menu

Der Vorleser - Bernhard Schlink (1995)

Alternatieve titel: De Voorlezer

mijn stem
4,04 (119)
119 stemmen

Duits
Psychologisch

207 pagina's
Eerste druk: Diogenes, Zürich (Zwitserland)

De vijftienjarige gymnasiast Michael Berg leert aan het eind van de jaren 50 Hanna Schmitz kennen. Deze 20 jaar oudere tramconductrice bekommert zich om hem, als hij ziek wordt. Als hij weer gezond is ontstaat er een intieme relatie tussen de twee.

zoeken in:
avatar van stefan dias
5,0
WOW.
Dat de auteur advocaat is merk je aan de heel precieze, nauwkeurige beschrijvingen die heel efficient zijn en waar geen woord teveel in staat.
Zonder je te misleiden weet de auteur uiteindelijk toch uit te paaken met een bedriegelijk simpele ontknoping.
Pakkend, meeslepend en als absolute (reeds ten dele aangehaalde) bonus: regelmatig een zin die je even moet herlezen. Niet omdat hij moelijk is, maar omdat hij zo mooi, zo ongelofelijk raak is.
Het beste boek dat ik vorig jaar gelezen heb.

5,0
Het meest meeslepende en het beste boek dat ik ooit gelezen heb.

avatar van DvonGeem
4,5
Wie is Hanna? Pas aan het eind van het boek lijkt het of we haar kennen. Als zij dood is en de voorlezer, de middelbare scholier en later student Michael Berg, die verliefd op haar werd, naar haar graf gaat. Hanna was kampbewaakster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Schuldig als de pest. Of toch niet helemaal? Als Michael ontdekt waarom hij haar altijd maar moest voorlezen is hij verbijsterd. Als hij dan ook nog ontdekt dat zij niet schuldig? niet volledig schuldig? niet als enige en zeker niet als belangrijkste schuldig? kan zijn aan wat haar ten laste wordt gelegd tijdens het proces dat hij als student rechten moet verslaan, is hij radeloos. Wat doe je - als student rechten, als (ex-)verliefde, als mens! - als de persoon waarvan je hebt gehouden, uit schaamte haar handicap verzwijgt en daarmee haar veroordeling door de rechtbank onafwendbaar maakt? Gewetensvragen waarbij niemand kan helpen. Zelfs vader niet. Michaels volwassenwording is innig verweven met de Hanna die in het reine moet komen met haar oorlogsverleden.
Dit boek over Duitse schuld en onschuld in een door Duitsers opgedrongen oorlog is zo zuiver, zo oprecht, dat ik het boek nog steeds alleen maar kan aanbevelen.

avatar van psyche
5,0
psyche (crew)
DvonGeem schreef:

Dit boek over Duitse schuld en onschuld in een door Duitsers opgedrongen oorlog is zo zuiver, zo oprecht, dat ik het boek nog steeds alleen maar kan aanbevelen.


Ik zag pas dat ik de laatste maanden wat ik lees bijna altijd hoog waardeer. Ik denk dat dit met De Voorlezer eveneens het geval zal zijn. Hoewel ik pas halverwege de roman ben heb ik de behoefte om alvast een opmerking bij dit werk te maken. Pas las ik je quote bij een ander boek gerelateerd aan WOII: 'is het dan zo goed geschreven? ...Is het erg spannend? verrassend?' Er is veel geschreven over 40-45. Op verschillende wijzen.
Voor mij is bijvoorbeeld Hart van prikkeldraad te moeilijk leesbaar als ik aan rollen in de oorlog in termen van schuld en onschuld denk
De voorlezer daarentegen is voor mij verrassend en wel hierom, ik citeer Bernhard Schlink:
'Toen al, toen ik me bezighield met die algehele verdoving en ook met het gegeven dat de verdoving niet alleen de daders en slachtoffers in haar greep hield maar ook ons, de mensen die er als rechters of juryleden, openbare aanklagers of notulanten later mee te maken kregen, toen ik bovendien daders, slachtoffers, doden, levenden, overlevenden en de naoorlogse generatie met elkaar vergeleek, was het me onbehaaglijk te moede en nu is het me nog steeds onbehaaglijk te moede. Mag je dingen op die manier met elkaar vergelijken?'
Mijn verrassing is deze, op de een of andere manier moest ik bij De Voorlezervan meet af aan denken aan M.S. Arnoni, auteur van Moeder Was Niet Thuis Voor haar Begrafenis. In deze roman vraagt een overlevende uit een concentratiekamp zich dezelfde dingen af, hij denkt onder andere na over de vraag in hoeverre hij onschuldig was toen hij op appèl in de regen alleen maar kon hopen dat niet híj maar een ander uitgekozen zou worden voor de gaskamer.
Het gaat mij er niet om om een oordeel over wie dan ook te vellen, mij raakt dat schrijvers zich deze vragen durven te stellen.
Zowel Arnoni als Schlink doen dat op een voor mij zeer eerlijke manier, wars van poespas en prietpraat.

