menu

Magdalena - Maarten 't Hart (2015)

mijn stem
3,18 (17)
17 stemmen

Nederlands
Autobiografisch

250 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Maarten 't Hart beschrijft de wonderlijke eigenaardigheden en de onwrikbare, rotsvaste zekerheid des geloofs van zijn moeder. Het boek vult een leemte op in zijn autobiografie, omdat hij al vaker schreef over zijn vader. De moeder wilde niet dat haar zoon over haar zou schrijven terwijl ze nog leefde. Daarom heeft ‘t Hart in zijn werk zijn moeder zo veel mogelijk uit het zicht gehouden, waardoor een enigszins vertekend beeld van zijn jeugd ontstond. Na haar overlijden in 2012 kon Maarten ‘t Hart zich alsnog wijden aan een portret.

zoeken in:
avatar van liv2
***

Volkskrant recensie: Beperkt beschikbaar in tijd


avatar van FisherKing
Nogal veel lof.

avatar van psyche
3,0
psyche (crew)
Afgelopen weekend heb ik Magdalena van Maarten 't Hart uitgelezen. Het verhaal speelt zich in het Westlandse Maassluis en omliggende dorpen af. Mijn schoonfamilie woont er 55 jaar (import uit Brabant) en ik nu 34 jaar (import uit Rotterdam). Veel uit het boek herken ik. Hetzij door de verhalen van mijn Rooms Katholieke schoonfamilie (als 'papen' des te meer import), bijvoorbeeld de fragmenten over tandarts Monster. Hetzij omdat ik zelf de namen van mensen herken, de straten en de omgeving. Zozeer dat ik bijna met MtH meedenk over zijn OV probleem toen hij van zijn huidige woonplaats Warmond via Maassluis waar hij opgroeide naar zijn moeder in Maasland reisde. Waarom reisde hij niet met de trein een halte verder in Maassluis en huurde hij daar fiets box en plaatste er een fiets in? En een taxi was destijds net als nu wel degelijk op zondag te krijgen want Maassluis is allang niet meer zò Gereformeerd als vroeger.
Dat herkenbare is voor mij dan wel leuk, ik vraag me af of het voor mensen in de rest van Nederland of Vlaanderen wel zo interessant is al die namen van personen, winkels, kerken en straten te lezen als je je niet kunt verbeelden hoe MtH bijvoorbeeld van punt A naar punt B liep of rende, al naar gelang de situatie.
Tegelijkertijd worden in Maassluis regelmatig Maarten 't Hart stadswandelingen georganiseerd, dus misschien heb ik het mis.
Het vertellen heeft MtH van zijn oma denk ik, dat doet hij enerzijds met liefde anderszijds vind ik het soms vilein. Zo vraag ik me bijvoorbeeld af wat de bespreking van de Apostolische Geloofsbelijdenis en de Tien Geboden door MtH toevoegt aan het verhaal over Magdalena. Want dat het de visie van MtH is moge duidelijk zijn. Als ik die bespreking lees denk ik aan de woorden van zijn moeder "Dat doet de Heere toch zo'n zeer ...". Wat bezielde MtH dit zo mee te nemen juist in een roman over zijn moeder? Op zich zijn alle bijzonderheden die hij over haar beschrijft en welke invloed dat op het gezin had wetenswaardig of bijzonder genoeg.
Tijdens haar leven zei Magdalena tegen haar zoon MtH "Na mijn dood kun je over me schrijven wat je wilt, maar spaar me zolang ik leef". Met de bespreking van de geloofsbelijdenis en de Tien Geboden (o.a. met dooddoeners of kinderachtige grapjes over papen) lijkt het meer dat MtH weer eens een rekening moet vereffenen met de Gereformeerde kerk dan dat dit over zijn moeder gaat, voor wie 'de zekerheid des geloofs' van levensbelang was.
Zo gaat MtH eerder in de roman pagina's en pagina's door met het aantonen van z.i. onwaarheden in het bijbelverhaal over Noach. Dusdanig dat ik denk, ja stop maar, ik heb de boodschap allang begrepen. Bovendien: oud nieuws voor al diegenen die de bijbel op een andere manier dan letterlijk lezen.
Waar of niet waar, met Magdalena in gedachten denk en voel ik maar één ding: pijnlijk.

3*

avatar van the Cheshire cat
4,0
Op de achterkant van het boek staat te lezen: 'Hij schildert die verzonken wereld van steile calvinisten in Maassluis met dickensiaans penseel...' en 'een liefdevol portret van moeder en zoon'. Daar ben ik het volkomen mee eens. Vond het, ondanks de tot nu toe lage score hier, een buitengewoon goed boek. Het spookt al dagen door mijn hoofd en dat wil wel wat zeggen.

