menu

Das Parfum: Die Geschichte eines Mörders - Patrick Süskind (1985)

Alternatieve titel: Het Parfum: De Geschiedenis van een Moordenaar

mijn stem
4,08 (464)
464 stemmen

Duits
Sprookje / Griezel

255 pagina's
Eerste druk: Diogenes, Zürich (Zwitserland)

Het levensverhaal van Jean-Baptiste Grenouille die op 17 juli 1738 wordt geboren op de Parijse vismarkt. Zijn ongehuwde moeder probeert hem er achter te laten tussen het visafval. Grenouille heeft geen eigen lichaamsgeur maar ziet die handicap gecompenseerd door een onvoorstelbaar scherpe reukzin. Op een dag wordt hij overvallen door de fijne geur van een meisje en in een poging om de geur te bezitten, wurgt hij het kind. Dat voorval doet Grenouille beslissen om parfumeur te worden, "een schepper van geuren, niets minder dan de grootste parfumeur ter wereld". Hij treedt in dienst bij verschillende parfumeurs, eerst in Parijs en later in Grasse, waar hij de technieken aanleert om geuren te onttrekken aan bloemen en planten. Grenouilles levensdroom is echter het scheppen van een eigen lijfgeur. Hij ontziet niets of niemand om dat doel te bereiken en groeit uit tot een seriemoordenaar.

zoeken in:
4,0
Enkele wekenterug de film in de bioscoop gezien en was toch hierna erg benieuwd naar het boek, waar mensen als Spielberg, Polanski en zelfs Kubrick het als onverfilmbaar beschouwden.
Waar de film hier en daar wel wat korter had gekund, had het boek van mij niet lang genoeg kunnen duren. Geweldig vlot geschreven (in een weekje uitgelezen; voor mijn doen erg snel), met vooral erg mooie beschrijvingen van de ettelijke geuren.
De kritiek van OH snap ik wel, maar ik denk dat wanneer alles tot in het detail beschreven zou worden het al gauw een ontzettend trage werking krijg, tijdens het lezen. Ik had namelijk niet de behoefte om meer te weten dan dit. Grenouille heeft geen sterk gehoor of visueel vermogen, maar alleen zijn geur is uitmuntend. Dan wil ik ook alleen veel over de geuren te weten komen, om zo in zijn belevingswereld te komen. Bij elle lange vertellingen over omgevingen of dialogen zou dit alleen maar aan kracht inleveren.
Prima boek.

4*

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Jaren geleden gelezen, en pas herlezen. Weer getroffen hoe knap het boek psychologisch in elkaar zit, de onuitputtelijke details. De rol van geuren bij het aantrekken en afstoten van mensen.

donnie darko schreef:
Ik ben er nu in begonnen, en ik vind dat je direct merkt dat het een geweldig boek is. .


Ben ik helemaal met je eens. Zelden zo'n mooie eerste blz gelezen.

Echt knap dat de schrijver je laat inleven in zoiets als een geur, waar denk ik niet zoveel mensen affiniteit mee hebben.

avatar van Arkadi
3,5
De in overmatig vertelde details maakte het voor mij juist dat het geurengeheel niet overkwam.
Ik denk dat als je dat op een eenvoudige, simplistische maar doeltreffende manier opschrijft dat het meer effect zal hebben.
Daar je in de film bv alleen maar een close up van een neus ziet en hoe deze reageert op een geur zo zou het moeten zijn.

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Moet toch echt de film gaan zien denk ik, maar voor mij is dit een van de weinige boeken waar overmatige details me niet storen (itt 'de kleine vriend' van Tart)

avatar van Koerok
3,0
Franz schreef:
Ik vind Jean Baptiste Grenouille maar een vreemde snuiter. Of; laat ik het zo zeggen ik begrijp hem niet helemaal, en laat ik dat nou verschrikkelijk spannend vinden aan dit boek.
En ik had juist het tegenovergestelde. Ik ergerde me gewoon aan die vent. Dat zal misschien de bedoeling zijn geweest, maar had als gevolg dat ik me ook ergerde aan het boek.
Daarnaast had ik moeite met het centrale gegeven, het extraheren van geur zoals Grenouille dat doet. Ik houd best van fantasy, maar bij het lezen van Het Parfum bleef ik toch steeds denken: Dit kan gewoon niet. Kortom: Ik kon er niet in meegaan.