avatar van psyche
5,0
psyche (crew)
De titel van De Voorlezer is congruent met de lading van het boek. Hoewel ik de stem van de auteur niet ken, hoor ik hem spreken. Zijn stem heeft me zonder overdrijven iets kostbaars gebracht; wat exact, is persoonlijk. Tijdens het lezen merkte ik een proces in mezelf. Berhard Schlink schrijft in zijn boek ook over het thema afstand en nabijheid tot de ander.
Hoewel ik wist dat ik dit boek hoog zou waarderen, was er een reserve, een - om met woorden van de auteur te spreken - verdoving die het me moeilijk maakte om in cijfers te denken.
Deze verdoving begon na hoofdstuk 6 van deel drie uit te werken, vanaf daar heeft het boek me ontroerd, tot aan het slot toe.
5*

avatar van botersmaak
3,5
Onderhoudend, mooi verhaal. Goed tussendoortje.

avatar van stefan dias
5,0
botersmaak schreef:
Onderhoudend, mooi verhaal. Goed tussendoortje.


Sorry, hoor, maar deze lovende woorden komen bij mij bijna over als een belediging. Dit boek, misschien niet superdik, maar hoeft dat?, is als een mokerslag op me neergedaald, zodat ik het onmogelijk als tussendoortje kan voorstellen. Ik had het makkelijker gevonden als je het boek gewoon slecht gevonden had of zo.
Niet dat ik je je mening niet gun of zo, in tegendeel, het zou hier maar een saaie boel zijn. Het verwondert me gewoon uitermate.
Bij leuke, onderhoudende tussendoortjes stel ik mij wel iets anders voor.

avatar van psyche
5,0
psyche (crew)
stefan dias schreef:

Bij leuke, onderhoudende tussendoortjes stel ik mij wel iets anders voor.


De roman draagt een dermate serieus thema dat ik de uitdrukking ook ongepast vind. Ik dacht dat het aan mij lag omdat het boek me geraakt heeft.
Bij onderhoudend denk ik aan aangenaam bezig gehouden worden, aan 'leuk' inderdaad. Ik vind het verhaal van een totaal andere orde en zeker geen 'tussendoortje'.

avatar van botersmaak
3,5
wat een commotie.. Ik betreur mijn eerdere bericht niet.
Ik heb niet geschreven dat ik het boek 'leuk' vind. Ik heb geschreven dat ik het boek:

1. onderhoudend vind;
2. mooi vind.

Ten slotte dat het m.i. een goed boek is.

Met onderhoudend bedoel ik dat ik dat het een aangename leeservaring heb gevonden. Wat jullie onder 'onderhoudend' verstaan is kennelijk een persoonlijke duiding.
Ik begrijp dat het voor jullie een dermate belangrijk boek is, dat een reactie die niet met superlatieven wordt opgesmukt, toch eigenlijk wel een beetje jammer is. Ik vind het een goed boek en was er best van onder de indruk. Past het voor mij in de categorie beste boeken? Neen. Spijt dat ik het heb gelezen? (wellicht ten overvloede) Geenszins!
En het boek dat ik vandaag ga uitlezen (' Het Licht' van Torgny Lindgren) ? Dat zou wel eens 5 sterren kunnen krijgen en misschien dat er nog een (even gepaste als lyrische) reactie inzit
Ook niet zo'n dik boek trouwens, hoor!

