menu

An Island to Oneself - Tom Neale (I) (1966)

Alternatieve titel: Een Eiland voor Jezelf

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Engels
Reis / Autobiografisch

255 pagina's
Eerste druk: Collins, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Wat bezielt iemand om zich vrijwillig terug te trekken op een onbewoond atol, ergens in de Stille Zuidzee? Dit is het verslag van twee maal drie jaar vrijwillig Robinson Crusoë spelen, zonder radio etc., op een eiland waar hooguit een maal per jaar een jacht voorbijkomt, maar ook levensbedreigende cyclonen. De zorg voor het dagelijkse levensonderhoud, groentekweek, bijhouden van de kippenren, de visvangst, was een dagvullende taak. Na vier dagen zonder eten en drinken, volstrekt geveld door een hernia, werd Neale door een toevallig passerend zeiljacht gered. Na hemel en aarde bewogen te hebben, keerde hij jaren later voor een tweede periode terug.

zoeken in:
2,5
Alexander Selkirk, die model stond voor Daniel Defoe’s boek Robinson Crusoe werd door een boze kapitein op een onbewoonbaar eiland achtergelaten. Het enige wat hij meekreeg was een Bijbel. Tom Neale verhuist geheel vrijwillig naar een onbewoond eiland. Hij neemt een boot vol bouwmaterialen, voedsel en zelfs 2 katten mee. Kwam dit boek op het spoor na het lezen van Blauwzee van Boudewijn Buch. Zo enthousiast als Buch ben ik niet over dit boek. Waarom iemand geheel vrijwillig zich laat verbannen? De zin hiervan ontgaat mij. Neale schrijft niet over een gezin, maar Buch ontmoet een zoon van Neale en in Nieuw Zeeland woonde toen ook een dochter. Neale had kennelijk geen contact meer met zijn kinderen.Het boek kon me matig boeien.Voor het overleven van Selkirk heb ik meer respect. De eilandenreeks van Buch vind ik ook veel leesbaarder dan Island to oneself .

Gast
geplaatst: vandaag om 09:55 uur

geplaatst: vandaag om 09:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.