menu

De Lege Spiegel: Ervaringen in een Japans Zen Klooster - Janwillem van de Wetering (1971)

mijn stem
3,90 (5)
5 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Esoterisch

141 pagina's
Eerste druk: De Driehoek, Amsterdam (Nederland)

Janwillem van de Wetering werd in 1931 in Rotterdam geboren. Op zijn 20ste jaar begint hij een zwerftocht die hem in 7 landen zal laten wonen en die 13 jaar duurt. Na een korte studie in de filosofie in Engeland vertrekt hij naar Japan waar hij, in een boeddhistisch klooster, als leerling van een Zenmeester wordt aangenomen. Door een samenspel tussen Zenmeester en discipel wordt een verandering van levensinstelling teweeggebracht. Meditatie-training en de dagelijkse omgang met 'verlichte' geesten lijken de ideeën van de jongeman - een product van de jaren zestig - eerder te versterken dan te vernietigen. Toch ontstaat er een positiviteit, een acceptatie van het gebeuren in de wereld, een bereidwilligheid om aan het leven mee te doen, hier en nu, zonder op resultaten te letten, maar desondanks proberend de handelingen van elke dag zo goed mogelijk te doen. Terugkomende twijfel doet hem het klooster weer verlaten maar een begrip is geboren. Zijn Zenstudie wordt later weer hervat en daarmee begint opnieuw de worsteling met de koan, de geheimzinnige en onlogische vraag die iedere Zenmeester aan iedere leerling stelt, de tijdbom die eens moet ontploffen en waarvan geen enkele leerling zich los kan maken.

zoeken in:
4,5
Na een zware depressie krijgt Jan Willem van zijn filosofieleraar Alfred Ayer het advies zich te verdiepen in het boeddhisme, omdat deze van mening is dat dat wel bij hem past. JanWillem gaat naar Kyoto, de tempelstad in Japan en treedt toe tot een Zen boeddhistisch klooster. De opleiding is zwaar. Zo heeft JWvdW de grootste moeite om zijn stramme benen in de lotushouding te krijgen. Hij lijdt daardoor spierpijn en heeft moeite met mediteren. Hij krijgt te weinig slaap en moet daarnaast een koan oplossen. De ontmoeting met een RK priester, die ook in Kyoto woont, wordt beschreven. JWvdW beschouwt hem als een bekrompen man, werkend voor de andere firma. Later komt hij er achter dat de man twee doctortitels heeft en heel sober leeft. Wanneer de priester een bezoek aflegt bij het klooster wordt hij ontvangen door de meester in diens privé verblijf. Na hiervan kennis te hebben genomen, durft hij de priester niet opnieuw aan te spreken. Hij ontmoet ook een Amerikaan, in het boek Peter genoemd. Diens echte naam was Walter Nowick (1926-2013),ook een Zen meester. Aan het einde van het boek verlaat JWvdW het klooster en schrijft hij "De Lege Spiegel". Er is een vervolg, getiteld “het dagende niets.” JWvdW volgt Peter en belandt in een commune in Maine (Verenigde Staten) . Dit boek staat niet op BoMe. Met Grijpstra en De Gier heb ik niets, paar gelezen, heel slecht leesvoer. De twee Zen boeken vind ik daarentegen erg goed, vooral "de lege Spiegel".

avatar van ...stilte...
4,0
Leuk een stukje over dit boek te lezen.
In ieder geval het grappigste Zen boek dat ik heb gelezen.
Vanwege het sobere eten in het klooster gaat hij naar een restaurant in de buurt om bij te eten. Op een avond komt hij dan dronken terug en stapt dan dwars door een papieren schuifdeur!
De priester was (volgens mij) pater Jan van Bragt. Hij was vertaler en betrokken bij de interreligieuze dialoog (ik heb hem zelf nog ontmoet in Kyoto).

4,5
Stilte, bedankt voor de aanvulling. Hopelijk plaats BoMe "Het dagende Niets" ook nog eens op de lijst.

avatar van ...stilte...
4,0
Hopelijk plaats BoMe "Het dagende Niets" ook nog eens op de lijst.


Er is vast wel iemand die dat even gaat doen

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
...stilte... schreef:
(quote)

Er is vast wel iemand die dat even gaat doen
Ik zal eens kijken wat ik voor jullie kan doen...

4,5
Sol1 bedankt. Ik zal het Dagende Niets eerst moeten (her)lezen, want nu ik het boek doorblader, kom ik tot de conclusie dat ik me er niet veel meer van herinner. Recensie + beoordeling volgen dus later.

avatar van ...stilte...
4,0
Bedankt Sol1!

Ook ik kan me niet veel herinneren van Het dagende niets, maar ik weet wel dat ik het niet zo goed vond als De lege spiegel waarvan ik me nog veel kan herinneren.
En als ik iets wil herlezen in het genre dan toch liever deze:

The Snow Leopard - Peter Matthiessen (1978)

4,5
Stilte....Bedankt voor de tip. Zal Matthiessen in de gaten houden.

avatar van Lalage
3,5
Volgens mij is dit een onderdeel van een trilogie. Mijn man heeft alle drie de boeken met interesse gelezen.

avatar van ...stilte...
4,0
Volgens mij is dit een onderdeel van een trilogie. Mijn man heeft alle drie de boeken met interesse gelezen.

Ja dat klopt, want dit is deel 3 (heb ik niet gelezen):

Zuivere Leegte - Janwillem van de Wetering (2000)

Doet je man ook aan het geven van sterretjes?

avatar van Lalage
3,5
ik heb dit boek vorig jaar gelezen, maar blijkbaar vergeten om er hier iets over te zeggen. Ik vond het wel vermakelijk, want het leven in een zenklooster is zo anders dan wij gewend zijn dat het soms grappig is.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:47 uur

geplaatst: vandaag om 14:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.