De wereld gaat aan vlijt ten onder...

avatar van psyche
5,0
psyche (crew)
Natuurlijk is mijn duiding persoonlijk, net als die van jou. Het hoeft ook niet met superlatieven. De moeite zat voor mij vooral in het 'tussendoortje' (in combi met 'onderhoudend')
Ik vind je aanvulling prettiger te lezen .

avatar van botersmaak
3,5
Ik begrijp denk ik wel wat je bedoelt, maar de strekking van mijn opmerking is dat jouw duiding van het woord 'onderhoudend' een persoonlijke duiding is. Je geeft je eigen betekenis eraan (' leuk' o.i.d.; mede daarom vind je mijn eerste reactie ongepast). Dat is niet wat 'onderhoudend' betekent.

avatar van stefan dias
5,0
...en wat een zegen dat we het niet over alles roerend eens moeten zijn

avatar van Pythia
4,0
Ik herken vooral het commentaar van stefan dias.
Bernhard Schlink maakt volstrekt duidelijk wie waaraan schuld heeft. Er zijn verzachtende omstandigheden maar elk personage heeft een keus.
De situatie waarin de problemen gesteld worden had niet beslist de tweede wereldoorlog hoeven zijn. Die problemen zijn universeel. Dat maakt het boek zo goed.

avatar van psyche
5,0
psyche (crew)
Pythia schreef:

De situatie waarin de problemen gesteld worden had niet beslist de tweede wereldoorlog hoeven zijn. Die problemen zijn universeel. Dat maakt het boek zo goed.


Helemaal mee eens.

avatar van DvonGeem
4,5
Nu in de bios.

avatar van stefan dias
5,0
Oh, wat zijn we blij dat we dit boek hebben mogen lezen voor de grote filmhype. Ik wil de film zeker zien, maar dit lijkt mle nu tch wel een boek waar je zo min mogelijk over af moet weten om het maximaal te kunnen genieten. Nu staan de verslagen over de film boordevol spoilers. Jammer voor degenen die het allemaal nog moeten ontdekken.

avatar van DvonGeem
4,5
Het grootste nadeel van eerst een boekverfilming zien is toch wel dat je eigen fantasie weg is. Je kunt niet meer zelf de hoofdpersonen en omgeving verzinnen.

avatar van psyche
5,0
psyche (crew)
DvonGeem schreef:
Het grootste nadeel van eerst een boekverfilming zien is toch wel dat je eigen fantasie weg is. Je kunt niet meer zelf de hoofdpersonen en omgeving verzinnen.


Dat ben ik wel met je eens, al had ik pas een uitzondering met Bridges of Madison County.
Het lijkt me bij een verfilming van Der Vorleser lastig het boek te evenaren. Maar wie weet, ik hoorde dat Kate Winslet een Oscar heeft gekregen voor haar rol.

4,5
Ik heb vorige week de film gezien en had het boek de week ervoor gelezen. Hoewel er in de film enkele dingen ontbreken, vind ik het toch erg mooi gedaan. Jammer was wel dat ik in alle filmrecensies al voordat ik aan het boek begon een aantal dingen had gelezen die je eigenlijk beter niet kunt weten, omdat het de leeservaring verpest.

Het boek is niet zo dik maar geeft zo veel stof tot nadenken..

avatar van stefan dias
5,0
Lezertje schreef:
Jammer was wel dat ik in alle filmrecensies al voordat ik aan het boek begon een aantal dingen had gelezen die je eigenlijk beter niet kunt weten, omdat het de leeservaring verpest.
..


Zeg dat wel! Toen ik destijds op de flap las dat … 'plots uit … zijn leven zou verdwijnen waarna hij haar op een verrassende plaats zou terugzien' vond ik dat er al te veel aan.

