menu

Soumission - Michel Houellebecq (2015)

Alternatieve titel: Onderworpen

mijn stem
3,39 (61)
61 stemmen

Frans
Ideeƫnliteratuur / Sociaal

300 pagina's
Eerste druk: Flammarion, Parijs (Frankrijk)

François, het 44-jarige hoofdpersonage van 'Soumission' ziet als docent hoe in 2022 aan de Sorbonne de moslimbroeders ook de boel overnemen. Hij twijfelt er zelfs aan of hij niet beter zelf moslim zou worden. Ondertussen heerst in Parijs de sharia, de islamitische rechtspraak, én wint een moslimbroeder de presidentsverkiezingen van François Hollande.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
Intrigerend en licht-provocerend uitgangspunt. Benieuwd wat hij hiermee gaat doen. En ik moet echt eens een boek van hem gaan lezen.

avatar van Donkerwoud
Benieuwd wat dit nog teweeg gaat brengen in relatie tot dit confronterende boek...

Zeker twaalf doden in Parijs bij aanslag op satirisch magazine | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

3,5
Laten we in ieder geval hopen dat deze man niet de rest van zijn leven ondergedoken moet zitten.

Heel cynisch, maar die aanslag zal de verkoop van zijn boek serieus aanzwengelen. Intussen worden in Frankrijk (en eigenlijk gans Europa) de tegenstellingen op scherp gesteld. En zo zou dit boek wel eens één van de belangrijkste boeken van 2015 kunnen worden.

avatar van HankMoody
3,0
Denk dat Michel ook gewoon niet bang is en het verder ook vrij weinig kan schelen.
Oftewel geloof niet dat hij zich snel zal gaan verstoppen en ondertussen heeft hij al voor genoeg controversie gezorgd tegenover de islam en dit boek zal verder niet veel meer uitmaken.

avatar van Florian
Het lijkt me sterk dat het hem weinig kan schelen. Ik hoop dat dit boek nog gewoon uitgebracht zal worden.

Politiebescherming voor Hou...

avatar van Donkerwoud
Het lijkt mij ook sterk dat het je niet in de koude kleren gaat zitten. Het idee dat er elk moment maar één geestesziekte hoeft te zijn die iets geks doet.

avatar van Snuifdoos
En wanneer zouden we de Nederlandse vertaling kunnen verwachten?

Ik ben niet bepaald bedreven in het Frans en zou het boek vandaag bestellen als het kon.

avatar van liv2
Snuifdoos schreef:
En wanneer zouden we de Nederlandse vertaling kunnen verwachten?In mei bij de Arbeiderspers ....

avatar van Snuifdoos
Dat duurt lang zat.

In de tussentijd dan maar even opwarmen met een ander boek van hem denk ik.

Zou voor mij ook de eerste worden en wellicht eens tijd, dit plot intrigeert mij in ieder geval ten zeerste.

avatar van mjk87
2,0
Alleen 2022 als jaar, dat lijkt me wat vroeg voor zulk een plot. 2042 was al meer in de richting geweest.

avatar van Manta
mjk87 schreef:
Alleen 2022 als jaar, dat lijkt me wat vroeg voor zulk een plot. 2042 was al meer in de richting geweest.


Lijkt me vooral wat vroeg voor een dergelijk commentaar. Ik vind het een intrigerend uitgangspunt en doordat MH de datum zo dichtbij legt, gaat er een dreiging vanuit nog voordat ik er een letter van gelezen heb. Bovendien, het betreft hier literatuur, geen documentaire. Toen in 1984 Big Brother nog steeds niet geïnstalleerd bleek, maakte dat het boek van Orwell niet minder relevant of confronterend.

Overigens, de overeenkomst van de titel met Theo van Goghs Submission, dat zal geen toeval zijn, toch?

avatar van mjk87
2,0
Manta schreef:
(quote)


Lijkt me vooral wat vroeg voor een dergelijk commentaar.


Niks te vroeg, het boek komt nu uit dus, dus ook nu moet je er al iets van kunnen vinden. Ik ontken ook niet dat het oninteressant is, maar een moslimpresident? Ja, als er 30 miljoen autochtone Fransen emigreren en en 30 miljoen moslims bijkomen in 7 jaar, dan kan het ja.

Overigens, de overeenkomst van de titel met Theo van Goghs Submission, dat zal geen toeval zijn, toch?


Onderwerping is een vertaling van het woord 'Islam'.

avatar van Manta
mjk87 schreef:
Niks te vroeg, het boek komt nu uit dus, dus ook nu moet je er al iets van kunnen vinden.


Ik zou zeggen, wacht even tot je 't gelezen hebt...


