menu

Soumission - Michel Houellebecq (2015)

Alternatieve titel: Onderworpen

mijn stem
3,41 (64)
64 stemmen

Frans
Ideeƫnliteratuur / Sociaal

300 pagina's
Eerste druk: Flammarion, Parijs (Frankrijk)

François, het 44-jarige hoofdpersonage van 'Soumission' ziet als docent hoe in 2022 aan de Sorbonne de moslimbroeders ook de boel overnemen. Hij twijfelt er zelfs aan of hij niet beter zelf moslim zou worden. Ondertussen heerst in Parijs de sharia, de islamitische rechtspraak, én wint een moslimbroeder de presidentsverkiezingen van François Hollande.

zoeken in:
2,0
Wat bedoel je met een "literaire behandeling", Raskolnikov? Heb je het gewoon over het feit dat Houellebecq een "roman" schrijft over dit thema, of heb je het over de literaire thematiek die hij met het thema van de islamisering verweeft? In het eerste geval lijkt mij de kwalificatie "literaire behandeling" nogal gemakkelijk verdiend. Daarom zet ik ook het woord "roman" tussen aanhalingstekens: zoals je zelf opmerkt, is van karakterontwikkeling of zelfs plotopbouw nauwelijks sprake. In het tweede geval vind ik het resultaat saai en geforceerd.

avatar van Raskolnikov
3,5
We lezen, horen en zien dagelijks veel over deze thematiek in de media, en eerlijk gezegd, vaak nogal op overspannen toon. In die zin vond ik het prettig dit thema eens in de relatieve rust, met de bedachtzaamheid die bij een roman past, behandeld te zien. Maar ook andersom; moderne literatuur heeft me inhoudelijk vaak niet heel veel meer te bieden, want alle thema's zijn op een gegeven moment in al zijn variaties wel een keer aan bod gekomen. Ook vanuit dat oogpunt vond ik deze link met de actualiteit wel eens verfrissend.

2,0
Wat literatuur te bieden heeft, hangt voor mij niet zozeer af van de originaliteit van de thematiek, Raskolnikov, maar van de "artisticiteit" van de behandeling van die thematiek. Liever een boeiende en knappe behandeling van "oude" thematiek, dan saaie of goedkope behandeling van zogenaamd nieuwe thematiek...

avatar van MatthiasVA
3,0
Eigenlijk gaat dit boek volgens mij niet echt over de Islam. Mocht deze roman dan al provoceren, dan is het vooral Links dat zich aangesproken moet voelen.

Verder draait het vooral om ons hoofdpersonage die de ontwikkelingen redelijk nuchter aanvaardt, gezien hij vooral met zijn eigen levensproblemen in de weer ligt. Tegelijkertijd probeert hij zich te spiegelen aan Joris-Karl Huysmans en diens bekering tot het Christendom.

Uiteindelijk had ik het gevoel dat ik eigenlijk 2 romans aan het lezen was, de ene een hypothetische maatschappijontwikkeling en de andere een existentiële roman over een persoon in crisis. Dat het hoofdpersonage zich bekeert is relevant, maar dit had volgens mij eender welke sekte kunnen zijn.

Interessant leesvoer, maar Houellebecq kan veel beter en ik had het ook graag wat meer uitgewerkt gezien, beetje een teleurstellend gevoel op het eind.

3,0
Alle Houellebecq-ingrediënten, gelardeerd met een nieuwbakken nadruk op gastronomie en politiek, maar juist de beperkte lengte van het boek doet afbreuk aan de mate waarin ik met het hoofdpersonage betrokken raak. De hoofdpersoon is een recycleproduct uit eerdere Houellebecqs met als aanmerkelijke verschil dat François gespeend is van enige diepte. Alsof Houellebecq een synopsis geeft van zijn favoriete romanpersonage. En ja, als je de 234 pagina's dan ook nog overlaad met bakken aan ideeënbespiegelingen, politicologische beschouwingen, spiritueel-religieuze analyses en wat dies meer zij, blijft er voor het romanpersonage weinig meer over. Hierdoor zou ik dit werkje eerder willen bestempelen als informatieoverdracht in plaats van een levensverhaalvertelling, waar Michel Houellebecq doorgaans zo in uitblinkt.

Nog geen datum van bekend, maar er zou een serie komen van het boek 'Soumission' van Michel Houellebecq. Dit was toch een boek dat heel wat stof deed opwaaien, dus ik vermoed dat dit opnieuw het geval zal zijn.

3,0
Je moet het maar kunnen: een boek schrijven waarvan de titel het tot een hashtag brengt.
Het grote succes van “Soumission” komt volgens mij niet zozeer voort uit de literaire kwaliteiten ervan, maar uit de politieke achtergronden, zodat de politieke exploitatie ervan voor de hand lag. Dat, zeker in de laatste 100 blz., de morele en religieuze crisis van de Westerse maatschappijen wordt beschreven, speelt blijkbaar veel minder mee in het succes, wel de waarschuwing tegen teveel toegevingen aan moslims. Het roept bij mij een vage herinnering aan de infame “Protocollen van de Wijzen van Sion” op.
Ik ben benieuwd hoe lang het bestseller-effect zal duren.

avatar van Raspoetin
3,0
Het minste werk van Houellebecq; en wel door de kritieken die eerder door andere lezers zijn genoemd. Het mooiste stuk komt eigenlijk aan het begin van Onderworpen aanbod waarin de liefde voor het boek door de hoofdpersoon, die literatuurwetenschapper is, wordt aangeduid:

"Er is veel, misschien te veel geschreven over literatuur (en als literatuurwetenschapper heb ik op dat vlak meer recht van spreken dan enig ander). De specificiteit van literatuur, een van de hoofdkunsten van een Avondland dat voor onze ogen ten einde loopt, valt evenwel niet gemakkelijk te definiëren. Evenzeer als literatuur kan muziek een hevige beroering oproepen, een emotionele omslag, een totale droefheid of extase; evenzeer als literatuur kan schilderkunst een verrukking voortbrengen, een nieuwe blik op de wereld. Maar alleen literatuur kan je de indruk geven van contact met een andere menselijke geest, met de totaliteit van die geest, zijn zwakke en zijn grootse kanten, zijn tekortkomingen, zijn bekrompenheden, zijn dwangvoorstellingen en zijn overtuigingen; met alles wat hem aangrijpt, interesseert, opwindt of tegenstaat. Alleen literatuur kan je in contact brengen met de geest van een dode, op een directere, completere en diepere manier zelfs dan met een vriend met wie je praat - want hoe diep en hoe duurzaam een vriendschap ook is, nooit geef je je in een gesprek zo volledig bloot als tegenover een lege pagina, voor een lezer die je niet kent. Dus als we het over literatuur hebben, zijn de schoonheid van de stijl en de muzikaliteit van de zinnen uiteraard van belang, zijn de diepzinnigheid van de beschouwing en de originaliteit van de gedachten van de schrijver niet te versmaden; maar een schrijver is in de eerste plaats een mens, die aanwezig is in zijn boeken, en of hij heel goed of heel slecht schrijft doet er uiteindelijk weinig toe, het belangrijkste is dat hij schrijft en dat hij daadwerkelijk aanwezig is in zijn boeken (het is vreemd dat zo'n simpele, ogenschijnlijk zo weinig onderscheidende voorwaarde in werkelijkheid juist extreem onderscheidend is en dat dat zonneklare, eenvoudig constateerbare feit zo weinig is onderzocht door filosofen van welke gezindte dan ook: de kwaliteit van het menselijk bestaan mag dan niet voor iedereen gelijk zijn, de kwantiteit is dat in principe wel, en om die reden zijn alle mensen ongeveer in gelijke mate aanwezig; toch is dat niet de indruk die ze op een paar eeuwen afstand wekken, en maar al te vaak zie je in de loop van een tekst waarvan je aanvoelt dat die meer door de tijdgeest dan door een eigen individualiteit is gedicteerd, de contouren van een toch al vage persoonlijkheid verrafelen en steeds spookachtiger en anoniemer worden). Precies zo is een boek dat je dierbaar is vooral een boek waarvan de schrijver je dierbaar is, je wilt hem terugzien en je dagen met hem doorbrengen."

avatar van Lalage
2,5
Ik vind de rode draad van het verhaal interessant om te lezen, maar heel spannend wordt het niet en veel van het gefilosofeer kan me niet boeien. 'Onderworpen' is een typisch mannenboek, met politiek, seks, drank, feiten en gebeurtenissen, maar weinig emotie en psychologie.

Onderworpen – Michel Houellebecq | Lalagè leest - lalageleest.nl

3,5
Intrigerend boek, al vond ik wel dat de thematiek kapotgebeten wordt door de mainstream media. Fijne leeservaring.

4,5
Schitterend visionair boek zoals we van Houellebecq gewend zijn. Zijn toekomstscenario voor Frankrijk en Europa is helemaal niet zo ver gezocht en wordt grondig onderbouwd. Sowieso is dit boek politiek geladen en vooral voor links is de auteur opnieuw vernietigend al vind ik zijn argumentatie nu ook niet meteen aanleiding om het extreem rechts gedachtengoed te omarmen.
Er is geen hoop, noch voor het individu, noch voor de Westerse maatschappij en toch zit in dit cynisme veel humor en zijn vlotte pen zorgde er weer voor dat ik dit boek in een mum van tijd uitlas.

...stilte...
Dit is alweer het vijfde boek dat ik lees van Houellebecq. Ik wist dus van te voren wat me te wachten stond, de ik-figuur is altijd min of meer dezelfde zielepoot en de vrouwen (meisjes) fungeren als seks-speeltjes.

Zijn lichamelijk verval leverde weer wat kleurrijke beschrijvingen op en ik kwel mezelf er even mee om een stukje over te schrijven:

Mijn lichaam, dat geen bron van genot kan zijn, bleef een mogelijke bron van pijn, en een paar dagen later besefte ik dat ik misschien wel voor de eerste keer in drie jaar aan dyshidrose leed, die zich manifesteerde in de vorm van blaasjes uitslag. Piepkleine etterblaasjes die zich als een korst onder mijn voetzolen en tussen mijn tenen hadden genesteld, dreigden daar samen te koeken tot een etterende oppervlak.

Ja, dat blijft toch altijd grappig om te lezen. En het eigenaardige is dat hij toch altijd weer sympathie weet op te wekken voor de persoon, zijn onvermorgen tot liefhebben en zijn hunkering naar... ja naar wat?

De gedeeltes over Huysmans vond ik interessant en het toekomstbeeld van een moslim maatschappij geloofwaardig beschreven.
Het is een roman waar ik me ondanks de soms aanwezige onpasselijkheid mee heb vermaakt, maar ik breng het toch weer gauw terug naar de kringloopwinkel waar ik het vandaan heb...

Gast
geplaatst: vandaag om 16:59 uur

geplaatst: vandaag om 16:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.