Iemand stuurde me onlangs nog de trailer voor de film: qua spoilers kon dat tellen. Je moest de film al bijna niet meer gaan zien.

Ik vond de film trouwens héél teleurstellend omdat daar enkel het 'verhaaltje' in beeld gebracht wordt. Beklijfde totaal niet.

4,0
Dit weekend aan begonnen, vanochtend uitgelezen. Dit verhaal blijft de hele dag in mijn hoofd hangen. Erg goed!

avatar van Juud
5,0
Ik heb dit boek drie keer achter elkaar uitgelezen, in het Duits nota bene. Daarvoor had ik de film al gezien, maar dan nog kon ik mijn eigen fantasie er ook in kwijt en zag ik niet enkel de film voor mijn ogen spelen terwijl ik las.
Ik vond het echt een prachtig boek. De manier waarop Bernhard Schlink alles zo zorgvuldig beschrijft, maakt dat ik toch, ondanks dat ik de film van tevoren al zag, een geheel eigen beeld van het verhaal heb kunnen schetsen. Het boek staat bol van de prachtige zinnen die je, zoals stefan dias hierboven al zei, een aantal keer over moet lezen en waar je vervolgens echt over na gaat denken.
Ik vond de film ook heel mooi, maar het boek heeft toch net wat meer. Zelden heb ik een boek met zoveel diepgang en betekenis gelezen.

4.5*

avatar van liv2
4,5
Dit boek heb ik gelezen dank zij de mensen hier. Het stond hoog op m'n 'te lezen' lijst en het is me heel goed bevallen. Wat me bij het lezen van dit boek altijd zal bijblijven is niet zozeer het verhaal, ach ja, noch het 'schuld, onschuld' gegeven. Eigenlijk gaat het bij het lezen van dit boek helemaal niet over het verhaal, maar over de, inderdaad, soms in 1 zin, samengevatte 'doordenkers' die je totaal van je sokken blazen. Soms denk je al mens, wel ik doorzie het wel een beetje, het leven, ik heb mijn leeftijd en ik 'weet het wel'.... Tot nu, de schrijver heeft me met 1 zin duidelijk gemaakt dat enorm mooie herinneringen uit het verleden hun magie kunnen verliezen door het het feit dat iemand 'dingen' te weten kan komen die in een magnifieke periode gebeurd zijn. maw een gevoelswereld, een leven, kan met 1 negatief gegeven een totaal andere wending krijgen in je hoofd, al het mooie wordt teniet gedaan . Wel door 1 zin in dit boek weet ik nu dat het fout is zo te denken. Alleen voor deze opgedane wijsheid dank ik de schrijver.

avatar van stefan dias
5,0
liv2 schreef:
Dit boek heb ik gelezen dank zij de mensen hier. Het stond hoog op m'n 'te lezen' lijst en het is me heel goed bevallen. Wat me bij het lezen van dit boek altijd zal bijblijven is niet zozeer het verhaal, ach ja, noch het 'schuld, onschuld' gegeven. Eigenlijk gaat het bij het lezen van dit boek helemaal niet over het verhaal, maar over de, inderdaad, soms in 1 zin, samengevatte 'doordenkers' die je totaal van je sokken blazen. Soms denk je al mens, wel ik doorzie het wel een beetje, het leven, ik heb mijn leeftijd en ik 'weet het wel'.... Tot nu, de schrijver heeft me met 1 zin duidelijk gemaakt dat enorm mooie herinneringen uit het verleden hun magie kunnen verliezen door het het feit dat iemand 'dingen' te weten kan komen die in een magnifieke periode gebeurd zijn. maw een gevoelswereld, een leven, kan met 1 negatief gegeven een totaal andere wending krijgen in je hoofd, al het mooie wordt teniet gedaan . Wel door 1 zin in dit boek weet ik nu dat het fout is zo te denken. Alleen voor deze opgedane wijsheid dank ik de schrijver.