Interessante bespreking in Vrij Nederland deze week (nog niet online). Volgens de recensent van dienst kan Houellebecq de plotse overgang van Frankrijk naar een islamitische staat niet helemaal waarmaken. Wel vond hij de persoonlijke teloorgang van een Franse intellectueel (ander motief in dit boek) meesterlijk beschreven. Maar het eindoordeel was niet helemaal positief.

avatar van liv2
dutch2.0 schreef:
Interessante bespreking in Vrij Nederland deze week (nog niet online). Volgens de recensent van dienst kan Houellebecq de plotse overgang van Frankrijk naar een islamitische staat niet helemaal waarmaken. Wel vond hij de persoonlijke teloorgang van een Franse intellectueel (ander motief in dit boek) meesterlijk beschreven. Maar het eindoordeel was niet helemaal positief.


Bij deze: De bespreking door Jeroen Vullings

hier

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag (boekenkatern) staat een beoordeling van slechts 2 sterren voor Soumission. Ik heb deze nog niet gelezen, al ben ik zeker nieuwsgierig naar de inhoud. Ik ben in een tweestrijd verwikkeld. Uiteindelijk heb ik besloten om de beoordeling later te lezen, nadat ik het boek heb gelezen: ik wil geen "zeurderige" recensentenstem in mijn achterhoofd hebben tijdens het lezen van het boek, dat zou de leeservaring bederven.

avatar van Snuifdoos
Precies, fok hun.


avatar van mjk87
2,0
Dit was nu bij uitstek zo'n boek dat direct mijn aandacht trok; helaas weet het de verwachtingen nooit echt waar te maken.

Het boek bestaat eigenlijk uit twee delen, die van de islamisering van Frankrijk -vooral politiek gezien- en het leven van een wat eenzame man in die wereld. De eerstgenoemde sociaal-maatschappelijke kant is wel veruit de minste van het boek. Nergens weet Houellebecq echt een geloofwaardig beeld te schetsen van de omvorming tot een meer islam-georiënteerde maatschappij. Daarvoor is het jaar 2022 te dichtbij maar mede ook doordat Houellebecq te veel verwijst naar de hedendaagse realiteit. Hollande is nog president, de huidige Franse politieke partijen bestaan ook daar nog en uit alles blijkt dat het maar een aantal jaar van nu is waardoor je dit ook niet als alternatieve toekomst kan zien (zoals 1984, als hierboven al eens naar verwezen). En dan is alles dus te dichtbij en blijft er maar weinig echt geloofwaardig? Vrouwen die zomaar zouden een leven als tweederangsburgers accepteren en daarom geen hoge functies meer mogen bekleden? Natuurlijk, deels is dit een parabel, maar te veel in de realiteit dat ik daar niet omheen kan. Is het dan relevant? Natuurlijk, maar het is soms erg simplistisch gebracht waardoor het boek ook hier tekort schiet. Sowieso zijn de stukken filosofie tegen het eind maar wat dronkemansgebrabbel in plaats van een goed doordacht betoog.

De andere laag is dus het verhaal van een persoon in die wereld. Zijn omvorming tot moslim is redelijk gebracht en je begrijpt hem ook wel, al weet Houellebecq dat nooit echt je als lezer te laten voelen. Dat hij voor meer geld, status en vrouwen kiest en de islam erbij neemt kan best, maar de schrijver maakt zich er net iets te makkelijk vanaf. Maar verder is de karakterschets van een eenzame man best mooi. Ook is de stijl erg prettig, tegen het archaïsche aan dat goed past bij de hoofdpersoon, de verteller van het boek. En ook enkele verhandelingen over literatuur aan het begin zijn interessant. Maar uiteindelijk is dat allemaal maar voor een deel een goed boek en niet datgene waarvoor ik Onderworpen ging lezen. 2,0*.

avatar van david bohm
3,0
Interessant gedachtenexperiment dat toch niet helemaal bevredigd.
De aanloop naar de ommekeer vind ik te lang en na de veranderingen had ik graag meer aandacht gezien voor de impact op de maatschappij. Dit is niet mooi uitgewerkt.
De bekering van de hoofdpersoon vind ik sterk gedaan en het schrijven an sich van Houellebecq met zijn typerende zwargallige kijk op de mensheid is fijn om te lezen.
Maar had veel en veel meer ingezeten in dit idee en onderwerp.

avatar van HankMoody
3,0
Is dit boek ondertussen al vertaald? De hype is wel heel snel voorbijgegaan.

avatar van liv2
HankMoody schreef:
Is dit boek ondertussen al vertaald? De hype is wel heel snel voorbijgegaan.


ja hoor, is op 15 mei uitgekomen.

avatar van HankMoody
3,0
liv2 schreef:
(quote)


ja hoor, is op 15 mei uitgekomen.


Nice!

4,5
Eindelijk dan eens een boek van Michel Houellebecq gelezen Ik had al heel vaak over hem gehoord maar nooit aan hem begonnen, omdat ik een vermoeden had dat ik niet door zijn boeken heen zou kunnen komen. Dat viel reuze mee.

Soumission/Onderworpen heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Het is vooral de eenzaamheid van de hoofdpersoon die me raakt, vooral omdat hij een leven leidt die veel op eenieders leven lijkt in de westerse wereld. De individualiteit, waarvan alles verwacht wordt, brengt toch eigenlijk vooral veel stuurloosheid en depressie voort en dan vooral in het priveleven. Gelukkig overdrijft de schrijver hierin dermate dat het geheel ook erg komisch wordt. Ik heb veel moeten lachen.