Hardop gelachen om de opmerking van die buurvrouw: 'Je moeder had een pastorale depressie,' en om onderwijzer Mollema die gefascineerd was door ketterverbrandingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog en daar zijn leerlingen smakelijk over vertelde (volgens 't Hart verzon ie er zelf wat verbrandingen bij) en uiteindelijk zelf ironisch genoeg bij een hotelbrand om het leven kwam.
Maar zowat de slappe lach kreeg ik bij het gedeelte over de ark van Noach, want hoe in hemelsnaam is het mogelijk - vraagt een jonge Maarten zich af - dat een dier als een kangoeroe helemaal vanuit Australië met al die zeeën ertussen in de ark is beland?

Zo'n kangoeroe, aldus mijn moeder, kan heel ver springen en was eenvoudig, hier en daar met een extra zetje van God als de afstand wat te groot was, van eilandje naar eilandje gehopt, dus van Australië naar Timor, en van Timor naar Flores en van Flores naar Sumbawa en van...
...
In mijn Bosatlas wees ik haar er later nog op dat de afstand van Australië naar Timor wel erg groot was, en toen zei ze: maar daar liggen allerlei kleine eilandjes tussen die niet op de kaart staan, heus, die kangoeroe kon makkelijk van Australië naar het vasteland van Azië springen.

avatar van Koerok
4,0
psyche schreef:
Zo gaat MtH eerder in de roman pagina's en pagina's door met het aantonen van z.i. onwaarheden in het bijbelverhaal over Noach. Dusdanig dat ik denk, ja stop maar, ik heb de boodschap allang begrepen.
Natuurlijk is is dit een stokpaardje van MtH, maar toch is het ook in dit boek relevant, juist omdat het onvoorwaardelijke geloof in de volledige en letterlijke waarheid van de bijbel zo'n belangrijk gegeven was in het leven van zijn moeder. Wat betreft de bespreking van de Apostolische Geloofsbelijdenis en de Tien Geboden ben ik het met je eens, dat vond ik ook wat overbodig.

avatar van psyche
3,0
psyche (crew)
Koerok schreef:
natuurlijk is is dit een stokpaardje van MtH, maar toch is het ook in dit boek relevant, juist omdat het onvoorwaardelijke geloof in de volledige en letterlijke waarheid van de bijbel zo'n belangrijk gegeven was in het leven van zijn moeder.


Mee eens alleen vond ik het (terugkerend) wel erg veel pagina's in beslag nemen.

avatar van Koerok
4,0
psyche schreef:
Mee eens alleen vond ik het (terugkerend) wel erg veel pagina's in beslag nemen.
Dat ik er geen moeite mee heb komt waarschijnlijk doordat ik er geen genoeg van kan krijgen.

avatar van psyche
3,0
psyche (crew)
Koerok schreef:
Dat ik er geen moeite mee heb komt waarschijnlijk doordat ik er geen genoeg van kan krijgen.




Overigens heeft dat M'tH geen punt gekost in mijn waardering maar juist die m.i. misplaatste behandeling van de Apostolische Geloofsbelijdenis en de Tien Geboden.

Leuk weetje misschien: de nieuwe burgemeester van Maassluis leest nu al het werk van M'tH ... Ik ga ervan uit dat hij ook andere dingen gaat doen om een beeld te krijgen van Maassluis.

avatar van chiel
3,0
[quote]psyche schreef:
(quote)

Dat vond ik ook het minst boeiende aan het boek. Een beetje met de haren erbij gesleept en dat commentaar kennen we nu wel van 't Hart. Een goede redacteur had dat wel tegen hem mogen zeggen.

avatar van the Cheshire cat
4,0
Volgens mij zijn het bij elkaar opgeteld nog geen 10 pagina's, het gedeelte over Noach meegerekend. En de reacties van zijn moeder zijn, ook al bedoelde ze het vast niet zo, op z'n minst grappig te noemen.

Tabula Rasa
Hoewel ik Maarten 't Hart altijd graag mag lezen, blijf ik meestal toch teleurgesteld achter wanneer ik de laatste bladzijde van weer een nieuwe 't Hart omsla. Zo mooi, rustig, humoristisch en vol liefde hij zijn verzonnen of (auto)biografische verhalen ook weet te brengen, ze blijven vaak eh.... leeg. Of hij eigenlijk niets belangwekkends te vertellen heeft. Ook nu is dat weer het geval. Het boek vult zo'n beetje alles dat al bekend was over jeugd en later leven van 't Hart aan met de rol die zijn moeder daarin speelde. En tevens krijgen we een beeld van hoe de moeder was, hoe ze dacht, hoe ze handelde en hoe ze tegen de mensen om haar heen en de wereld aankeek. Maar dan is het boek uit en dan denk ik: "nou, dat was dus de moeder van Maarten 't Hart", en dan haal ik mijn schouders op en ga wat anders doen. Leuk amusement, maar is het op, dan is het ook op.

avatar van psyche
3,0
psyche (crew)
the Cheshire cat schreef:
Op de achterkant van het boek staat te lezen: 'Hij schildert die verzonken wereld van steile calvinisten in Maassluis met dickensiaans penseel...'


