menu

Kinderen van Brezjnev - Sana Valiulina (2014)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Sociaal

507 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

'Kinderen van Brezjnev' gaat over liefde en verraad tegen de achtergrond van het economische en geestelijke verval van de Sovjet-Unie, de onderhuidse etnische spanningen, de Afghaanse Oorlog, de langzame maar zekere criminalisering van het land, met als apotheose de gewelddadige overgang naar de markteconomie, culminerend in het nieuwe Rusland. De boven- en de onderwereld zijn definitief samengesmolten. Hoe is het om op te groeien in het beste land ter wereld, waar geluk verplicht is en de ultieme Waarheid regeert?

zoeken in:

avatar van liv2
****

Volkskrant recensie: Beperkt beschikbaar in tijd

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Deze roman bestaat uit twee delen: een drieluik met een aanvulling.

Dat vierde en zelfstandige deel 'De Overste en de Boekhouder' is op 9 februari 2022 apart door Prometheus uitgebracht als 'De Boekhouder en de Overste' (in omgekeerde volgorde dus, 141 pagina's).
Het plot van deze aparte uitgave is:
Afgeschermd van de wereld heerst de Overste vanuit zijn slot al jaren over Gazolia. Als hij toevallig een brief van de Boekhouder onder ogen krijgt, is hij met stomheid geslagen. Wie is toch deze zot die creperend in de gevangenis nog altijd weigert valse documenten te ondertekenen? Wie maalt nog om de waarheid in het land waar slechts één Waarheid geldt, heilig en onaantastbaar? Geteisterd door herinneringen en gedreven door nieuwsgierigheid daalt de Overste af naar de ondergrondse kerker om deze man te ontmoeten.

De 'Boekhouder en de Overste' is gebaseerd op de Magnitski-affaire. Sergej Magnitski was een Russische accountant bij een buitenlandse investeringsmaatschappij die na het ontdekken van een grootschalige overheidsfraude in de gevangenis is gezet en 358 dagen later onder verdachte omstandigheden is overleden. Die affaire is in 2007 in Rusland begonnen en heeft de verhouding tussen Rusland en het Westen onder druk gezet. Op internet is er het nodige over te vinden.

Eén van de andere betrokkenen, de investeerder Bill Browder, schreef zijn eigen boek over deze affaire:
Red Notice: A True Story of High Finance, Murder, and One Man's Fight for Justice - Bill Browder (2015) - BoekMeter.nl

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Recensie van het complete boek 'De Kinderen van Brezjnev' door Margreet Fogteloo op 17 december 2014 op de site van De Groene Amsterdammer:
‘We zijn een bestolen generatie’ – De Groene Amsterdammer
Onder president Brezjnev was in de Sovjet-Unie het grote moorden voorbij, maar de mentale terreur bleef. Wat een dictatuur met mensen doet, laat Sana Valiulina zien in haar huiveringwekkende roman Kinderen van Brezjnev.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:25 uur

geplaatst: vandaag om 07:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.