menu

Numero Zero - Umberto Eco (2015)

Alternatieve titel: Het Nulnummer

mijn stem
2,82 (11)
11 stemmen

Italiaans
Sociaal

224 pagina's
Eerste druk: Bompiani, Milaan (Italië)

Plaats van handeling is Milaan in 1992. Het verhaal volgt verschillende personages, allen journalisten die samenwerken aan een tweederangs roddelkrant ten tijde van de opkomst van Silvio Berlusconi. Centraal staat het liefdesverhaal van twee mislukkelingen, een gefaalde ghostwriter en een verstoord meisje dat haar studie heeft opgeofferd om haar familie te helpen rond te komen door het schrijven van romantische roddelverhalen. Het nummer nul is een roman over een bittere en groteske episode, gebaseerd op ware gebeurtenissen, tegen de achtergrond van de opkomst van een van de meest megalomane politici van ons tijdsgewricht.

zoeken in:
avatar van liv2
Met Het nummer nul waagt Umberto Eco zich voor het eerst aan een roman die zich in de
recente geschiedenis afspeelt: het einde van de twintigste eeuw,
in een land dat moreel failliet is.

avatar van Freud
Zeer, zeer benieuwd! Het is zonde dat een intellectueel als Eco zich niet meer bemoeid heeft met de politieke chaos in Italië, maar misschien is het goed zo, dat hij uit het gewoel blijft maar er achteraf wel zijn licht op laat schijnen.

avatar van apocrief
2,5
De Slinger van Foucault speelde zich toch ook af in de recente geschiedenis? Ik vind dat zijn romans zich in een neerwaartse .spiraal bevinden. Hopelijk is het leesplezier voor mij groter bij het lezen van deze nieuwste van Eco. Ben benieuwd.

avatar van liv2
***

Volkskrant recensie: Beperkt beschikbaar in tijd


3,0
Eens met de Volkskrant, Leuk, vermakelijk, maar uiteindelijk onbevredigend.

Het voelde ook een beetje als een herhalingsoefening. Telkens als het echt interessant werd kwam het volgende hoofdstuk. Al met al een teleurstelling. Niet omdat het slecht is (absoluut niet), maar omdat Umberto Eco zo ontzettend veel beter kan.

3,0
Van een allerlei onoverzichtelijk met elkaar verweven feiten een complottheorie smeden, kan Eco als de beste, maar van de humor moet het boek het niet hebben. Wat een matige grollen. Bij wijlen is zowaar vergeefs getracht het absurdisme van Brusselmans na te bootsen, krijg ik het idee. Het werkje eindigt ook redelijk abrupt, er had zoveel meer uit dit boek gehaald kunnen worden als het was opgerekt naar 400+ bladzijden. Nu krijgen we nauwelijks de tijd ons in te voelen met de verondersteld tragische personages, en passeert op de koop toe nog de gehele 20e-eeuwse geschiedenis van het Laarsland de revue. Als ik een vork was, zou ik ostentatief weigeren zoveel hooi op me te laten neerdalen.

avatar van Sammael
3,5
Prima boek, deze laatste van Eco, waarin nog eenmaal zijn bekende elementen langskomen: een complot waarin de meest uiteenlopende gebeurtenissen met elkar in verband worden gebracht, het fictieve dat werkelijkheid lijkt te worden, en verwijzingen naar van alles en nog wat.

Het enige minpunt is de lengte: het is voor zijn doen een kort boek en net als het lekker op gang komt, is het alweer afgelopen. Het boek voelt daarom ook kleiner van scope dan de rest van zijn oeuvre. Als je nog niks van Eco kent zou ik niet hiermee beginnen, maar voor liefhebbers van zijn werk is dit zeker de moeite waard.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:46 uur

geplaatst: vandaag om 00:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.