menu

Onzichtbare Boeken - Thomas Heerma van Voss (2014)

mijn stem
3,79 (7)
7 stemmen

Nederlands
Ideeënliteratuur

46 pagina's
Eerste druk: Babel & Voss, Amsterdam (Nederland)

Babel & Voss wilde als uitgeverij alles anders doen. Thomas Heerma van Voss was er jarenlang redacteur en beschrijft in deze uitgave de teloorgang van deze droom. Dit doet hij aan de hand van een aantal opmerkelijke wapenfeiten en titels die in die vijf jaar werden uitgebracht. 'Onzichtbare boeken' biedt ook een visie op de toekomst van het snel veranderende boekenvak en is tegelijk een persoonlijke herinnering aan de afgelopen vijf jaar.

zoeken in:
avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Die zijn zo belangrijk, die moeten gewoon gemaakt worden

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: ik vind ‘Onzichtbare boeken’ het beste dat ik tot nu toe van Thomas Heerma van Voss heb gelezen. Is dat gek? Waarschijnlijk wel na het lezen van o.a. zijn door mij gewaardeerde romans, maar dat vind ik vooral appels met peren vergelijken. Misschien is het nog gekker om het ‘een lief boekje te noemen’, een gedachte en het gevoel dat tijdens het lezen telkens bij me opkomt. Wellicht omdat de pagina’s de liefde voor boeken ademen. Waarbij het uitgeven van boeken een verhaal op zich is, zeker als de uitgevers van een uitgeverij uitsluitend boeken willen publiceren die zij zelf zouden willen lezen.

Uitgeverij Babel & Voss ontstond in 2009 als initiatief Reinjan Mulder, Daniël van der Meer en Daan Heerma van Voss. THvV trad al snel tot de onderneming toe en schreef ter gelegenheid van het eerste lustrum in ‘Onzichtbare boeken’ over dit avontuur.

Het boekje leest vlot en prettig, het vloeit de pen uit. Het geeft eveneens inzicht hoe de regels achter de schermen van een boekuitgave in de loop der tijd zijn veranderd. Tot het Lustrumboekje gaf de uitgeverij 8 boeken uit, waaronder Zeezwijgen van Ljubić. Het onder ogen brengen van romans blijkt na een bezoek van Ljubic geen gemakkelijke opgave, wat de stuurlui aan wal erover ook roepen:

Wat was het effect van dit bezoek? Of van de paar stukken die er in de week erna verschenen over Ljubić? In het weekend dat hij groot werd geïnterviewd in een nationale krant, met een pagina vullende foto, en juichende recensies kreeg in allerhande tijdschriften, werden er in totaal negen exemplaren van zijn boek besteld. Het was de beste verkoopdag die we dat jaar hadden. Negen exemplaren. Vermoedelijk had het meer zin gehad als we een middagje in de Kalverstraat waren gaan staan en hadden geprobeerd willekeurige passanten zijn boek te verkopen.

Het blijkt evenmin gemakkelijk na het verschijnen van Echte boer zoekt dito vrouw.
Wat deden ze verkeerd? Dat is m.i. dus vanaf de wal makkelijker roepen, deden ze wel dit of dat?

Het mag een wonder heten dat van iemand die ik ken
( ) haar bij een andere uitgeverij uitgegeven roman alleen nog tweedehands te koop is, ondanks de ontzettend beschamende fouten in de tekst. Al lezend denk ik, ik weet zeker dat die iemand liever haar boek aan Babel & Voss had aangeboden als ze het al wilden lezen, niet alleen vanwege de mooie naam van de uitgever; Babel & Voss ging altijd secuur te werk. Na de eerste druk van hun eerste uitgegeven boek werd na het zien van fouten direct een gecorrigeerde versie gelanceerd. Met de grappige bijkomstigheid van tweede druk.
Ik weet ook zeker dat die iemand het met eens is als ik zeg dat Reinjan Mulder man naar mijn hart is:

We kunnen zeggen: die bestseller komt nog wel, op een dag. We kunnen ook zeggen: de boeken die uitgegeven zijn, zijn zo belangrijk, die moeten gewoon gemaakt worden en dan doet het er niet toe of iemand ze koopt.

Wat goed dat in ieder geval ‘Onzichtbare boeken’ nog verkrijgbaar is! Want zoals in een eerder bericht aangegeven is het een aanrader voor onderwijs over 'het boekenvak'.
Ondertussen mogen de mannen van Babel & Voss met trots terugkijken op hun avontuur, ze zijn het in ieder geval aangegaan.

4,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 10:08 uur

geplaatst: vandaag om 10:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.