Voor wie er geen genoeg van kan krijgen:
18 januari jl. en vandaag de documentaire van de EO geloof en een hoop liefde gezien waarin Maasluis bekend om scheepvaart en streng geloof centraal staat.
In de link het eerste deel. Vandaag was het een vervolgaflevering 22 januari. Zie ook 19 januari, 20 en 21 januari Aan de ene kant dacht ik: Maassluis is wel wat meer dan het oude centrum, we hebben zo'n 32.000 inwoners. Zo lijkt het wel een dorp ... Aan de andere kant ken ik de Haven en zijn schepen, de grachten, straten en stegen door en door, en zijn ook de meeste geïnterviewde mensen mij bekend
Ik ga de afleveringen van 19, 20 en 21 ook maar kijken. In de aflevering van 21 januari m.n. aandacht voor Maarten 't Hart.

avatar van the Cheshire cat
4,0
psyche schreef:
Aan de ene kant dacht ik: Maassluis is wel wat meer dan het oude centrum, we hebben zo'n 32.000 inwoners. Zo lijkt het wel een dorp ... Aan de andere kant ken ik de Haven en zijn schepen, de grachten, straten en stegen door en door, .

Ik ken het alleen van de boeken van Maarten 't Hart én de film Spetters..

avatar van psyche
3,0
psyche (crew)
the Cheshire cat schreef:

Ik ken het alleen van de boeken van Maarten 't Hart én de film Spetters..


De eerste komt in de aflevering van 21 januari uitgebreider aan bod, en o.a. de verfilming van Spetters was voor Irma Hartog, die de opnamen letterlijk vanuit haar slaapkamer kon volgen, aanleiding om ook die wereld te ambiëren, zie aflevering 22 januari.

psyche schreef:
Dat herkenbare is voor mij dan wel leuk, ik vraag me af of het voor mensen in de rest van Nederland of Vlaanderen wel zo interessant is al die namen van personen, winkels, kerken en straten te lezen als je je niet kunt verbeelden hoe MtH bijvoorbeeld van punt A naar punt B liep of rende, al naar gelang de situatie.
Tegelijkertijd worden in Maassluis regelmatig Maarten 't Hart stadswandelingen georganiseerd, dus misschien heb ik het mis.


In mijn enthousiasme ook mijn inmiddels volwassen kinderen de data van uitzendingen gewhappt, allen geboren en getogen in Maassluis. Enthousiasme was gematigd ... Misschien word ik een beetje oud, mijn dochter kende namelijk helemaal niet zoveel mensen

avatar van Lalage
2,5
Sommige beschrijvingen zijn eindeloos, bijvoorbeeld over de manieren waarop Maarten met het openbaar vervoer en de fiets naar zijn moeder kan reizen. Maarten legt uitgebreid uit waarom bepaalde bijbelverhalen niet kloppen. Ik snap niet dat hij daar zo in blijft hangen. Tegenwoordig zijn er een heleboel christenen die begrijpen dat de bijbel diverse literaire genres in zich heeft. Er zijn er inderdaad ook een heleboel die het allemaal letterlijk nemen, maar op een gegeven moment kan je de verschillen toch accepteren en je eroverheen zetten. Maar nee, Maarten blijft erover schrijven. Hij lijkt net z’n oude moeder, die ook in herhaling valt.

Magdalena – Maarten ‘t Hart | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van psyche
3,0
psyche (crew)
Lalage schreef:
Maar nee, Maarten blijft erover schrijven. Hij lijkt net z’n oude moeder, die ook in herhaling valt.


?

avatar van Lalage
2,5
psyche schreef:
(quote)


?

? Is dat het teken voor QED aan het einde van een wiskundig bewijs of een mislukt teken?

avatar van psyche
3,0
psyche (crew)
Lalage schreef:

? Is dat het teken voor QED aan het einde van een wiskundig bewijs of een mislukt teken?


Een Iphone variant van

2,0
Over zijn vader schreef Maarten een mooi boek ‘de Aansprekers’, krijgt van mij ****. Helaas eindigt dit boek over zijn gelovige moeder in een tirade tegen de Apostolische Geloofsbelijdenis en de Tien Geboden en dat had Magdalena zeker niet op prijs gesteld. Zijn moeder had een beter boek verdiend. Wat Maarten betreft; zijn beste boeken schreef hij toen hij jong was, als bioloog werkte en daarnaast schreef. Nu erg veel van hetzelfde, de verrassing is er van af.

avatar van Pecore
4,0
Over het algemeen weer een erg vermakelijk werkje van 't Hart, een paar heb ik smakelijk zitten lachen. Hoogtepunt vond ik de anekdote van zijn moeder waarin zijn vader een 'mokkel' met fiets en al verstopt zou hebben in een leeg graf. Ook het autotochtje in de luxewagen van de zoon van de vroegere burgemeester, en vooral de reactie van Maartens vader daarop, was erg leuk.

Toch las ik ook wel een paar mindere passages, zoals zijn uiteenzetting van de onmogelijkheden van een autoloze reis van Warmond naar Maasland of de analyse van de kerkelijke gebeden aan het eind van het boek. Maar het mocht de pret al met al niet drukken.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:17 uur

geplaatst: vandaag om 05:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.