GEWELDIG BOEK!!!
het is dat ik niet genoeg lievelingsboeken heb om een top 10 te maken maar dan kwam deze zekerste weten op nummer 1....
ik hou van dit boek...

4,0
Onderhond schreef:
Suskind slaagt er amper in om het geurenrijk over te brengen op papier. Veel meer dan wat opsommingen raakt hij eigenlijk ook niet.

BobdH schreef:
Na alle loftuitingen over zijn wijze van het overbrengen van geur her en der, had ik een veel mooiere vertelstijl verwacht. Maar in plaats van het verwachtte abstracte en emotionele, blijft het inderdaad bij feiten, waarmee Suskind uiteindelijk een beroep doet op de kennis van de lezer.

Mee eens. De wereld van de geuren had veel abstracter gemogen. Geuren worden nu beschreven met een opsomming van bestaande geuren, die me vaak onbekend waren en die ik me bijna nooit voor de geest kon halen. Het boek haalt daarom lang niet alles uit het thema.
Maar wat is het een fantastisch thema! De gave van Grenouille is werkelijk fascinerend, hoewel het meestal een vloek in plaats van zegen lijkt. Het vormt een geweldig uitgangspunt voor een duister sprookje, dat levendig en met vaart verteld wordt. Toch één van de betere boeken die ik gelezen heb.

4*

Linni
ik heb film gezien..

avatar van Grendel
3,0
Ik wilde dit boek al erg lang lezen.
Nadat ook de film uit kwam besloot ik er een tweetal weken geleden aan te beginnen. (ondertussen uit )
De schrijfstlijl viel mij ook een beetje tegen. Het uitgangspunt is erg origineel. Maar het blijft nogal oppervlakkig.
De tempo wissellingen zijn leuk. Vooral de "bijrollen" zijn haast humoristisch.
Grenouille is op zoek naar wie hij is. Maar hij is niemand omdat hij geen eigen geur heeft. Hoofdthema van dit boek is volgens mij de vraag: Wat maakt ons, diegene die we zijn ?
Voor mij is Grenouille LETTERLIJK een "gewetenloze" moordenaar, puur omdat men hem geen geweten heeft aangeleerd.
Ga de film niet kijken. misschien als ie toevallig eens op de TV komt.
Cijfer: 3

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Grendel schreef:
Grenouille is op zoek naar wie hij is. Maar hij is niemand omdat hij geen eigen geur heeft. Hoofdthema van dit boek is volgens mij de vraag: Wat maakt ons, diegene die we zijn ?


Ik heb het niet gelezen in de zin van 'Grenouille is op zoek naar wie hij is'. Wat ons maakt wie we zijn, wordt mede bepaald door hoe anderen ons zien. De rol van geur(en) in ons leven is daarbij niet te onderschatten.
Wie had Grenouille bepaalde normen en waarden (geweten) moet bijbrengen? Mensen wilden niets van hem weten omdat hij geen geur had.

4,5
Vanaf de eerste regels al trekt dit boek je aandacht.
Een echt meesterwerkje.
Alleen vond ik de film echt slecht er werdt bijna tot niets in gezegd maar dit was ook wel te bedenken aangezien het boek er eentje is van het zintuigelijke erg sterk maar bijna onmogelijk te verfilmen. Toch vond ik het een moedige poging

hinie
Heb het boek niet gelezen ( moest dit dan toch nog maar eens gaan doen), maar vond de film werkelijk prachtig! Wat vond je daar dan zo slecht aan?

3,0
voor mezelf viel dit boek tegen, had er veel meer van verwacht. misschien kwam dit omdat dit boek me aanbevolen werd door verchillende mensen die het zo aanbevolen... voor mij was dit een middelmatig boek, misschien binnenkort de film ns kijken....

4,5
Geweldig boek naar mijn bescheiden mening. Süskind schept een ijskoude wereld; alles en iedereen is wreed en egoïstisch. De enige warmte komt voort uit de geuren/Grenouille z'n perceptie en dat maakt de opgetekende wereld dan ongekend (nooit eerder meegemaakt) drie-dimensionaal. Het zelfmoord-einde past perfect in het cynische mens/wereldbeeld welke Süskind schetst en komt tóch als een verrassing.

