menu

So, Anyway - John Cleese (2014)

Alternatieve titel: Kortom...De Autobiografie

mijn stem
3,31 (8)
8 stemmen

Engels
Autobiografisch

400 pagina's
Eerste druk: Crown, Londen (Verenigd Koninkrijk)

John Cleese voert ons in zijn autobiografie terug naar zijn eerste publieke optreden, op St. Peter’s Preparatory School, toen hij acht jaar en tien maanden was. Hij beschrijft zijn overbezorgde ouders, die niet langer dan een jaar in een huis leken te kunnen wonen; zijn eerste werkervaring, als leraar die niets wist van de vakken die hij moest onderwijzen; zijn dagen als rechtenstudent op Cambridge, in het gezelschap van een hamster; en zijn ontmoeting met Graham Chapman, de man die twintig jaar lang zijn schrijfpartner zou zijn. Wij volgen hem gedurende zijn eerste speel- en schrijfervaringen met onder meer Peter Sellers, David Frost en Marty Feldman tot de hoogtijdagen van Monty Python. Intussen geeft Cleese zijn mening over tal van onderwerpen als de aard van comedy, de grote pluspunten van cricket en de kleine van waterskiën, en het belang van de kennis van de regeerperiodes van alle koningen en koninginnen van Engeland.

zoeken in:

ags50
"geestig genie"? De scheidslijn tussen genie en gek is slechts een haartje breed. Ik heb Monty Python nooit kunnen waarderen, zeker niet als geestig of humoristisch, en de manier van John Cleese, onder andere in Fawlty Towers immer verafschuwd. Hetgeen ertoe heeft geleid dat ik elke productie met hem erin mijd als een enge ziekte. Voor mij is hij zeker niet geestig en wat die andere kwalificatie betreft heb ik in de eerste regel al mijn mening gegeven.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Daar zijn de meningen over verdeeld.

ags50
Dat mag en kan, geen probleem, en wat mij betreft mag een ander hem best geweldig vinden zolang een dergelijke mening mij maar niet opgelegd wordt of een lovende uitspraak wordt gedaan die mij tevens daarin betrekt, zoals bij voorbeeld: iedereen vindt hem geweldig, lof van allen voor zijn humor. Nee, niet mij incluis.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Maar dat geldt voor alles. Iedereen vindt Borsato geweldig! Nou, ik niet, en dat geldt voor heel veel andere dingen.

ags50
Precies (ik vind Borsato ook niks aan). Ik zou geen lijst willen maken van de zangers/zangeressen, acteurs/actrices, schrijvers/schrijfsters, presentatoren/presentatrices die ik niet mag. Zou hier te veel plaats innemen. Maar die "uit" knop op de afstandsbediening voor de televisie is dan heel handig. Hetgeen niet betekent dat er geen personen van die beroepsgroepen bestaan die ik wel mag, maar die zijn wel per categorie misschien op twee handen te tellen.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Dat klopt. Maar sommigen kun je niet om heen. Als ik alleen op m'n werk zit, en Borsato's Rood komt voorbij, zet ik 'm uit. Maar aangezien ik hier niet alleen zit ben ik verplicht het aan te horen; en dat haat ik.

avatar van Bassievrucht
Geestig genie is de kop van het artikel, en dringt niemand een soortgelijke mening op, dus ik snap niet waar we over discussiëren.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Lekker kankeren.

ags50
Volgens mij hebben Peter en ik geen discussie gevoerd: we waren het immers roerend eens met elkaar (mogelijk met uitzondering ten aanzien van Cleese).


ags50
Kwestie van smaak, zou ik zeggen. In ieder geval niet die van mij.

avatar van BigBen
3,5
Een aangenaam en vlot te lezen autobiografie met regelmatig een vleugje humor à la Cleese zoals we dat van hem gewend zijn. Een erg leuk tussendoortje !



