menu

Stories - T.C. Boyle (1999)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Verhalenbundel
Humoristisch / Sociaal

704 pagina's
Eerste druk: Penguin Books, New York (Verenigde Staten)

Verzameling van 68 korte verhalen uit het oeuvre van T.C. Boyle, waaronder zeven niet eerder gepubliceerde werken. De verhalen zijn thematisch opnieuw gegroepeerd onder de hoofdstukken 'Love', 'Death' en 'And Everything in Between'. Op deze manier is de chronologie door elkaar geschud en zijn oude en nieuwe werken niet meer van elkaar te scheiden. Werken uit verschillende tijdsvakken vormen zo connecties met elkaar door de hernieuwde herschikking en toegevoegde nieuwe verhalen. In het hoofstuk 'Love' verliezen meestal mannelijke figuren zich in hun eigen obsessies voor milieu-activisme, angst voor bacteriën, Elvis, kikkers, eekhoorns en walvissen. Het laatste verhaal (Juliana Cloth) fungeert als een transitie naar de verhalen uit 'Death'. Hierin verwoest een seksueel overdraagbaar virus een Afrikaans dorpje en tekent een jong meisje haar eigen doodvonnis als zij een liefdesrelatie aangaat. De verhalen onder 'Death' zijn dan ook groteske duistere verhalen over het menselijke verval in een wereld waar gruwelijkheid overal op de loer ligt. Het laatste deel 'And Everything in Between' is niet meer in te kaderen en vormt een potpourri van verschillende smaken en stijlen.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
4,0
Het is niet te doen om 700 pagina's met 68 verhalen uit 30 jaar schrijversoeuvre te vangen in één korte recensie. Daarom houd ik het bij enkele algemeenheden. Boyle vuurt als een repeteergeweer absurde, gitzwarte, misantrope, apocalyptische verhalen op de lezer af. Vrolijk zijn ze zelden, maar de schrijver weet het wrange levenslot van zijn vele personages te beschrijven met een zekere warmte naar hun lijden. Het zijn verhalen van figuren die ontdekken dat er, achter hun veilige bestaan van exces en overdaad, een maatschappij schuilgaat waarbinnen hebzucht en wantrouwen het winnen van intimiteit en barmhartigheid. Bij deze vlijmscherpe satiricus is 'De Amerikaanse droom' een neoliberale nachtmerrie gebleken, met als gevolg: een politiek zonder idealen, een economie op basis van uitbuiting en een media als sadistisch spektakel. De enige mensen die nog ergens in kunnen geloven, zijn de complotdenkers en de fundamentalisten. Die hebben alleen één groot nadeel: ze zijn knettergek.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:31 uur

geplaatst: vandaag om 11:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.