Na het boek een paar maanden geleden gelezen te hebben, heb ik gisteren de film gezien. Vond ik goed gedaan, want vooral dat unheimische, kille gevoel komt over waarin het mogelijk wordt je in de bizarre zinne-wereld van Grenouille te verplaatsen, geur te herwaarderen en zelfs zijn handelen een beetje te kunnen begrijpen. Petje af!

avatar van GeGo
4,0
Eek1000 schreef:
gisteren de film gezien. Vond ik goed gedaan, want vooral dat unheimische, kille gevoel komt over waarin het mogelijk wordt je in de bizarre zinne-wereld van Grenouille te verplaatsen en zelfs zijn handelen een beetje te kunnen begrijpen. Petje af!


Ik heb weliswaar voorlopig enkel de film gezien, maar hier kan ik je toch niet helemaal volgen.

Persoonlijk vind ik de drijfveren van Grenouille namelijk zo absurd dat het onmogelijk de bedoeling kan zijn dat je affectie voor hem gaat voelen. In se is en blijft hij immers een koelbloedige psychopatische moordenaar die er enkel en alleen op uit is om zijn eigen zinnen te bevredigen. (wat een zwaarwichtige laatste zin )

Als ik eindelijk de reeks Verboden en Verbannen van James Clemens achter de rug heb, wordt dit in ieder geval mijn eerstvolgende in de wachtrij ! Heb hem vorig jaar namelijk gekocht voor mijn vriendin naar aanleiding van de film-release. Godzijdank heeft hij een mooiere cover dan het originele exemplaar!

4,0
GeGo schreef:
In se is en blijft hij immers een koelbloedige psychopatische moordenaar die er enkel en alleen op uit is om zijn eigen zinnen te bevredigen. (wat een zwaarwichtige laatste zin )


Ben ik het niet mee eens, maar dat kan komen omdat ik het boek gelezen heb. In de film wordt het ook al duidelijk, maar mogelijk pik je dit er alleen uit wanneer je via het boek al de informatie gekregen heb; Grenouille verschilt voor mij van de gemiddelde psychopaat, omdat hij zijn moorden pleegt uit een welhaast onschuldige onverschilligheid / onwetendheid (vertaald naar film door het uiterlijk en houding van de acteur). Maar dit lijkt mij een discussie voor wanneer je het boek uit hebt

avatar van DvonGeem
4,0
Ik vond de film eigenlijk niet zo best.

avatar van GeGo
4,0
Persoonlijk vond ik het wel een genietbare film, de regisseur slaagt er immers met weinig moeite in iets vluchtig als geuren te visualiseren.

Maar misschien dat ik na het lezen van het boek mijn mening zal moeten herzien...

avatar van Occasional
2,0
Ik heb hem zelfs niet uitgelezen!
Het ging zo traag vooruit, de details bleven maar komen!
Echt niet de moeite waard voor mij, van leesplezier was geen sprake meer.

avatar van Grovonion2
5,0
En jij houdt van Jane Austen? Ik ook trouwens, maar ik wil maar zeggen dat veel details en traag vooruit gaan niet noodzakelijk een slecht boek moet opleveren. En wat ik ook bizar vind is dat Süskind verweten wordt teveel details te beschrijven terwijl ik net hem een van de strakste en meest to-the-point schrijvers vind. Hij heeft wel een verhaal rond geuren geschreven en dat vergt misschien hier of daar een extra woordje uitleg omdat een geur nu eenmaal niet zo concreet is.

avatar van GeGo
4,0
Occasional schreef:
Ik heb hem zelfs niet uitgelezen!


Waarom stem je dan ?

