menu

A History of Loneliness - John Boyne (2014)

Alternatieve titel: De Grote Stilte

mijn stem
4,09 (16)
16 stemmen

Engels
Sociaal

400 pagina's
Eerste druk: Doubleday, Londen (Verenigd Koninkrijk)

1972. De jonge Odran Yates gaat in het klooster, omdat zijn moeder hem ervan overtuigd heeft dat het priesterschap zijn roeping is. Hij begint vol ambitie en hoop aan zijn nieuwe ­leven, toegewijd aan zijn studie en open voor nieuwe vriendschappen.Veertig jaar later staat zijn vertrouwen in de Kerk onder grote druk door de vele onthullingen over misbruik. Vrienden van hem zijn voor het gerecht gesleept, collega s zijn gevangen­gezet en vele jonge parochianen zijn getekend voor het leven. Odran vermijdt contact met de buitenwereld uit angst voor afkeurende blikken en beledigende opmerkingen. Maar als een familiedrama oude wonden weer openrijt, voelt hij zich gedwongen om de confrontatie aan te gaan en zijn eigen rol in de gebeurtenissen onder ogen te zien

zoeken in:
avatar van liv2
Het heeft vijftien jaar en twaalf romans geduurd voor John Boyne over zijn vaderland Ierland kon schrijven. Het ­resultaat is een van zijn krachtigste boeken ooit: een ­verhaal over vriendschap en morele moed, en de duistere uithoeken waarin een mens soms terechtkomt. Meulenhoff

avatar van Donkerwoud
3,5
Bij toeval net uit de bibliotheek gehaald. Het verbaasde mij al dat deze niet onbekende auteur overgeslagen was.

avatar van liv2
Donkerwoud schreef:
Bij toeval net uit de bibliotheek gehaald. Het verbaasde mij al dat deze niet onbekende auteur overgeslagen was.


De vertaling? of de originele versie?

avatar van Donkerwoud
3,5
Het origineel natuurlijk. Wie denk je dat ik ben, pffff

avatar van liv2
Donkerwoud schreef:
Het origineel natuurlijk. Wie denk je dat ik ben, pffff




Maar hij gaat wel op mijn te lezen lijst in vertaling, arme ik....

avatar van Donkerwoud
3,5
Ik zit er nog niet zo ver in, maar het is enorm wennen ten opzichte van zijn eerdere werk. Moeilijk uit te leggen: minder gelikt, intiemer, minder speels met historische feiten, realistischer (wat dat dan ook betekent).

avatar van Donkerwoud
3,5
Met The Absolutist kroop er al een meer volwassen toon in zijn boeken door hoe het een ingewikkeld onderwerp als de seksuele identiteit van een homoseksuele man in de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht wist te brengen. Dit was niet alleen meer een vrijpostig spel met de geschiedenis als een intrigerend jongensboek, maar het liet de duistere kant zien van iemand die met een seksuele identiteit worstelt die niet strookt met de heteronormatieve waarden om zich heen. Toch was het in bepaalde opzichten misschien nog steeds een wat veilig onderwerp, omdat de rechtsgeldige positie van seksuele minderheden in onze culturele context eigenlijk niet echt meer ter discussie staat. Nu gaat hij nog een stap verder door óók te schrijven over de heikele kwestie rond seksueel misbruik door kerkelijke figuren.

Het goede aan de roman is dat het zeer overtuigend de connectie toont tussen maatschappelijke ontwikkelingen van de Kerk in de samenleving naar hoe seksueel misbruik op grote schaal plaats kon vinden. Boyne schroomt niet om, zover mogelijk, te breken met het idee van daders en slachtoffers en toont de implicaties die maatschappelijke ontwikkelingen hebben op individuele mensenlevens. Het hoofdpersonage Odran Yates, zelf iemand die van huis uit in het priesterschap moest, wordt gedwongen om zijn eigen geloof onder ogen te zien als de kerkelijke instituties keer op keer zaken in de doofpot stoppen in plaats van het individuele leed van mensen serieus nemen. Eerst wordt de Kerk ingezet als een machtsmiddel om jonge mannen te dwingen om de eer van de familie te herstellen of te bewaren. Daarna wordt diezelfde cyclus abrupt doorbroken en loopt het hoofdpersonage op tegen hypocrisie wanneer dan blijkt dat de kijk op de kerk radicaal veranderd is. Dezelfde kleingeestige goegemeente keert zich gewelddadig tegen de voormalige macht van de Kerk. Rationele, humane afwegingen worden verkwanseld onder populistische stemmingmakerij en individuele levenskeuzes die afgedwongen zijn in plaats van gemaakt in vrijheid. Odran bevindt zich als individueel personage tussen veranderende maatschappelijke ontwikkelingen die vooral in de weg gaan staan van hoe hij zijn eigen leven wenst vorm te geven. Intolerantie is van alle tijden, maar het object waarnaar het zich richt verschuift steeds weer opnieuw en opnieuw.

Het is alleen jammer dat Boyne zijn gelaagde boodschap kracht bij probeert te zetten middels een overtreffende trap van overdreven dramatische gebeurtenissen. Enerzijds is het zijn meest subtiele en bedachtzame werk dat ik zelf ken, maar anderzijds blijft er een overdreven effectbejag ontstaan door steevast dramatische climaxen erin te schrijven die enigszins neigen naar goedkoop sentiment. De gekozen symboliek voelt bij vlagen misplaatst bombastisch en enigszins geforceerd anti-religieus.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:50 uur

geplaatst: vandaag om 12:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.