet Grenouille beslissen om parfumeur te worden, "een schepper van geuren, niets minder dan de grootste parfumeur ter wereld". Hij treedt in dienst bij verschillende parfumeurs, eerst in Parijs en later in Grasse, waar hij de technieken aanleert om geuren te onttrekken aan bloemen en planten. Grenouilles levensdroom is echter het scheppen van een eigen lijfgeur. Hij ontziet niets of niemand om dat doel te bereiken en groeit uit tot een seriemoordenaar.

zoeken in:
4,5
Toen ik dit boek voor het eerst las, dacht ik dat ik een of ander Romantisch (de tijdsperiode, niet het genre ) boek aan het lezen was. Natuurlijk klopte de stijl niet helemaal, maar ik was er van overtuigd. Ik zat er toch zo'n anderhalve eeuw naast.

Tegelijk klopt dit ook weer wel, want waar ik uitingen uit de Romantiek meestal maar matig tot slecht vind, was dit een uitblinker voor mij. Een uitermate origineel plot en prachtig beschreven.

4,5*

avatar van Freud
4,0
Een klassieker natuurlijk, maar wel een hele goeie . Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn, gewoon een spannend en fascinerend verhaal, goed geconstrueerd, heel mooi beschreven en met een hoofdpersonage dat voor altijd bijblijft.

avatar van donnie darko
4,5
Ja, prachtig, he, dit boek. Ga vandaag de film kijken, maar beter als het boek gaat die toch nooit worden. Prachtig boek met misschien wat mindere delen, maar dat over het algemeen heel meeslepend en geweldig goed geschreven is.

4.5* en plaats in top 10

4,0
Enkele wekenterug de film in de bioscoop gezien en was toch hierna erg benieuwd naar het boek, waar mensen als Spielberg, Polanski en zelfs Kubrick het als onverfilmbaar beschouwden.
Waar de film hier en daar wel wat korter had gekund, had het boek van mij niet lang genoeg kunnen duren. Geweldig vlot geschreven (in een weekje uitgelezen; voor mijn doen erg snel), met vooral erg mooie beschrijvingen van de ettelijke geuren.
De kritiek van OH snap ik wel, maar ik denk dat wanneer alles tot in het detail beschreven zou worden het al gauw een ontzettend trage werking krijg, tijdens het lezen. Ik had namelijk niet de behoefte om meer te weten dan dit. Grenouille heeft geen sterk gehoor of visueel vermogen, maar alleen zijn geur is uitmuntend. Dan wil ik ook alleen veel over de geuren te weten komen, om zo in zijn belevingswereld te komen. Bij elle lange vertellingen over omgevingen of dialogen zou dit alleen maar aan kracht inleveren.
Prima boek.

4*

avatar van xSarah
4,5
Dit boek heeft me in positieve zin verrast. Het trok mijn aandacht in de bibliotheek, omdat ik mij herinnerde dat er recentelijk een film over was gemaakt, die ik echter nog niet heb gezien. Ik wist totaal niet wat ik er van moest verwachten, maar al vanaf de eerste paar bladzijden was ik in de ban van de meesterlijke schrijfstijl van Süskind.

Onomwonden zegt hij waar het op aankomt, beschrijft hij de barre leefomstandigheden in Parijs. Het feit dat het hoofdpersonage over een wonderbaarlijk goed reukvermogen beschikt, vond ik al meteen een interessant gegeven. Als lezer denk je dan (ik, tenminste): dit wordt een meesterparfumeur, die wereldwijd wordt geprezen en stinkend rijk wordt, doordat men van heinde en verre komt om zijn parfums te kopen. Einde verhaal. Niets is minder waar.

Süskind vervalt nergens in clichés, Grenouille is allesbehalve een doordeweeks personage en ook het onderwerp (de wereld der geuren, waar door de meeste mensen weinig aandacht aan wordt besteed) is niet conventioneel. Dat maakte het boek voor mij zo boeiend.

Zich identificeren met het hoofdpersonage lijkt me onmogelijk, maar dat wil niet zeggen dat je niet wordt meegesleept in zijn gedachtegang en in het verhaal, dat me geen moment (of misschien even, nl. wanneer Grenouille zich terugtrekt in zijn grot) heeft verveeld.

Het boek heeft me alvast weten te bekoren. Ik ben benieuwd naar de film.

avatar van the Cheshire cat
5,0
Ik vind vooral het gedeelte goed waarin de parfumeur Baldini op onverholen wijze zijn jaloezie
laat blijken naar zijn concurrent toe, de parfumeur Pélissier (die knoeier, die bastaard, die
windhond, azijnmenger, prutser, omhooggevallen in de geurbranche, dit stinkdier, stinkende
moerasbloem, kleine stinker ), maar ook Baldini's nukkige gedachtes over de nieuwe
wereld zijn erg geestig vind ik.
Het opsommen van diverse woorden om zo iets aan de lezer over te brengen, geuren in dit
geval, werkt wel, bij mij althans:

essences absolues, bloesemoliën, tincturen, balsems, pommades, poeders, zepen, knevelwas,
reukzout, anijszaad, zoethout, honingsoorten, koffie, thee, gedroogde en geconfijte vruchten,
bonbons, chocolade, rozenolie, cederhout, enzovoorts, enzovoorts...

