menu

The Devil All the Time - Donald Ray Pollock (2011)

Alternatieve titel: Al Die Tijd de Duivel

mijn stem
4,11 (19)
19 stemmen

Engels
Psychologisch / Thriller

315 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Een getormenteerde oorlogsveteraan, een echtpaar dat moordend rondtrekt en een smeerlap van een predikant. En te midden van deze personages, in een godvergeten Ohio, zwerft Arvin rond, een weeskind dat opgroeit tot een goedhartige maar gewelddadige man die geleerd heeft voor zichzelf op te komen.

zoeken in:
avatar van liv2
4,5
liv2 (crew)
Donald Ray pollock is DE ontdekking van het jaar voor mij!

Dit boek speelt zich af in de tijdspanne einde WO II tot begin jaren 1960. De setting: De manufacturing belt, het heuvelachtige West-Virginia en Ohio, meer bepaald de vallei, Knockemstiff (en de plaats waar de schrijver opgroeide) waar enkele nederzettingen gesitueerd zijn, oa, Meade, een papierfabriekstadje waar de inwoners worstelen om het hoofd boven water te houden.
Bizarre karakters, ontaard en ammoreel uitschot, bevolken dit boek. Disfunctionele mensen die leven in gekmakende dorpjes waar armoede, godstdienst en drank de dienst uitmaken.

In korte hoofdstukken volgen we een aantal verhaallijnen, (een mozaiëkvertelling als het ware), die op het einde meer en meer gebald samenkomen, heel knap gedaan. Zo volgen we:

* Carl en Sandy, de 'natural born killers' van dienst die er wel een heel speciale hobby op nahouden en in een aftandse truck rondzwerven met maar 1 doel.

*Willard Russell, een getormenteerde oorlogsveteraan die ten prooi valt aan extreme godsdienstwaanzin.

*Roy en Theodore, een spinnen etende predikant en een jaloerse kreupele metgezel, proberen op hun eigen manier het hoofd boven water te houden.

*Lee Bodecker, de hulpsheriff in Meade, die er de arm der wet speelt en een hidden-agenda heeft om U tegen te zeggen

*en dan, Arvin Russell, een jongen met een zeer groot rechtvaardigheidsgevoel die opgroeit bij zijn gelovige grootmoeder Emma en eigenlijk de lijm vorm tussen de verschillende personages.

Dit is een donker, pikzwart boek waar moord, verkrachting, godsdienstfanatisme en brutaliteit de dienst uitmaken. Aantrekkelijk en afstotend tegelijkertijd, beangstigend maar ook soms bijna grappig op één of andere manier. Is dit horror? absoluut niet! Dit is wondermooi proza waar vooral de kracht van het suggestieve dit boek naar een zeer hoog niveau tilt. Al de ellende en beschreven brutaliteiten zijn nooit gratuit, nooit, en vaak zo suggestief gebracht dat je als lezer zelf het beeld vormt. Heel sterk vond ik dat.

Scotland on Sunday schreef over dit boek het volgende: Als de Coen Brothers op zoek gaan naar hun volgende oscar dan zouden ze meteen de rechten van dit boek moeten kopen

Dit zegt heel veel over de aard van het boek. Liefhebbers van de Coen Brothers weten dadelijk waarover het gaat.

Les van het verhaal:

It's hard to live a good life, it's seems that the devil never gives up

Zo is dat. Aanrader!!!

avatar van Abubakari
5,0
Wow! Wat een geweldig boek!

Ubercool, hard, pervers, sadistisch maar nooit expliciet. Donald Ray Pollock laat namelijk veel aan de verbeelding over. Alcohol, totale gekte, moorden voor de lol, sexuele ontaarding, wraak, dood en verderf, drama, godsdienstwaanzin, uit de hand lopende bloederige rituele offers en dat alles in een letterlijk moordend tempo…

Mijn uitgebreidere bijdrage over dit boek:
Geweldig boek! Al die tijd de Duivel – Donald Ray Pollock | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

4,5
Zo, dat was me er eentje. Wie denkt dat True Detective best een duistere serie is, moet voor de grap dit boek eens lezen. TD is een gezellige sitcom vergeleken bij deze bloederige, akelige, perverse, meesterlijke misdaadroman.

Waarom dit boek meesterlijk is staat hierboven al uitgebreid beschreven, en daar is weinig meer aan toe te voegen. Het enige dat ik nog niet ben tegengekomen, is dat het boek je soms ook echt aangrijpt. Arvin's omgang met Earskell, de in en in trieste zelfmoord van Lenora, de aandoenlijke manier waarop Lenora flirt met Arvin, de vriendelijke shopkeeper Hank die anno 2015 waarschijnlijk nog steeds overweegt om eens een dagje naar Cincinnati te gaan.

Het gekke is ook dat het je maar niet lukt om een hekel te krijgen aan de personages (behalve dan aan preacher Teagardin), hoe pervers en ziek ze vaak ook zijn. Sterker nog, soms is het bijna humoristisch. Bijvoorbeeld als Carl weer eens zijn geduld verliest of wanneer Sandy zich op haar manier mooi maakt voor haar slachtoffers.

Oh well, een betere aansporing om dit boek te lezen dan de aansporing (van William Gay) op de cover van mijn paperback kan ik niet verzinnen: 'HITS YOU LIKE A TELEGRAM FROM HELL'.

En zo is het maar net!

avatar van Theunis
4,0
Boeken als deze heb ik er nog niet veel gelezen. Het is een boek dat aan televisie series als Fargo en het eerste seizoen van True Detective. Op de achterflap werden de naam van de Coen Brothers gebruikt. In die duistere sferen valt te denken bij dit boek. Sinistere figuren die in een context van armoede, geweld en het geloof hun leven leiden. Rauw beschreven, zonder opsmuk, maar waar je, gek genoeg als je alle misdaden op een rijtje zet, toch voor een aantal hoofdpersonen nog sympathie overhoudt. Van de eerste tot de laatste bladzijde overtuigend.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:37 uur

geplaatst: vandaag om 12:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.