menu

Der Vorleser - Bernhard Schlink (1995)

Alternatieve titel: De Voorlezer

mijn stem
4,04 (119)
119 stemmen

Duits
Psychologisch

207 pagina's
Eerste druk: Diogenes, Zürich (Zwitserland)

De vijftienjarige gymnasiast Michael Berg leert aan het eind van de jaren 50 Hanna Schmitz kennen. Deze 20 jaar oudere tramconductrice bekommert zich om hem, als hij ziek wordt. Als hij weer gezond is ontstaat er een intieme relatie tussen de twee.

zoeken in:
4,0
Het boek gaat over een jonge jongen en een wat oudere vrouw die een relatie krijgen. Op een gegeven moment gaat dat zonder duidelijke reden uit maar hun paden komen toch weer samen op een later tijdstip in hun leven. Het boek laat je de personages goed kennen en dan vooral de jonge jongen, vanuit zijn optiek lees je het boek. Schuld, vertrouwen, liefde, alles komt terug in het boek en het is op een mooie manier geschreven.

avatar van Vinejo
3,5
botersmaak schreef:
Onderhoudend, mooi verhaal. Goed tussendoortje.



Net wat ik erover denk.
Ik had na Blood Meridian van Mccarthy nood aan iets wat vlot leest.
En dit boekje leest heel makkelijk, het wekt je nieuwsgierigheid, je grijpt ernaar terug.
Maar het is niet omdat dit gedeeltelijk over de Holocaust gaat dat het grote literatuur is. Dat is het voor mij niet.

2,5
Een paar knappe passages, met name over zijn vader en de relatie met zijn vader, maar over het algemeen heb ik mij gestoord aan de onnatuurlijke taal én aan veel onnatuurlijke/geforceerd overkomende passages, bijvoorbeeld ivm de directrice van de gevangenis, de ontmoeting met 'de dochter', de eigen jeugdherinneringen enz... De ik-figuur spreekt op zeker ogenblik over zijn vriendinnen die "af en toe tegen me zeiden dat ik niet spontaan genoeg ben en te veel vanuit mijn verstand in plaats van mijn gevoel functioneer." Het is alsof Bernhard Schlink ons iets over zijn eigen persoon blootgeeft...

avatar van Jason82
3,5
Heel aardig verhaal, waarbij je als lezer gaat nadenken over wat je zelf zou doen in bepaalde situaties. Enerzijds hoe je zou handelen als schaamte een enorme rol speelt; durf je op het moment dat het ertoe doet iets te bekennen waar je je vreselijk voor schaamt? En vanuit een andere rol; wat als je dit van iemand weet, stap je dan naar voren op het moment dat diegene dat zelf niet kan of durft? Boeiende en in de verte wel herkenbare materie.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:09 uur

geplaatst: vandaag om 18:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.