menu

All That Is Solid Melts into Air - Darragh McKeon (2014)

Alternatieve titel: Alles Wat Vaststaat, Verdampt

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Engels
Sociaal

400 pagina's
Eerste druk: Viking Press, New York (Verenigde Staten)

Rusland, 1986. In een verwaarloosd appartementencomplex in Moskou oefent een negenjarig wonderkind op zijn elektrische piano, zachtjes, uit angst voor de buren. In een fabriek aan de rand van de stad vervaardigt zijn tante auto-onderdelen, intussen haar dissidentenverleden verzwijgend. In een ziekenhuis verdrinkt een arts zich in zijn werk, om maar niet aan zijn mislukte huwelijk te hoeven denken. En in een dorpje in Wit-Rusland ontwaakt een boerenjongen bij het licht van een dieprode lucht, terwijl er uit de oren van het vee bloed druppelt. Vijftien kilometer verder, in de kerncentrale van Tsjernobyl, is iets onvoorstelbaars gebeurd, dat de levens van deze mensen voorgoed zal veranderen.

zoeken in:
avatar van liv2
4,0
Ongelooflijk sterk debuut, verbazingwekkend goed !

Darragh McKeon, een Ier, raakte in zijn jeugd gefascineerd door de ramp in de centrale van Tsernobyl omdat hij in zijn geboortedorp in aanraking kwam met slachtoffers van deze ramp. Hij heeft er zich zeer in verdiept en dat voel je.

De schrijver focust op 4 hoofdpersonages, de ene al nauwer betrokken bij de ramp zelf dan de andere.

Chirurg Grigori en de 13 jarige Artjam zijn de personages waardoor de lezer zicht krijgt op de streek aldaar (voor en na de ramp) en op de catastrofale gevolgen van de straling. Twee geweldig mooie uitgewerkte karakters trouwens. McKeon besteedt ook uitgebreid aandacht aan de manier waarop de autoriteiten hebben gereageerd. Gewoonweg absurd, amateuristisch en wraakroepend. Je gelooft niet wat je leest eigenlijk. Veel te late en klungelige evacuaties, mensonterende opvangkampen aan de rand van het gebied, de bewoners zelf die zonder enkele vorm van bescherming hun eigen dorpen en alle natuur incluis begroeven me de spade. Er was geen enkel rampscenario voorhanden, op een paar A4 tjes na in de reactor zelf, (omdat dit niet van toepassing was vanwege onmogelijk). Stralingsmeters voor 1 op 500 inwoners, weigering tot het verdelen van de jodiumvoorraad omdat deze diende, jawel, voor het geval er een kernaanval zou plaatsvinden, doodzwijgen van de stralingswolk boven Minsk....Enfin, tenenkrullende toestanden die door de schrijver fantastisch worden beschreven.

Via twee andere personages (te Moskou) nl. het wonderkind Jevgeni en zijn tante Maria, een ex-dissidente, wordt vooral het leven in de uiteenvallende Unie beschreven en wordt er benadrukt dat de draagwijdte van de ramp daar gewoonweg onbekend was. Alles werd door propaganda voor het eigen volk verzwegen. Ook heel erg boeiend trouwens.

Een boek dat geen seconde verveelt, boeiende personages, mooie verhaallijnen en een eye-opener in één.

Een schrijver om in de gaten te houden en een aanrader!

avatar van Lalage
3,5
geplaatst:
Dit is een knap debuut, waarvoor de schrijver flink wat onderzoek heeft moeten doen. Hij heeft zich goed ingeleefd in de situatie van mensen daar en toen. Mijn teleurstelling komt doordat ik meer over Tsjernobyl verwachtte. De beeldende schrijfstijl, die ik aan het begin van het boek zo goed vond, werd me in het midden te gedetailleerd.

All that is solid melts into air – Darragh McKeon | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 16:10 uur

geplaatst: vandaag om 16:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.