menu

Een Onschuldig Meisje - Bernlef (2015)

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Sociaal

144 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

De veertienjarige Lucille woont in een klein dorp, is een paar keer blijven zitten en heeft ouders die voortdurend ruziemaken. Ze snakt naar aandacht en wanneer er een nieuwe, aardige leraar op school komt, grijpt ze haar kans. Ze probeert hem te verleiden en vertelt haar vriendinnen de wildste verhalen over hen beiden al gaat hij in werkelijkheid niet in op haar avances. Toch wordt de sfeer steeds grimmiger en beschuldigen de dorpelingen hem al snel van seksueel misbruik. Hoe kan hij zich verdedigen tegen een uit de hand gelopen leugen?

zoeken in:
avatar van liv2
Bernlef stuurde het manuscript van Een onschuldig meisje twee weken voor zijn overlijden in oktober 2012 naar de uitgeverij. Het is de allerlaatste roman die hij voltooide.

avatar van mjk87
3,0
Eerlijk is eerlijk, mijn aandacht werd sowieso getrokken door de coverfoto met de jongemeisjesbuik. Maar iets van Bernlef, zijn laatste nog wel, deed me ook snel beslissen dit boek te lezen.

En zeker het eerste deel is erg sterk, met mooi degelijk taalgebruik, een fijne sfeerschets van een Nederlands duindorp (een niet bestaand dorp overigens) en nauwelijks aanwijzingen in wat voor tijd het speelt. Ja, Destiny's Child wordt even genoemd en de 55e Bevrijdingsdag, maar meer aanwijzingen zijn er niet. Mobieltjes en computers zijn er niet, een strandtent heeft vlaggen met een naam van een frisdrankmerk in plaats van Coca Cola en het hele boek door waan je je in een tijd die niet echt bestaat, maar toch van alle tijden is, Erg goed.

Maar dan merk je ook dat Bernlef zijn einde zag naderen en na de introductie ook het werk nog wilde voltooien - het mist echt een middenstuk en het eind is nogal afgeraffeld. Sowieso hoe makkelijk de docent in kwestie onder de geruchten uitkomt, iets dat in het echt nooit zo vluchtig kan gaan. Die hele plot hierboven wordt eigenlijk in een goede 20 bladzijden behandeld en geeft toch een wat teleurstellend gevoel. Er zitten genoeg opstapjes in het boek naar een goede roman, maar meer dan een schets blijft het helaas niet. 3,0*.



avatar van Donkerwoud
3,0
Vreemde gewaarwording dat je het allerlaatste werk leest van één van Neerlands meest productieve auteurs van na de Tweede Wereldoorlog. In die zin voelt het onkies om een stevig oordeel te vellen over een roman met een emotionele lading rond zijn publicatie. Laat ik niet lang stilstaan bij de oppervlakkige bijrollen en de clichématige schets van een strenge Christelijke dorpsgemeente. Echt beklijven doen de terloopse filosofische inzichten óók al niet.

Wat vooral opvalt is dat het een vrolijke ondertoon heeft van twee jonge mensen aan de vooravond van hun nieuwe leven. Een minderjarig meisje experimenteert met haar ontluikende seksualiteit. Een optimistische twintiger probeert een probleemrelatie af te sluiten door een nieuw leven op te bouwen in een dorpsgemeenschap. Tussen de twee ontstaat een seksuele spanning dievoor de buitenwacht de aanzet geeft tot roddel en achterklap.

Gelukkig zwicht Bernlef niet voor voorspelbaar gedoe met verboden liefdes en seksuele taboes, maar houdt hij de seksuele spanning tussen de twee personages tot iets wat nooit direct uitgesproken wordt. Hun wederzijdse aantrekkingskracht is een volstrekt onschuldige chemie zonder element van machtsmisbruik. Vooral de oudere leraar-figuur weet waar de grenzen liggen om met de maatschappelijk afgekeurde verlangens van en naar het rijpende jonge meisje om te gaan. Geen seksueel misbruik is hier een keuze en niet gekoppeld aan de impliciete verlangens zelf. In een tijdsgewricht waarin de meningen over pedofilie continu schipperen tussen demonisering of verheerlijking, is het fijn dat de oude Bernlef nog de nuchterheid weerspiegelt van een generatie waar open gesproken wordt over seksualiteit als iets wat er nou eenmaal bestaat tussen mensen.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:26 uur

geplaatst: vandaag om 14:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.