menu

Us - David Nicholls (2014)

Alternatieve titel: Wij

mijn stem
3,69 (37)
37 stemmen

Engels
Psychologisch

352 pagina's
Eerste druk: Hodder & Stoughton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Douglas Peterson wordt midden in de nacht door zijn vrouw Connie gewekt met het bericht dat ze hem wil verlaten. Hun zoon Albie gaat na de zomer het huis uit om te studeren en zij vindt dat het de hoogste tijd is om te scheiden, nu hun ouderlijke taak erop zit.Douglas houdt van zijn vrouw en het vooruitzicht van een leven alleen jaagt hem angst aan. Maar hij heeft nog een kans. Er staat nog een familievakantie gepland, een Europese rondreis langs steden als Parijs, Barcelona en Amsterdam. Hij besluit dat dit de trip van hun leven moet worden: de vakantie die hen weer nader tot elkaar zal brengen, waarin hij het respect van zijn zoon en de liefde van zijn vrouw terugwint. De hotels zijn geboekt, de tickets gekocht, de route uitgestippeld. Wat kan er nu in hemelsnaam nog misgaan?

zoeken in:
avatar van devel-hunt
5,0
Schitterend boek, in één adem uitgelezen. Humor, tragedies, spanning en emoties. Geen hoogdravende volzinnen, leest gemakkelijk weg, maar het verhaal zit heel sterk in elkaar.

avatar van liv2
4,5
devel-hunt schreef:
Schitterend boek, in één adem uitgelezen. Humor, tragedies, spanning en emoties. Geen hoogdravende volzinnen, leest gemakkelijk weg, maar het verhaal zit heel sterk in elkaar.


Daar ben ik nou echt aan toe....

avatar van liv2
4,5
Dit is HET ultieme vakantieboek voor de thuisblijver!

De spuuglelijke sticker op dit boek geeft het volgende aan: 'gekozen door DWDD: goodread and mustread'

Alhoewel ik beide bovenstaande uitdrukkingen altijd vreselijk heb gevonden, nu nog trouwens, kan ik me met de term good-read verzoenen.
Soms heeft een mens al eens behoefte aan Hoogstaande ontspanning, nood aan een waarachtig goed geschreven verhaal. Wel, dit is er zo ééntje.
Hier wordt een beeld neergezet van een gezin, zoals er velen zijn. Maar weergaloos gedaan. Het proberen en falen. De goed bedoelde uitspraken die in het water vallen, enfin, alles erop en eraan ...

Maar!!! DE grote kers op de taart is het volgende.

Als 'thuisblijver' kan je met dit boek mee 'reizen'. Het opzet van het boek, en van de ( op ontploffen staande familie), is een 'grand tour' door Europa. Reis als lezer mee door Parijs, Amsterdam, München, Venetië, Firenze, Sienna, Madrid en Barcelona. Naast een geweldig grappig toeristisch reisverslag bekijk je ook schilderijen in de musea aldaar (wiki is geweldig in dit geval!)
Dit boek neemt je mee op drift, letterlijk en figuurlijk.


Heel, heel erg genoten van dit boek!

avatar van Theunis
3,5
Prima geschreven verhaal over een man die zo zijn best doet onderdeel te worden van zijn eigen gezin en daar niet altijd in slaagt. Het is humoristisch geschreven, ik heb af en toe luidop gelachen, zonder daarbij te ver door te schieten. Ook sentimenteel wordt het niet al zit het er soms dicht tegen aan. Mooi boek, maar miste wat mij betreft de diepgang om tot 4* te komen.

avatar van Donkerwoud
3,5
Lekker boekje met dit zwoele zomerweer!

avatar van Donkerwoud
3,5
Op reis met een postmoderne scheiding in het vooruitzicht

Us (2014) is zo'n boekje wat je zelf aanschaft bij een stand met Engelstalige boeken op een luchthaven naar een buitenlandse vakantielocatie. Luchtigheid ter voorbereiding op de eigen onderdompeling in de prettige vervreemding van het tijdelijke toeristenbestaan. Nicholls heeft een prettig behapbare schrijfstijl die voornamelijk inzet op identificeerbaarheid met het ik-personage in de hoofdrol: Douglas Peterson, een man van middelbare leeftijd, bemerkt dat zijn vrouw en zoon een leven gaan leiden waar hij niet meer centraal in wordt gesteld.

