menu

Tahrir - Barry Smit (2015)

mijn stem
1,50 (1)
1 stem

Nederlands
Sociaal

192 pagina's
Eerste druk: Atlas/Contact, Amsterdam (Nederland)

Als Vincent Westerik op televisie de opstand tegen de Egyptische dictator Mubarak ziet, wordt hij gegrepen door het optimisme van de Arabische Lente. Hij voelt zich geroepen een bijdrage te leveren en gaat op een steenworp afstand van het Tahrir-plein de revolutionaire voorhoede leren hoe je campagnes voert. Hoewel hij in Amsterdam gelukkig is met zijn vriendin Tessa, valt hij in Caïro ook voor de activiste Maryam. Hoe langer hij pendelt tussen twee steden en twee vrouwen, en hoe meer de overwinningsroes van de Arabische Lente wegebt, des te problematischer wordt het voor Vincent om belangrijke beslissingen voor zich uit te blijven schuiven.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
1,5
Smerige blanke mannenfantasie over een gewillige oriëntaalse dame die ingaat op de avances van een overspelende rotzak. Het lijkt bedoeld te zijn als politieke satire, maar de focus komt zo consequent te verliggen naar abominabel beschreven seks dat ik mij afvraag of het politieke niet bijzaak is in de eenzijdige seksuele fantasieën van de auteur. Ook is de beschreven activiste Maryam eerder een oppervlakkig bedachte constructie van iemand die weinig tot geen kennis heeft over sociale interacties in de regio. Haar gewilligheid om tot seks over te gaan met een buitenlander, en dan ook nog enigszins gesteund door haar eigen ouders, is op zijn zachtst gezegd ongeloofwaardig.

In ieder geval is de beschreven liefdesrelatie hoogst uitzonderlijk in een land waar liberale vrijheden compleet anders ingevuld worden dan hier in het Westen. Zelfs vrouwen die inderdaad op zichzelf wonen en in enige vrijheid kunnen verkeren, zullen anders in het leven staan in hun bejegening van mannen dan de, gemakzuchtig beschreven, vrijpostige seksuele moraal van deze Egyptische. Wat Barry Smit hier doet is met een karikaturale, eurocentrische blik een eigen westerse projectie beschrijven van een veel complexer conflict tussen liberale vrijheid tegenover repressieve islamitische krachten. Zonder daarbij te benoemen dat hij daarin óók maar beperkt zicht heeft vanuit zijn westerse kader van denken.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:42 uur

geplaatst: vandaag om 08:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.