We lezen het zesde boek( in vijf bedrijven) van de homoseksuele schrijver Alex Jespers. Een boek dat hij na een ernstig incident met zijn jeugdvriend Jasper Fielinckx wel moest schrijven. Alex vertelt in zijn/dit boek zijn ingewikkelde driehoeksverhouding met broer en zus Fielinckx, Jasper en Kristien. Dus heel het gebeuren bekijk je door zijn ogen, niet onbelangrijk.
Het boek zet in met een allesbepalend keerpunt. Een ongeluk in Luik tijdens de jaarlijkse vakantie die vader en moeder Fielinkx het leven kost. De schrijver zoemt eerst in op de karakters en dromen van de kinderen. Jasper, een hoogst intelligente jongen heeft als artistieke droom een zeer goed schrijver te worden. Geen doorsneeschrijver, geen aansteller die zich uitslooft om iets te schrijven wat iedereen al duizend maal weet, nee hij wil het 'onzegbare' schrijven. Tevens worstelt hij met een hoogst romantische verliefdheid op het meisje A. Zus Kristien is een gewone tiener, niet meer of niet minder.
Na het herstel van Jasper wonen de twee jongeren bij elkaar. En dat verloopt moeizaam, zeer moeizaam. Terwijl Kristien kost wat kost het gegeven 'gezin' in stand wil houden doet haar broer juist het tegenovergestelde. Hij breekt met alles waar hij voorheen in geloofde nl, de romantische liefde en het schrijverschap. Hij vind zichzelf als het ware opnieuw uit. Het is dan dat Alex beetje bij beetje hun leven wordt ingetrokken. Beiden hebben hiervoor een andere reden. Jasper beweert verliefd op hem te zijn, Kristien manipuleert hem aanvankelijk met een 'zogenaamde' vriendschap tussen hen om te krijgen wat ze wil, een kind. Dit gedeelte van het boek focust vooral op de Jaspers drijfveren. Niet altijd even éénvoudig en soms toch wel een beetje vergezocht. Wat te denken over de drijfveer om een een homo-erotische relatie aan te knopen met een man om zijn idee over literatuur te veranderen? dus maw 'Liefde bij wijze van spreken' Er wordt vooral diep ingegaan op de vraag wat is literatuur, en de verschillende opvattingen hierover tussen de twee hoofdpersonages.
De aanvankelijk goede vriendschapsband tussen Alex en broer en zus wordt zwaar geschaad en Alex vlucht naar Amsterdam waar hij een gesetteld leven met een uitgever uitbouwt en schrijver wordt. De gesprekken tussen die partners over het schrijverschap vond ik echt ontzettend boeiend. De botsing tussen wat een uitgever, een schrijver en de lezers willen wordt goed in kaart gebracht. Ook wat een éénmalig succes met een schrijver kan doen.
Jasper versterkt zijn zelfgekozen afsluiting van alles en iedereen en vertrekt eveneens, naar Duitsland, om te werken als bosbeheerder, Kristien wordt een bitch pur sang die Alex nu niet in maar uit haar leven wringt.
Wanneer de drie na een aantal jaren toch terug samenkomen is alles gedoemd, ze stevenen af op een fiasco en de reden waarom dit boek wordt geschreven.
Dit is geen eenvoudig boek, geen boek om ter ontspanning te lezen. Wel een boek dat erg veel aan bod laat komen: literatuur, de romantische liefde, de gevolgen van keuzes die men maakt, de vrouw...
Dit alles wordt in een erg mooie taal beschreven. Mooie zinnen, uitgebreide lyrische natuurbeschrijvingen. Kortom, een boeiend boek, maar wel ééntje dat tijd en aandacht vraagt.