Echtgenote Connie kondigt aan dat zij wil scheiden van haar man, terwijl het echtpaar net op het punt staat om hun tienerzoon Albie rond te leiden langs de hotspots van musea op het Europese vasteland. Bitterzoete, pijnlijke en opwindende herinneringen aan vijfentwintig jaar huwelijk vervlieten met kluchtige reizigersperikelen in het nu. Locaties triggeren nostalgische en melancholische herinneringen aan de eerste dates, de eerste seks, de altijd aanwezige dreiging dat Connie weggekaapt wordt door ex-vriend Angelo, de eerste geboorte van een kind, etc. Verwerken van mogelijk verlies van een leven dat in de nabijheid is geleefd van een ander, maar tegelijkertijd biedt deze reis een nieuwe impuls om het huwelijkse bestaan nieuw leven in te blazen. Is het genoeg om het nakende einde te kenteren?

'Us' is diepgravend noch pretentieus van opzet, maar het centrale huwelijksdrama biedt tegelijk een portie cultuurreflectie op versnipperde, postmoderne kunstbeleving. Doorheen het narratief zijn steeds impliciete en expliciete verwijzingen verwerkt naar lage en hoge kunsten. Zoon Albie en vrouw Connie weten steeds wat kunst onderscheidt van kitsch, terwijl vader Douglas (archetype grijze muizige bètawetenschapper) zich buitengesloten voelt in een tijdperk waarin vakmanschap en autoriteit niet meer maatgevende criteria lijken in de waardering voor de kunsten. Waarom is die ene Italiaanse grootmeester verwerpelijke kitsch wanneer Abba wel op spotify voorbij komt? En wat heeft puberende Albie toch een vreemde obsessie met vrouwelijk naakt!? Grappigste passage is wanneer Douglas meer dan tweeduizend jaar kunstgeschiedenis in één korte alinea samenvat in een ironische versimpeling van grote thema's als christendom, realisme en modernisme. Eventjes weet Nicholls, met zijn bitterzoete, behaaglijke verteltoon, in te zetten op iets wat verder gaat dan vermakelijke kluchtigheid.

Kracht en zwakte van de roman is dat het aanvoelt als een gladde 'easy read': plotwendingen grijpen netjes in elkaar; emoties worden op vaste momenten geprikkeld en de psychologische ontwikkeling van het hoofdpersonage wordt bevredigend afgerond. Het ontwricht of schuurt nergens. Voor een genomineerde van de prestigieuze Man Booker Prize is het verbazingwekkend dat een veredeld genrewerkje -compleet met in de marketing achteraf uitgestippelde reisroute om het avontuur zelf na te beleven - haar weg heeft gevonden naar deze nominaties. Deze literatuur-light leest bijzonder lekker weg, maar het behaagzieke narratief zoekt geen nieuw terrein op in hoe het zijn genreconventies gebruikt voor een vermakelijke leeservaring.

avatar van H€yoka
4,0
Met plezier gelezen en goed bevonden. Zoals hierboven beter wordt uitgelegd ontbreken er wel wat kersen op deze taart om van een meesterwerk te spreken, maar zeer leesbaar, begrijpbaar en af en toe vind je wel een laagje onder de oppervlakte.

Waar het verhaal in eerste instantie de sympathie van Douglas oproept, krijg je aan het einde een aantal van zijn onhebbelijke kantjes te zien. Connie en Albie bewandelen het omgekeerde pad: eest antipathiek, daarna gewoon mensen van vlees en bloed die Douglas wel waarderen maar niet alles doen wat hij voor ogen heeft.

4*.

avatar van arnoldusk
1,0
Een platgeslagen vorm van wat een roman kan zijn.
Na 40 pagina's weggelegd. Geen vaart erin, geen poëtische zinnen te bespeuren, maar enkel staccato opsommen van een, vrij voorspelbare, lineaire verhaallijn. Niks voor mij dit DWDD-boek

Gast
geplaatst: vandaag om 18:44 uur

geplaatst: vandaag om 18:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.