En absoluut mee eens, bij het beste dat de Britse humorscene te bieden had in die tijd !

avatar van devel-hunt
4,5
John Cleese, toch één van de grootste komieken van de laatste 50 jaar, toonaangevend en vernieuwend en gewoon heel leuk en goed, en er zitten nog een heel stel heel goed werkende hersenen in. Leuk en vlot geschreven boek, met allerlei tot nu toe onbekend gebleven details.
Enige minpunt is dat het boek eindigd ergens in 1970, terwijl ik juist wil weten hoe de klassieke Monty python films en de legendarische serie Fawlty Towers tot stand zijn gekomen.

2,0
Dit boek bewijst voor mij wel dat reviewscores voor biografieën altijd enigszins aan inflatie onderhevig zijn. Ik snap wel dat dit een leuk boek is als je een fan bent van Cleese, en zo niet dan leg je het boek snel weg en ga je geen review schrijven. Dan krijg je dus automatisch een overwaardering.

Cleese heeft een mooie carrière gehad met een paar aardige anekdotes, maar dat is wat mij niet betreft niet genoeg om een interessant verhaal te kunnen vertellen. Het begin van het boek vond ik nog wel aardig (zijn jonge jaren, voordat hij beroemd werd), maar sommige hoofdstukken over het maken van sketches en z'n samenwerking met collega's (die ik overigens allemaal niet ken) zijn behoorlijk langdradig. Ben verder ook tot weinig nieuwe inzichten gekomen. Een paar passages waren wel geinig, maar niet veel meer dan dat. Het boek houdt ook op in de jaren '70, er staat dus niets in over z'n vertolking van Q in James Bond (waar het jongere publiek hem waarschijnlijk voornamelijk van kent). De gemiddelde lezer kan ik heel wat betere biografieën aanraden.

Ted Kerkjes
Yoost schreef:
Het boek houdt ook op in de jaren '70, er staat dus niets in over z'n vertolking van Q in James Bond (waar het jongere publiek hem waarschijnlijk voornamelijk van kent).
Dat betwijfel ik. Zelf ben ik (bijna) 21 en ik ken Cleese als Monty Python-lid, Basil Fawlty en acteur in talloze komedies. Sterker nog: ik wist niet eens dat 'ie ook ooit in een James Bondfilm heeft gespeeld...
Betekent dat nu dat ik niet meer tot het jongere publiek behoor...?

avatar van Pecore
Pas 21?! Die zag ik niet aankomen.

Maar ik volg je wel. Ik reken mijzelf ook nog tot de jongere generatie (moet de 30 nog passeren) en ik ken hem ook enkel van Monty Python en Fawlty Towers (en als niet heel grappig (dit laatste is volledig op eigen conto)).

avatar van Donkerwoud
Pecore schreef:
Pas 21?! Die zag ik niet aankomen.


Ik schrok inderdaad ook, haha. Dacht dat je begin of midden dertig was, net zoiets als ik.

...stilte...
Ted 20 jaar!? Dit moet een grap alá John Cleese zijn of een schrijffout. Ik dacht dat ik met een leeftijdsgenoot te maken had (Monty Python heb ik nog bewust meegemaakt).

Ted Kerkjes
O jee, het was niet per se bedoeld als een soort groteske "age reveal" of zo
Maar ja, ik ben dus inderdaad twintig jaar. Ik hoop dat jullie niet anders naar me kijken, nu jullie weten wat voor snotneus ik ben
So anyway, laten we het weer over John Cleese hebben

avatar van Jason82
Haha prachtig, voor het eerst je leeftijd onthullen en dan al die reacties waarbij ik me graag aansluit. Zie het als een compliment Ted, je komt oud en wijs over ?

Ted Kerkjes
Jason82 schreef:
Zie het als een compliment Ted, je komt oud en wijs over ?
Het zal door die uil komen

...stilte...
Nu Ted bijna 21 is durft hij zijn leeftijd eindelijk te onthullen...anders was het Tedje geweest

Gast
geplaatst: vandaag om 08:32 uur

geplaatst: vandaag om 08:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.