avatar van Raskolnikov
3,0
De eerste hoofdstukken beloven veel goeds; een roman die zwaar leunt op aromatische beschrijvingen ipv de altijd maar weer visuele (clichématige) omschrijvingen waar schrijvers gewoonlijk uit putten. De 18e eeuw komt daarmee veel meer tot leven. De ranzigheid is adhv de beschreven geuren gewoonweg voelbaar. Een prikkelende invalshoek. Helaas is het verhaal verder met recht een sprookje; het gevoel door de verteller bij de hand genomen te worden, van gebeurtenis tot gebeurtenis. Net als bij een sprookje blijft er, mede bij gebrek aan psychologische diepte van de personages, niet al te veel ruimte voor vrije interpretatie. Misschien ook omdat we de personages zo weinig direct meemaken: zo zijn er nagenoeg geen dialogen, maar eerder beschrijvingen van de uitkomsten van gesprekken. Daarmee ervaar ik het verhaal als erg sturend en beperkend.

avatar van Lalage
3,0
Volgens mij heeft Ronald Jonkers het boek vrij letterlijk vertaald, met lange Duitse zinnen en soms vreemde woorden. Daardoor leest het soms niet helemaal soepel, maar het verhaal zorgt ervoor dat ik door wil lezen. Naar het einde toe worden de gebeurtenissen het steeds absurder.

Het parfum – Patrick Süskind | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van Raspoetin
4,5
Geniaal boek; bovenal de stijl en de vorm zijn tijdloos. Het was voor mij tevens intrigerend om het te lezen vanuit de ogen van de regisseur van de speelfilm uit 2006 (die ik reeds heb gezien) en ik kon me eigenlijk goed vinden in de dappere keuze die hij maakte; namelijk het vrijwel in zijn geheel weglaten van het tweede deel van het boek dat toch zo'n vijftig pagina's beslaat. Dat toch maar weer eens aantoont dat een boekverfilming een compleet andere sport is. Dit gedeelte voegt niet bijster veel toe aan het verhaal en zorgt ervoor dat de vaart in de film blijft; echter voor het boek is dit gedeelte essentieel voor de ontwikkeling van het karakter van Grenouille en de vereiste aanloop naar de climax.

Het verbaasde me enigszins om te zien dat de schrijver Patrick Süskind naast dit boek niet heel veel anders aan groots werk heeft geleverd en dat hij in afzondering leeft. Met dat laatste lijkt hij in dat opzicht toch wel een beetje op de protagonist Grenouille uit Het Parfum; een magnum opus leveren en dan compleet van de aardbodem verdwijnen.

avatar van misterfool
4,5
Het is slim van Patrick Süskind dat hij dit verhaal laat plaatsvinden in de 18de eeuw: wetenschap en bijgeloof waren toen nog niet geheel van elkaar losgekoppeld. In zo'n tijdgeest kan parfumerie geloofwaardig magische krachten krijgen. Het Parfum doet hierdoor denken aan een klassiek monsterverhaal als Frankenstein. Deze indruk wordt verstrekt door het spanningsveld tussen het verheven, monsterlijke individu en het kortzichtige, 'normale' gepeupel. Het gaat hier immers om een menigte die egoïstisch misbruik maakt van anderen en die het exploiteren van kinderen zelfs niet schuwt. Ik vroeg me hierdoor af of Grenouille als monster geboren is of dat hij slechts de samenleving spiegelt waarin hij is geboren. De manier waarop dit boek het voornoemde spanningsveld beschrijft, is gelukkig niet van cynisme gespeend. De zwarte humor maakt het boek erg leesbaar. Het taalgebruik van Süskind is daarenboven lekker ritmisch en dromerig. Kon het boek nauwelijks neerleggen. Een van de beste leeservaringen dit jaar!

avatar van manonvandebron
4,5
Het was een origineel idee van Patrick Braafkind om veel vanuit de ervaring van geuren te vertellen. Het Frankrijk van Lodewijk XV geeft hij weer als een walgelijke mengeling van walmen, met dom gepeupel en ijdele rijken. Mooi beschreven zijn de methodes waarmee een geur aan een plant of een ander voorwerp onttrokken wordt; met vet, olie of alcohol, als een ziel die opstijgt uit een lichaam. Jargontermen als een alambiek en macereren komen daarbij kijken. Het proces doet denken aan alchemie. De invloed van iemands geur lijkt aan het magische te grenzen.

Jean-Baptiste Kikker is een antiheld met een miezerig uiterlijk en een manke poot. Hij is een psychopaat, want hij kent geen empathie voor z’n slachtoffers en geen gewetenswroeging. Hij is een monomaan, want hij heeft slechts één interesse: geuren. Andere zintuiglijke ervaringen en menselijk contact laten hem onverschillig. Als een speurhond volgt hij het geurspoor van Laure. Hij kan een tijdlang in isolement in een hol leven, maar heel even wordt hij ook aanbeden als een rockster. De lugubere slotscène heeft wat van een bacchanaal. Realistisch kun je het niet noemen, maar het is een heerlijke pageturner met een overvloed aan fantasie, humor en gruwelijkheden.

avatar van Jason82
4,5
geplaatst:
Wat is dit knap bedacht en beschreven zeg. Net nog mijn waardering met een halve ster verhoogd. Heel origineel en het einde was eigenlijk weergaloos, hoe gruwelijk soms ook.

Weer een vinkje achter een bijzondere klassieker!

Gast
geplaatst: vandaag om 00:26 uur

geplaatst: vandaag om 00:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.