menu

De Wetten - Connie Palmen (1991)

mijn stem
3,23 (64)
64 stemmen

Nederlands
Avontuur

342 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Het verhaal gaat over de studente Maria, die in zeven jaar tijd met zeven verschillende mannen omgaat om bij hen over het leven te leren. Ze hoopt bij hen de antwoorden op haar vragen te vinden. Ze heeft altijd gedacht dat de wetten en regels van het leven door mannen bedacht zijn. Ze wil hier nu meer over weten. Ze komt tot de conclusie dat deze mannen wel veel van de wereld weten, maar weinig over zichzelf. Met deze kennis van de wereld proberen ook zij alleen maar het hoofd boven water te houden. Dit realiseren zij zich niet.

zoeken in:
avatar van FisherKing
1,0
Populistische boekje, dat, op de keper beschouwt, zo leeg is als een huls. Zonde van mijn leestijd. 1*

4,0
FisherKing schreef:
Populistische boekje, dat, op de keper beschouwt, zo leeg is als een huls. Zonde van mijn leestijd. 1*


absoluut mee oneens!

ik wil niet beweren dat dit een meesterwerk is, maar leeg en populistisch is het zeker niet. palmen beschrijft een interessante ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt in de loop van die zeven jaren. onder die zeven verhalen zit nog een filosofische laag. in mijn studententijd heb ik dat nog eens helemaal uitgeplozen. ik heb daarover destijds een artikel geschreven voor een literair blad, waarin ik beweer dat de ontwikkeling van Maria en haar visie op schrijverschap een overgang is van het gedachtegoed van Foucault naar dat van Derrida. hiermee is het boek natuurlijk niet automatisch goed geschreven, maar leeg lijkt mij een onterechte kwalificatie.

avatar van thomzi50
3,5
Nu ben ik toch benieuwd hoe men aan de afbeelding is gekomen, aangezien mijn toevoeging herhaaldelijk werd geweigerd wegens een lelijke afbeelding

4,0
WIE NIET SPREKEN KAN, MOET SCHRIJVEN

De romans van mevrouw Palmen krijgen op deze site naar mijn mening niet de waardering die ze verdienen. Ik heb haar eerste romans indertijd toch met bewondering gelezen. Op in ieder geval één punt zal toch iedereen het met mij eens zijn: La Palmen schrijft beter dan dat ze presenteert. Dat half-achterhoekse gebrabbel in combinatie met de welbekende Oud Zuid-aardappel, nee dank u! Zomergasten heb ik toen structureel geboycot. Haar boeken krijgen toch 4 sterren van me. Proost, Connie!

Maartje Bronkhorst, Amsterdam

2,0
M.Bronkhorst schreef:


Op in ieder geval één punt zal toch iedereen het met mij eens zijn: La Palmen schrijft beter dan dat ze presenteert.


Volledig mee eens! Maar dit boek vond ik desondanks niet echt om door te komen.

avatar van Pythia
1,5
Je kunt Connie uit een Limburgs dorpje halen maar het Limburgse dorpje niet uit Connie, al doet ze nog zo haar best.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Martin Visser schreef:

maar leeg en populistisch is het zeker niet. palmen beschrijft een interessante ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt in de loop van die zeven jaren. onder die zeven verhalen zit nog een filosofische laag. in mijn studententijd heb ik dat nog eens helemaal uitgeplozen.


Herkenbaar, ik ben pas op latere leeftijd gaan studeren en heb De Wetten meerdere keren gelezen. Juist de ontwikkeling van het personage en de meerdere lagen in het boek maakten De Wetten voor mij meer dan interessant. Zonder schaamrood op mijn wangen durf ik best te bekennen dat Palmen(s personage) voor mij een voorbeeld was.

M.Bronkhorst schreef:

De romans van mevrouw Palmen krijgen op deze site naar mijn mening niet de waardering die ze verdienen. Ik heb haar eerste romans indertijd toch met bewondering gelezen. Op in ieder geval één punt zal toch iedereen het met mij eens zijn: La Palmen schrijft beter dan dat ze presenteert.


Dat Palmen voor mij een voorbeeldfunctie had wil niet zeggen dat ik (de personages in) haar werk blindelings volgde. Soms kan ze vreselijke stroperig schrijven, met name als ze aan het filosoferen slaat. Haar laatste werk was aan mij niet besteed.
Wat natuurlijk niets hoeft te zeggen over haar schrijverscapaciteiten. Zolang mensen nog positief of negatief over Palmen(s werk) discussiëren brengt ze kennelijk wel wat teweeg.

avatar van Zelva
Berichten verplaatst naar Connie Palmen

3,0
Ik vond het destijds een sympathiek boekje, ik heb me niet verveeld. Ik heb toen wel besloten nooit meer iets van haar te lezen, omdat het boek totaal niets bijzonders heeft. Er zit geen spoortje magie of originaliteit in.

avatar van stefan dias
3,0
Connie Palmen schrijft goed, helder Nederlands.

Maar vergeef me dat ik niet zo veel heb met een hoofdpersoon die blijkbaar enkel valt voor overjaarse zonderlingen. Het zal je dochter maar wezen. De epilepticus is de enige leeftijdsgenoot, maar deze uitzonderling bevestigt de regel.
Ik vind de ik-persoon in dit boek dan ook geen leuk of aantrekkelijk meisje. Dat hoeft natuurlijk niet en Palmen vertelt ook mooie dingen over de liefde, die gaandeweg ook actiever in het boek aanwezig is, en vervelend wordt het nergens. Enkel het laatste hoofdstuk, in briefvorm aan de 'psychiater', week af. De ik leek plots heel afwezig en zelf haakte ik daardoor ook een beetje af.

Een strenge 3 voor mijn eerste Palmen. Wellicht niet de laatste.

avatar van arnoldusk
4,0
Wat een sterk verhaal. Zeer positief verrast door Palmen.
Het filosofische op zo'n manier verweven in een roman is zeer kundig gedaan. Net als het idee van een opsomming 'wetten' die je bij het andere geslacht kunt ophalen. Eén grote zig-zag door (jaren) Amsterdam en het verkennen van de liefde. Culminerend in een bijna krankzinnige monoloog over die jaren. Veel existentialistische zinnen, als roman opgeschreven. Zeer netjes gedaan.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:47 uur

geplaatst: vandaag om 13:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.