Ik heb de film enkele weken terug gezien, en dacht laten we het
boek ervan ook is lezen?
Ik ben erg tevreden met het boek, want het boek was nog beter beschreven en het verduidelijkte de punten die nogal ingewikkeld waren in de film. Natuurlijk werd niet alles tot in de kleinste details uitgelegd want dat zou nogal saai overkomen, maar je kon er toch goed aan uit wat hij precies bedoelde.
En hoe Suskind vertelt over de extracte van sommige geuren,vond ik ook goed gedetaileerd want niet iedereen kent al de geuren, zelfs ik niet, maar ik ben het er mee eens met andere comments: Grenouillie is en blijft een moordenaar zelfs om de beste parfum ter wereld te maken is het nogal te ver gezocht om mensen daarvoor te doden
Ik ben erg tevreden geweest met het boek, het is spannend, niet ingewikkeld, het sleept je mee in de avonturen die hij beleeft; het fascineerde mij compleet.
M'n mening van het boek is dat het terecht een best-seller is geworden! Een echte aanrader

avatar van GeGo
4,0
@ Lange

Vermits je het boek hebt uitgelezen kan je altijd bovenaan de pagina je stem uitbrengen .

Ik heb nu 60% van de roman gelezen en tot zover voldoet hij aan mijn verwachtingen. Het vervelende is wel dat ik mij de film nog goed herinner waardoor het moeilijk is om mijn eigen voorstelling van het verhaal te maken.

Tot nu toe blijf ik trouwens nog altijd bij mijn standpunt dat Grenouille niet meer of minder is dan een psychopatische moordenaar. Ik bedoel maar, hij vermoord dus wel een 13-jarig meisje zonder enige scrupules! Enkel en alleen voor haar lijfgeur!

Persoonlijk hou ik wel van de feeërieke sfeer die het boek uitstraalt. Vooral Grenoulle's verblijf bij parfumeur Baldini vond ik betoverend. Alleen de desolate periode in de mijn was een beetje saai om te lezen.

Ik kan haast niet wachten tot ik hem uit heb !

avatar van GeGo
4,0
Ik heb het boek gisteravond volledig uitgelezen en ik vind het echt een pareltje . Enkel de ontknoping met de orgie-scène vond ik nogal ongeloofwaardig. Maar in zekere zin is het hele concept natuurlijk niet bepaald realistisch.

Het is en blijft ook een soort van fantasy-roman hé...

Best wel fascinerend trouwens dat je een hoofdpersonage helemaal kan haten en alsnog in het verhaal kan opgaan!

Een verdiende plaats in mijn top 10 !

4,5
Ik was enige tijd nogal huiverig om de film te zien, want ja, dat moest haastr wel tegenvallen, maar nee; het boek blijft overeind in de film en sluit wat mij betreft aan bij wat ik bij het lezen voor ogen had. Zeldzaam.

En inderdaad, al lezende heb je heel veel met de hoofdpersoon, ook al is het eigenlik onmogelijk iets te hebben met dit figuur. Ook dat maakt het voor mij een even mooi als bijzonder boek.

avatar van Remco
4,5
Dit boek kun je werkelijk aan iedereen cadeau doen... Niet 1 keer sloeg ik de plank daarbij mis! Mooi, spannend, verleiderlijk, tragisch, alles zit hierin! En het leest als een trein.

De film moet ik nog zien..... of toch maar niet??

4,5
Remco schreef:

De film moet ik nog zien..... of toch maar niet??


Ja doen. Meestal is het zo dat de film verspilde tijd is als je het boek eenmaal hebt gelezen, maar de verfilming van dit boek is toch maar knap gedaan hoor vind ik, in tegenstelling tot andere meningen die ik hier lees.

Afijn, het boek is natuurlijk de la crème van de literatuur en past terecht binnen de top 100 aller tijden.
Topboek! En stiekem heb ik toch, ondanks zijn kille wreedheden, enige sympathie op weten te brengen voor Jean-Baptiste Grenouille. (a)

avatar van PeterW
4,0
Ik vind de verteltrant het leukste aan het boek. De verteller verhaalt heel afstandelijk en gortdroog de gang van zaken alsof het allemaal de normaalste zaak van de wereld is. Het is alsof je naar 'Pushing Daisies' zit te kijken.

Michael1992
PeterW schreef:
Het is alsof je naar 'Pushing Daisies' zit te kijken.


En met deze zin heb je zojuist mijn intresse gewekt.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:46 uur

geplaatst: vandaag om 03:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.