menu

Kokoro - Natsume Soseki (1914)

Alternatieve titels: Het Hart | Kokoro: De Wegen van het Hart | こころ

mijn stem
4,06 (8)
8 stemmen

Japans
Psychologisch

325 pagina's
Eerste druk: Asahi Shinbun (periodiek), Tokio (Japan)

In deel één 'Meester en ik' ontmoet een jonge student een oudere man. Hij wordt geïntrigeerd door deze zwijgzame en eenzame figuur en noemt hem direct “Meester”, de aanspreektitel voor personen voor wie men ontzag heeft. De student leert ook diens vrouw kennen. Meester heeft wel gestudeerd, maar is nooit gaan werken en hij leeft geheel geïsoleerd. De student raakt met het echtpaar bevriend, maar af en toe is hij verbijsterd door de cynische opmerkingen van Meester. Meester is niet alleen eenzaam, maar diep in zijn hart blijkt hij ook de mensen te haten en hij wordt gekweld door een gevoel van schuld. De student vermoedt dat er ooit iets vreselijks is gebeurd in het leven van Meester, maar deze zegt niets en belooft dat hij hem later wel eens over zijn leven zal vertellen. In deel twee 'Mijn ouders en ik' is de student net afgestudeerd. Hij keert vanuit Tokio terug naar zijn ouders in zijn geboortestreek. Wanneer hij daar aankomt, blijkt dat zijn vader ernstig ziek is. De student is daarom verplicht langer te blijven. Op het moment dat zijn vader stervende is, komt er een dikke brief van Meester. De student heeft geen tijd om hem rustig te lezen, maar ziet ineens de zin: “Wanneer jij deze brief in handen krijgt, zal ik al niet meer van deze wereld zijn...” Hij springt in de eerste de beste trein naar Tokio. In deel drie 'Meester en zijn testament' leest de student in de trein tijdens de urenlange reis de brief van Meester, waarin deze, zoals beloofd, zijn leven vertelt en zijn geheim onthult.

zoeken in:
4,5
Subtiel boek met veel wijsheden tussen de regels door. Het is interessant om de Japanse gedachtegangen te volgen. Met name het tot het in het extreme doorvoeren van het begrip schuld is intrigerend. Het was me trouwens niet helemaal duidelijk waarom de hoofdpersoon zich op voorhand nu zo aangetrokken voelde tot Sensei.

4,0
geplaatst:
Sterk boek. Natsume is een van de grote inspiraties van Murakami en dat was wel te merken: het hele boek draait eigenlijk om (neerslachtige) adolescenten die hun draai niet echt weten te vinden in het leven. Net als Gerardus had ik wel het idee dat het verhaal soms een beetje langs de oppervlakte schuurt. Waarom is de hoofdpersoon zo aangetrokken tot Sensei? En welke wijsheden deelt deze nu eigenlijk met hem? Nu is het eigenlijk een vrij rechttoe-rechtaan verhaal overhet gitzwarte verleden van Sensei. Het is wel een goed verhaal, dat bovendien leest als een trein. Kokoro schijnt het meest gepolijste boek te zijn van Natsume Soseki, dus ik ben wel benieuwd naar zijn overige werken.

avatar van ...stilte...
4,0
geplaatst:
Deze is heel erg mooi:

Mon - Natsume Soseki (1910)

4,0
geplaatst:
Dank, zet 'm op de leeslijst!

Gast
geplaatst: vandaag om 02:54 uur

geplaatst: vandaag om 02:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.