Wanneer in het verhaal de islam de boventoon gaat voeren krijgt het boek een vreemde en surrealistische sfeer. Het deed me denken aan een scifi verhaal in de trant van Brave New World. Wanneer de regering een strenge maatschappelijk orde creeert hoef je zelf niet meer zoveel na te denken. Er ontstaat weer zoiets als "van de wieg tot het graf". Velen zullen dit aangenaam vinden. De geplaveide wegen werken als een verdovend middel. Man en vrouw weten hun plek in de samenleving. Het overtuigde mij...bijna.

Ik heb veel geleerd van dit boek. Ergens zegt Houellebecq dat het Christendom een vrouwelijke religie is en de islam een mannelijke. Dat zegt veel wanneer het tot een fysieke krachtmeting komt.

avatar van omsk
3,0
Na het in mijn ogen verrassend goede De Kaart En Het Gebied, levert Houellebecq nu een roman af die een stuk minder raakt. Het hoofdpersonage is niet boeiend, heeft geen opvattingen, laveert tussen misantropisch hedonisme en de plotse drang het klooster in te gaan en weet geen enkele sympathie of speciale belangwekkendheid los te brengen.

Daarnaast lijken de beschrijvingen erg op automatische piloot: een kloosterbroeder die 'je het ministerie van financiën zou toevertrouwen' en twee pagina's verder 'een Pierre Moscovici-hoofd' blijkt te hebben? Wat een associatief gekunstel.

De roman wordt gered door de originaliteit van het politieke subplot. Dat komt deels door het realistische (en soms haast voorzienende) scenario - inderdaad kán dit in het Franse systeem - en anderszijds door de knappe ingehoudenheid waarmee Houellebecq de ik-persoon dit scenario laat ondergaan. De cultuur-kritiek is omfloerst en ingehouden, en daarmee vreemd genoeg krachtiger dan de twee gestrekte benen die ik me herinner uit Platfom.

Dus daarom een krappe voldoende, maar ergens vrees ik dat een volgend boek wel door de ondergrens gaat.

3,5
Minste dat ik tot nu toe van hem gelezen heb. Het onderwerp spreekt erg aan, maar had wat mij betreft wel wat meer mogen worden uitgediept.

2,0
Saai en goedkoop. Hooguit een twintigtal bladzijden op het einde lijken boeiend, maar zijn bij nader inzien eigenlijk ook weinig doordacht of origineel. Dat zou natuurlijk ook precies de bedoeling kunnen zijn. Dan bekeer je je na het lezen van dit boek best zo vlug mogelijk tot de islam...

avatar van Raskolnikov
3,5
Een dystopie gaat al snel gebukt onder de vraag hoe realistisch deze is, zeker als die in de zo nabije toekomst ligt als Soumission. Dat is jammer, want een dystopie is toch vooral een reflectie op de huidige staat van de samenleving. In die zin een uitvergroting van tendensen die de schrijver waarneemt. In Soumission betreft dat natuurlijk de toename van Islamitische invloeden in de Franse samenleving, maar evenzeer de teloorgang van de Franse cultuur. Beiden hangen met elkaar samen. Hoofdpersoon François mag dan wel veilig opgeborgen achter de muren van een Parijse universiteit zijn leven wijden aan dode Franse schrijvers, zijn thuis is in een Chinatown, en zijn eten bestaat vrijwel uitsluitend uit niet-Franse keuken. Al met al een onverschillig type, behept met de typisch Franse oogkleppen gericht op de rijke Franse literaire geschiedenis, maar verder onbewust van wat zich buiten de universiteitsmuren afspeelt. In dit soort grond is het vruchtbaar zaaien.

Op zich is het plezierig (voor een dystopie) eens geen bordkartonnen hoofdpersonage te treffen (denk: The Circle). François is zo’n typisch literaire anti-held die ver staat van enige idealistische bevlogenheid. Maar Houllebecq maakt zich wel erg makkelijk af van de sloot aan bijpersonages, waarvan velen maar een enkel kort treffen voorbij komen. Haast alle bijpersonages lijken slechts te dienen als dialoogpartner voor François. Er is nauwelijks een personage dat op zichzelf iets interessants biedt. Nee, dan het eten in deze roman, daar heeft Houellebecq aanmerkelijk meer belangstelling voor! Er gaan geen 3 pagina’s voorbij waarin niets geconsumeerd wordt. Aan het voedselpatroon valt François’ karakterontwikkeling op de voet te volgen. Een aardige vondst, maar ook tekenend voor het gebrek aan karakterologische levendigheid in deze roman. Toch kom ik op een positieve score voor de durf dit heikele thema een literaire behandeling te geven. Ik kan alleen maar hopen dat dit (nog betere) navolging gaat vinden.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:33 uur

geplaatst: vandaag om 14:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.