menu

Never Fall Down - Patricia McCormick (2012)

Alternatieve titel: Een Zwarte Pyjama

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Jeugdboek
Waargebeurd

216 pagina's
Eerste druk: Balzer & Bray, New York (Verenigde Staten)

Ze dragen een zwarte 'pyjama', de soldaten van de Rode Khmer die in 1975 in Cambodja aan de macht komen. Arn Chorn-Pond is dan elf, een kind nog. Hij wordt weggehaald bij zijn familie en naar een werkkamp gestuurd. In de verzengende hitte op de rijstvelden ziet hij anderen voor zijn ogen sterven. Arn leert snel onzichtbaar te zijn voor de sadistische Rode Khmers die dagelijks beslissen over leven en dood. Op een dag vragen de soldaten of een van de kinderen een muziekinstrument kan bespelen. Arn biedt zich aan. Die beslissing houdt hem in leven, maar zorgt er ook voor dat hij als kindsoldaat midden in de Killing Fields belandt.

zoeken in:
avatar van Christiand
4,5
Dit boek is een indringend portret van de Cambodjaanse jongen Arn Chorn-Pond, die ‘The Killing Fields’ overleeft. De ontberingen en gruwelijkheden die Arn moet doorstaan zijn verbijsterend en ‘off the map’, maar zijn desondanks waargebeurd. Patricia McCormick heeft diens verhaal uit de eerste hand opgetekend in een boek met een sobere, beknopte en zeer makkelijk leesbare stijl. Met dit laatste lijkt het boek, ondanks de nogal heftige materie, vooral bedoeld voor jong-volwassenen. Maar dit neemt niet weg dat dit boek voor iedereen zeer de moeite waard is en zich zelfs kan meten met het zeer vergelijkbare en redelijk briljante boek ‘Wat is de Wat’, van Dave Eggers, het waargebeurde verhaal van een jongen die de Sudanese burgeroorlog overleeft. Het enige waar dan nog wat op aan te merken is, is die nogal nietserige titel van de Nederlandse vertaling (‘Een zwarte pyjama’), maar dat is uitgerekend het enige waar McCormick niets aan kan doen. Aanrader!

Zie ook: Christian Deterink.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 11:34 uur

geplaatst: vandaag om 11:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.