Het wordt tijd voor een 'der Herleser'.
Sorry, kon het niet laten.

avatar van liv2
4,5
geen probleem, die passage trof me gewoon heel hard omdat ik daar persoonlijk heel veel aan had en me met andere ogen deed kijken naar een periode in mijn leven. Dat heb ik nog maar bij weinig boeken gehad. Dat is eigenlijk alles.

avatar van liv2
4,5
Zag juist de film, het eerste half uur stoorde me mateloos, omdat het gegeven van de ontluikende liefde tussen Michael en Hanna daar werd uitgewerkt. Net zoals in het boek kwam het me geforceerd en ongeloofwaardig over. Ik had al meteen m'n oordeeltje klaar en vond er niets aan..... Naarmate de film vorderde werd ik echter wel weer meegetrokken in het verhaal en ontdekte ik wel terug de schoonheid van het boek erin. De pijn van de 'verloren' liefde' , de woede over iemand's handelen en dit niet kunnen plaatsen, de frustratie en onmacht over de eigen reactie hier tegenover....Ook over het het schuld-onschuld gegeven is m'n mening, door het bekijken van de film, op z'n kop gezet. Aanvankelijk dacht ik dat een keuze maken in het leven zowizo afhankelijk is van opvoeding, meegekregen waarden, intelligentie, zelfbehoud en vooral natuurlijk eigenbelang. Awel ik weet het niet meer, is een mens in se, moreel sterk genoeg om altijd de juiste keuze te maken? Kan een mens voor zichzelf altijd uitmaken wat goed of fout is ? maw wanneer handelt iemand naar zijn 'geweten' en bij god wie of wat bepaalt de 'lijnen' van dat geweten?
Stoppen met denken en over naar een luchtiger boek!
Toch nog een bedankje aan stefan om ons misverstandje uit de wereld te helpen.

avatar van stefan dias
5,0
Tja, dit is natuurlijk een oerduits boek. De schuldvraag wordt zeker niet ontweken en ook niet afgewimpeld, Geen zwart-witverhaal alleszins.

avatar van Remco
4,5
Eindelijk weer eens een boek dat en inhoudelijk goed in elkaar zit en vlot leest. De film heb ik nog niet gezien maar ik begreep dat ook die niet al te goedkoop in elkaar is gezet. Ik ga volledig mee met wat Liv2 al eerder schreef

liv2 schreef:
Tot nu, de schrijver heeft me met 1 zin duidelijk gemaakt dat enorm mooie herinneringen uit het verleden hun magie kunnen verliezen door het het feit dat iemand 'dingen' te weten kan komen die in een magnifieke periode gebeurd zijn. maw een gevoelswereld, een leven, kan met 1 negatief gegeven een totaal andere wending krijgen in je hoofd, al het mooie wordt teniet gedaan . Wel door 1 zin in dit boek weet ik nu dat het fout is zo te denken. Alleen voor deze opgedane wijsheid dank ik de schrijver.


Wat me in het boek daarnaast erg aansprak is het denken in grijstonen. Het leven bestaat nu eenmaal niet uit alleen maar goed en kwaad, zwart en wit. Natuurlijk heeft Hannah een verleden als kampbewaakster maar om haar daardoor volledig in het kamp van de slechteriken te scharen doe je een karakter tekort! Erg goed dat de lezer de ruimte wordt gegeven zelf de balans op te laten maken. Zelfs het feit dat ze analfabete is en dat haar keuzes daardoor mogelijk gekleurd kunnen zijn geweest blijft aan de lezer om te beoordelen. Heerlijk onamerikaans boek!

avatar van kjellee
4,0
Prachtig boek dat prachtig is verfilmd !

avatar van thomzi50
4,0
Wat ik vooral knap vond aan het boek, is hoe het enerzijds wel degelijk coherente, realistisch aandoende en op een bepaalde manier sympathieke personages weet te scheppen, en anderzijds juist alle vrijheid aan de lezer laat; er wordt alle vrijheid gegeven voor eigen interpretaties, eigen gevoelens en ideeën. Ook bijzonder vond ik de bijzonder strakke schrijfstijl, die met haar koelte en precisie het verhaal doet aanvoelen alsof het allemaal precies zo gebeurd is.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:35 uur

geplaatst: vandaag om 12:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.