menu

Podrostok - Fjodor Dostojevski (1875)

Alternatieve titels: De Half-Volwassene | De Adolescent | Подросток

mijn stem
3,25 (6)
6 stemmen

Russisch
Sociaal

475 pagina's
Eerste druk: Russkii Vestnik (periodiek), Sint Petersburg (Rusland)

De 19-jarige intellectueel Arkadii Dolgoroekie is een buitenechtelijk kind van de controversiële, rokkenjagende landheer Wersilow. Vader en zoon zijn steeds in conflict over hun verschillende ideologieën: de conventionele, 'oude' manier van denken van vader en het nieuwe, nihilistische denken van zoon. Arkadii's 'idee' betreft het afzetten tegen de maatschappij (en zijn vader) door niet naar de universiteit te gaan, onafhankelijk te leven en geld te verdienen, om zijn uiteindelijke doel te bereiken: buitensporig rijk en machtig worden.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,5
Dostojevski's soap, deze laatste die ik nog moest lezen van de vijf grote romans. Deze is wel minder bekend dan die andere vier, minder goed ook, maar net zo lijvig en daarom noem ik die groot. De uitgave van Van Oorschot is dikker dan Misdaad en Straf bijvoorbeeld, dus die 475 pagina's lijken me ook niet echt te kloppen.

Een soap dus. Hoewel D met enkele ideeën komt en verschillen tussen jeugd en de volwassenen neerlegt en probeert de jonge generatie te typeren, lijkt hij zeker in het derde tevens laatste deel van dit boek de beslommeringen rond een brief een stuk interessanter te vinden. Dat sluimert in het hele boek al, maar daar ligt het nog op de achtergrond. Het is niet vervelend, maar met zijn soms wat sterk uitvergrote karakters en emoties vind ik dat nooit D's sterkste kant. Maar goed, die delen 1 en 2 zijn wel degelijk van een sterker niveau. Alle pionnen worden ook mooi neergezet, de sfeer is sterk, de meeste personages komen goed tot recht en D. brengt weer enkele boeiende inzichten. Sowieso de hoofdpersoon vind ik en intrigerend figuur omdat ik mijzelf ook voor een deel in herken in zijn gedachtewereld. Maar als je wacht op de climax komt die niet en maakt het derde deel wat slepend en een beetje een teleurstelling. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:35 uur

geplaatst: vandaag om 00:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.