menu

Aus dem Nichts ein Neues Leben - Heinz G. Konsalik (1973)

Alternatieve titel: Als een Vlucht Wilde Ganzen

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Duits
Sociaal

205 pagina's
Eerste druk: Schneekluth, München (Duitsland)

'Als een vlucht wilde ganzen' is het verhaal van de familie Kurowski, die na de Duitse capitulatie in 1945 het door de Russen bezette Oost-Pruisen verlaat en naar het westen vlucht. Bij hun overhaaste vertrek moeten zij van vrijwel al hun geliefde bezittingen afscheid nemen, ook van het bloeiende schoenreparatiebedrijf ... In deze moeilijke tijd doet de afwezigheid van vader Kurowski zich extra sterk voelen, hij wordt nog altijd vermist. De moeder staat nu alleen voor de verzorging en de opvoeding van de drie kinderen, al ondervindt zij veel steun van de mensen die met hen zijn meegegaan, zoals Busko, de knecht, die haar niet in de steek heeft willen laten, terwijl ook grootvader en een zwager het gezin zijn gevolgd naar het "nieuwe vaderland".

zoeken in:
4,0
Dit is een sterk verhaal, dit (kleine) epos over de familie Kurowski uit Oost-Pruisen. Je leeft mee met deze familie die het oorlogsgeweld uit Rusland wil ontvluchten en dat maar gedeeltelijk realiseert. Het boek maakt nog eens duidelijk hoe verwoestend WOII voor Duitsland zelf geweest is. Het hele land in puin. En dan maar zien dat je uit deze puinhopen na de oorlog een nieuw bestaan opbouwt. En dan realiseer je je dat veel van de huidige fraaie gebouwen in Duitse steden nieuw opgebouwd en gedecoreerd zijn.
Minpuntjes in het boek zijn dat eigenlijk alleen de Duitse kant van de oorlog wordt belicht en het Duitse lijden en dat Konsalik de familie Kurowski zoveel stadjes en dorpjes uit Oost-Pruisen laat doorlopen en ja die hebben nu allemaal andere Poolse namen gekregen.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:39 uur

geplaatst: vandaag om 19:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.